Sauna nasıl kullanılır

11-02-2023 15:06
Sauna nasıl kullanılır

Sauna kullanımı nasıl olmalıdır ?

Saunalar hakkında

Sauna, vücudun toksinleri kuru ısı kullanarak dışarı atmasına yardımcı olmak için saunalar, 150°F ile 195°F (65°C ile 90°C) arasındaki sıcaklıklara küçük odalardır. 

Birkaç farklı sauna türü vardır. Örneğin, Fin saunaları tipik olarak kuru kullanımı, Türk tarzı saunalar daha fazla nem alır.

Sıcak, odunsu kokulu bir saunada dinlenmek, spor salonu antrenmanınızın en iyi parçası veya tatili için ayrılmış anahtarlı bir deneme olabilir.

Her hafta bir kaç kez'de sadece bir kez'de hızlı, saunalar küçük ağrıları ve ağrıları azaltmak gibi rahatlamalar ve sağlık yararları sağlanabilir. 

Sauna nedir ve nereden gelir?

Sauna, mekana tamamen dalma ve vücudunuzda bir dinlenme hissi sağlamak için çok yüksek sıcaklıklara sahip bir odanın içindeki ısı banyosu olarak tanımlanır .

Burada vücudumuz 20 ila 25 derece arasında veya 50 derecenin üzerinde sıcaklıklara maruz kalır .

Bu vücutta bir reaksiyona neden olur, kalbimizin kalp atış hızının artmasına ve nefes almanın daha hızlı olmasına neden olur.

Bu sayede kalp, akciğer gibi hayati organlarımızı çalıştırmış oluruz

Bu geleneğin kökenleri , saunaların sakinleri için kutsal bir yer olarak kabul edildiği Finlandiya'ya dayanmaktadır.

Orada bütün aile, bedeni ve zihni kökten arındırmak amacıyla bir araya geldi.

Bu gelenek 20. yüzyıldan itibaren değişmedi ; Saunalar oteller, spalar ve spor salonlarıyla bağlantılı toplantı ve eğlence mekanları haline gelmeye başladı.

Ne tür saunalar var?

Sauna_nedir_ve_nereden_gelir
İki unsura dayalı farklı sınıflandırmalar vardır : nem derecesi ve odayı ısıtmak için kullanılan malzemenin türü .

Nem derecesi

Kuru . “Fin saunası banyosu” olarak da adlandırılan bu hamamın özelliği, çok sıcak ortamlarda yapılmasıdır .

Orada sıcaklık 50 dereceden 110 dereceye kadar çıkabiliyor .

Kuru saunalarda nemin çok az olması , içerideki insanların bu seviyelere dayanabilmesini sağlar.

Nemli . 70 dereceyi aşmayan yüksek sıcaklıkta ve neredeyse %100 nem oranına sahip bir odada gerçekleştirilir .

“Türk hamamı veya hamam” olarak da adlandırılan bu hamam, vücudun neme tepki olarak cildin gözeneklerini genişleterek tepki vermesi nedeniyle girdiğiniz ilk andan itibaren fayda sağlar.

Bu nedenle gözenekleri enfeksiyonlara neden olabilecek tıkanıklıklardan arındırdığı için cildinin derinlemesine temizlenmesini isteyen herkese şiddetle tavsiye edilir .

Kullanılan malzemenin türü

Elektrikli ısıtıcı . Saunanın merkezi elektrikli ısıtıcıya sahip olmasıyla karakterize edilir . Bu buhar banyosunu yapmak istediğiniz mekanın zeminine monte edilir ve gereken tüm ısıyı sağlar. Montaj veya malzemeye çok fazla para yatırmak istemeyenler için mükemmeldirler . Bu cihaz sadece saunanızı kullanmaya başlamak için gereklidir.

Kızılötesi . Oradaki insanların vücutlarını ısıtmak için özel kızılötesi lambaların kullanıldığı bir saunadır .

Bu malzeme sayesinde sıcaklık radikal bir şekilde artmaz ve odadaki havayı ortadan kaldırmaz, böylece oda içinde daha fazla tolerans sağlanır.

Lambalar, vücudu buhar olmadan ısıtmak için elektromanyetik radyasyon yayabilir.

Odanın ısınmaya başlaması ve dolayısıyla değişiklikleri fark etmeye başlaması 10 ila 15 dakika sürer, ancak aşırı sıcaklık istemeyen kişiler için idealdir.

Yakacak odun. Odun dumanıyla yapılan sauna deneyimini yaşamak istiyorsanız şimdi tam zamanı.

Yakacak odunun ısıtılması ve tüketimi iyi bir şekilde gerçekleştirilirse sıcaklığı 100 dereceye çıkararak geleneksel saunaları simüle etme kapasitesine sahiptirler.

Ancak bu tip saunalar daha zahmetlidir çünkü yakacak odunun iyi tüketilmesi ve mekanın istenildiği kadar sıcak tutulabilmesi için yeterli miktarda bulunması gerekir.

Sauna Nasıl ve Neden Kullanılır?

sauna-kullanımı-nasıl-olmalıdır

Sauna kullanmak için doğru prosedür nedir?

Saunadan önce: duş alın ve kurulayın, çünkü kuru cilt nemli ciltten daha hızlı terler.

İlk sauna seansı: saunada yaklaşık 8 ila 10 dakika kalın. Ama kendini iyi hissettiğin sürece maksimum!

Saunada: Vücudunuz ahşapla temas etmeyecek şekilde alta havlu koyun. Saunada ne kadar yüksekte oturursanız, sıcaklık o kadar yüksek olur. Saunadayken oturabilir veya uzanabilirsiniz. (Üst benchlerde kısa ama şiddetli terlemek en etkili yöntemdir. Henüz sauna deneyiminiz yoksa orta veya alt benchten başlamak en iyisidir.)

Her zaman sağlığınıza dikkat edin! Döngüyü tekrar dik duruşa getirmek için son 1 ila 2 dakika her halükarda oturmalısınız.

Serinleme: Saunada her ısınmadan sonra soğuma gelir. Dolaşım için en nazik şey sağ ayak bileğinden gelen soğuk alçıları bacak ve kollardan kalbe doğru yönlendirmektir. Lütfen ılık veya ılık su kullanmayın (istisna: yeni yürümeye başlayan çocuklar ), aksi takdirde pozitif "Kneipp etkisi” kaybolacaktır. 

Dinlenme süresi: Temiz havada hareket edin, ardından vücudu rahatlatmak için dinlenin. Vücudunuzun soğumadığından ve bornoz veya battaniyenize sarılmadığından emin olun. Ilık bir ayak banyosu da rahatlatıcı olabilir. Sauna seansları arasındaki mola yaklaşık 30 – 45 dakika (veya isterseniz ve rahatsanız daha uzun) sürmelidir.

Tamamen dinlenmiş mi? Sonra her şey yeniden başlar: Terlemek için saunaya gidin, ardından tekrar serinleyin ve dinlenin. İkinci ve muhtemelen üçüncü sauna seansı 15 dakikaya kadar sürebilir. Saunayı kullandıktan sonra, en az bir litre, daha iyisi daha da fazla olmak üzere yeterince su  için.

Sauna kulunımı avantajları nedir ?

Saunaların neden olduğu terim, KOAH, konjestif kalp yetersizliği ve periferik arter hastalığı gibi rahatlıkları olan kişiler için faydalı olabilir. Saunalar ayrıca romatoidal artrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir ve spor sonrası kas gelişimi için avantajlı olabilir.

Depresyon ve anksiyete yaşayan insanlar da sauna banyosunu faydalı bulabilirler.

Sauna kullanımın saglıga yararları nedir dahafazla bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz.https://www.e-havuzmarket.com/blog/icerik/sauna-kullanmanizin-sagliga-faydalari-nelerdir

Sauna nasıl kullanılır ?

Sauna kullanıumı ve faydaları nedir

1 Sağlıklı olun ve yüksek riskli tıbbi durumunuz varsa saunalardan kaçının.

Saunalar çoğu kullanıcı için güvenli kabul edilir, ancak bazı kişilerin ekstra önlemler alması gerekir.

Diğerleri saunalardan tamamen kaçınmak zorunda kalabilir. İlaç kullanıyorsanız veya herhangi bir tıbbi durumunuz varsa, tavsiye için doktorunuza danışın.

Soğuk algınlığı gibi bazı hastalıklar için kısa bir sauna kullanımı faydalı olabilir. Diğerleri kötüleşebilir.

Aşağıdaki durumlarda sauna kullanmayı tekrar düşünmelisiniz:

Stabil olmayan anjina pektorisiniz, zayıf kan basıncınız , anormal kalp atışlarınız, ilerlemiş kalp yetmezliğiniz, yeni miyokard enfarktüsü veya şiddetli aort stenozunuz var.

Böbrek hastalığı, karaciğer yetmezliği veya diğer kalp rahatsızlıkları gibi diğer yüksek riskli tıbbi durumlarınız varsa. [1]

Çocuksunuz, hamilesiniz veya hamile kalmaya çalışıyorsunuz. Birçok yer, belirli bir yaşın altındaki çocukların saunayı kullanmasına izin vermez.

Saunalar ayrıca gelişmekte olan fetüsü etkileyebilir veya sperm sayısını azaltabilir.

Hasta hissediyorsanız, kolayca bayılıyorsanız , kramplarınız varsa, sıcak bitkinliği veya sıcak çarpması yaşıyorsanız.

Terlemenizi önleyen veya çok çabuk ısınmanıza neden olan ilaçlar alıyorsunuz .

Saunaya girmeden önce iki ila dört bardak su için. Saunalar vücudun terlemesine ve dolayısıyla su kaybetmesine neden olur.

Bu nedenle, sulu kalmanız çok önemlidir . İçeri girmeden önce yeterince su içmezseniz, susuz kalabilirsiniz.

Bu, sıcak çarpmalarına veya daha kötüsüne yol açabilir. Su en iyisidir, ancak izotonik içecekler de uygundur.

Sauna kullanmadan önce (ve sırasında) alkol almaktan kaçının. Alkol, saunada büyük bir sorun haline gelebilecek vücudu kurutur.

Alkol aldıysanız ve akşamdan kalma olduysanız , geçene kadar bekleyin. 

Oturmak için temiz, pamuklu bir havlu getirin. Bu, hem temiz kalmanıza hem de koltukları vücut yağlarından korumanıza yardımcı olacaktır.

Karma saunaya gidiyorsanız, kendinizi örtmek için pamuklu bir Malaya peştemâli veya sargı getirmeyi düşünün. Saunaya getirdiğiniz her şey kuru ve temiz olmalıdır.

İdeal olarak, sauna kıyafetlerinizi su ve gerekirse biraz beyaz sirke kullanarak temizlemelisiniz. Bebek giysileri için tasarlanmış hafif bir deterjan da iyi bir alternatiftir.

Gün boyunca giydiğiniz şeyler de dahil olmak üzere saunaya kirli veya dar bir şey giymeyin. Giysiler gün boyunca çok fazla toz ve kir toplar. Saunanın ısısı bu kiri çözecek ve havaya ve cildinize bırakacaktır.

Cildinizin de nefes almaya ihtiyacı olduğu için dar giysiler giymemelisiniz. Saunaya getirilmesi uygun olmayan şeyler aşağıda listelenmiştir:

Gün boyunca giydiğiniz kıyafetler saunalar için kötüdür.

Ayakkabılar, günlük kıyafetlerinizle aynı nedenle kötü seçimlerdir. Duş sandaletleri saunada giyilebilir , ancak içeri girdikten sonra, özellikle de oturma sıralarına çıkmadan önce çıkarılmalıdır.

Eski, bol mayolar, solmaz oldukları ve inceltici paneller veya metal parçalar içermedikleri sürece uygundur .

Üzerinde metal olan her şey. Saunalar ısınır ve metal kolayca ısınır. Bu metal cildinize temas ederse, kötü yanıklara maruz kalabilirsiniz.

Kremleri, losyonları ve takıları atlayın. Saunalarda metal hızla ısınır, bu nedenle modaya uygun görünmeye devam ederken, acı verici yanıklarla ayrılırsınız.

Herhangi bir mücevheriniz varsa çıkarın ve güvenli bir yere koyun. Yanınızda saunaya götürmeyin. 

Ayrıca herhangi bir krem ​​veya losyon sürmek istemezsiniz. Terinizle birlikte akıp yağlı bir ortam oluşturmazlarsa, gözeneklerinizi tıkayarak cildinizin nefes almasını ve terlemesini engellerler.

İyi dinlenin ve büyük bir yemekten sonra içeri girmeyin. Yeni yemek yediyseniz, saunaya girmeden önce bir ila iki saat bekleyin.

Bunun nedeni, vücudunuzun bu yiyeceği sindirmek ve işlemek için çok fazla enerji kullanmasıdır. Çalışmayı yeni bitirdiyseniz, kalp atış hızınız yavaşlayana ve biraz enerji kazanana kadar bekleyin.

Saunada vücudunuzun bu enerjiye ihtiyacı olacaktır.

Yanına bir arkadaş getir. Bir arkadaş sadece daha rahat hissetmene yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bir şeyler ters giderse sana yardım edebilir.

Saunaya tek başınıza girip bayılırsanız, size yardım edecek kimse olmayacaktır. Bir arkadaşınız böyle bir durumda size yardım edebilir ve sizi emniyete alabilir. 

Kullanmakta olduğunuz saunanın talimatlarını okuyun .

Sauna kullanıumı ve faydaları nedir

Her sauna biraz farklı talimatlara sahip olacaktır, bu nedenle bunları gözden geçirmek ve varsayımlarda bulunmamak en iyisidir. Çoğu sauna kendi özel sağlık yönergelerini ve uyarılarını taşır.

Halka açık bir saunaya gidecekseniz, talimatlar duvara asılacaktır. Herhangi bir talimat görmüyorsanız, daha fazla bilgi için saunanın bakımından sorumlu kişiye danışın.

Özellikle sauna kullanmaya yeni başladıysanız, daha düşük bir sıcaklık kullanın.

[5] Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde izin verilen maksimum sıcaklık 90°C'dir. [6] Bazı Avrupa ülkeleri, özellikle uzun süreler sonra güvensiz olabilen çok daha yüksek sıcaklıklara izin verir.

Sıcaklık çok sıcak geliyorsa, kısılmasını isteyin veya dışarıda tutun.

Deneyiminizi en fazla 15 ila 20 dakika ile sınırlayın. Kendinizi rahatsız hissetmeye başlarsanız daha erken çıkmakta sorun yoktur. İnsan vücudu bu kadar yüksek sıcaklıklara uzun süre dayanacak şekilde yapılmamıştır.

Baş dönmesi, mide bulantısı veya baş dönmesi hissetmeye başlarsanız hemen dışarı çıkın. Onu emmeye ve onunla başa çıkmaya ya da dışarı çıkmaya çalışmayın. Dayanıklılığınızı kanıtlamak, çok tehlikeli olabilen saunada bayılmaya değmez. 

Baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve baş dönmesi, bir şeylerin doğru olmadığının işaretleridir. Vücudunuzun size verdiği bu işaretleri çok ciddiye almalı ve dışarı çıkmalısınız.

Saunadan sonra yavaşça soğumaya başlayın. Bazı insanlar saunadan sonra giyinmeden önce ılık bir duş almayı sever .

Diğer insanlar vücutlarını canlandırmak için hemen ardından soğuk bir havuza veya duşa atlamayı severler. Bu canlandırıcı olsa da vücudunuzu şoka sokabilir ve özellikle kalp sorunları olanlar için iyi bir fikir değildir.

Saunadan çıktıktan sonra en az on dakika dinlenin. Bir sonraki antrenmanınıza hemen atlamayın.

Bunun yerine, hareketsiz oturabileceğiniz veya uzanabileceğiniz serin bir yer bulun. Bu, vücudunuza toparlanması ve kalp atış hızınızın yavaşlaması için biraz zaman verecektir.

Ardından bir duş alın, ancak sabunu atlayın. Ilık su kullanarak başlayın. Ter bittiğinde, sıcaklığı hoş bir soğuğa düşürün. Bu, vücudunuzun daha fazla soğumasına yardımcı olacaktır.

Sabun kullanmanız gerekiyorsa, yumuşak, doğal bir sabun kullanın. Saunalar gözeneklerinizin açılmasına neden olur ve sert sabunlar cildinizi tahriş edebilir.

Saunadan çıktıktan sonra iki ila dört bardak su için. Vücudunuz terleme yoluyla çok fazla su kaybeder, bu nedenle bu suyu hızla yenilemeniz gerekir.

Saunadan çıktıktan sonra tuzlu bir atıştırmalık yemeyi düşünün. Bu, özellikle çok terlerseniz önemlidir.  Çok fazla yağ içermedikleri sürece simit veya tuzlu kraker ideal olacaktır. Bu tuzlu atıştırmalıklar, saunada kaybettiğiniz sodyumun geri kazanılmasına yardımcı olacaktır. Sauna sonrası iyi olan diğer yiyecekler (pretzel veya tuzlu krakerlerle iyi gider) şunları içerir:

Saunada kullanım süresi nedir?

Yeni başlayanlar için. Bir seferde 5 ila 10 dakikadan fazla sauna kullanmayın.

Egzersiz yaptıktan sonra. Egzersiz sonrası saunaya girmeden önce en az 10 dakika bekleyin.

En yüksek derecede. Saunayı bir seferde yaklaşık 15 dakikadan fazla kullanmayın.

Bazı deneyimli sauna kullanıcıları, özellikle Finlandiya'da, saunayı daha uzun bir sosyal etkinliğe dönüştürebilir, ancak aşırıya kaçmayın. Saunada ne kadar uzun süre kalırsanız, dehidrasyon riskiniz o kadar fazladır, bu nedenle genel bir kural sürenizi 15 ila 20 dakika ile sınırlamaktır .çünkü sauna dakikaları geçirmek için değil, dinlenmek içindir: Yeterince sıcak hissettiğinizde saunadan çıkın.

Saunada geçirilen birkaç dakikanın ve sık kullanımın size neden iyi gelebileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

https://www.e-havuzmarket.com/blog/icerik/sauna-kullanimi-ve-faydalari

Sauna güvenlik ipuçları

İster halk açık ister özel sauna yapın, izleyin ve bilmeniz gereken önemli güvenlik önlemleri vardır:

Faydalarına rağmen saunalar herkes için uygun olmayabilir. Sauna kullanmadan önce, özellikle kontrolsüz yüksek tansiyonunuz, şeker hastalığınız, kalp yetmezliğiniz, anormal kalp ritminiz veya dengesiz anjinanız varsa doktorunuza danışın. Bu sağlık koşullarından herhangi birine sahipseniz, sauna kullanımınızı ziyaret başına beş dakika ile sınırlayın ve yavaşça soğuduğunuzdan emin olun.

Sauna kullanmadan önce hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza danışın.

Vücudunuzun sıcaklığı düzenleme yeteneğine müdahale eden ilaçlar veya sizi uykulu yapan ilaçlar alırsanız sauna kullanmayın.

Hastaysanız sauna kullanmayın.

Dehidrasyonu önlemek için sauna kullanmadan önce ve kullandıktan sonra en az bir bardak su için.

Sauna kullanımından önce, sırasında veya sonrasında alkol almayın.

Sauna kullanımından önce, sırasında veya sonrasında eğlence amaçlı ilaçlar kullanmayın.

Sauna kullanmadan önce büyük bir yemek yemeyin.

Amerikan Halk Sağlığı Dergisi'nde yayınlanan bir makale, sağlıklı insanların bir seferde 10 ila 15 dakikadan fazla saunada oturmamalarını tavsiye ediyor.

Sauna deneyimine yeniyseniz, vücudunuzu dinleyin ve yavaşça başlayın (seans başına en fazla 5 ila 10 dakika). Birden fazla ziyarette ısıya karşı toleransınızı artırabilirsiniz.

Saunada asla uykuya dalmanıza izin vermeyin.

Başınız dönüyor veya hasta hissediyorsanız saunadan çıkın.

Fin saunası geleneği genellikle dondurucu soğuk suya dalmakla sona erer. Bu, özellikle hamile olanlar veya kalp veya diğer sağlık sorunları olanlar için herkes için uygun olmayabilir.

Baş dönmesini önlemek için sauna kullanımından sonra vücut sıcaklığınızın kademeli olarak normale dönmesi daha iyi olabilir.

Saunalar geçici olarak skrotumun sıcaklığını yükseltir. Eğer erkekseniz, bu saunayı doğum kontrol yöntemi olarak kullanabileceğiniz anlamına gelmez.

Bununla birlikte, düzenli sauna kullanımı sperm sayınızı geçici olarak azaltabilir ve eşinizi aktif olarak hamile bırakmaya çalışıyorsanız bundan kaçınılmalıdır.

Ulusal Sağlık Servisi (NHS), saunada aşırı ısınmanın hamilelik sırasında annenin ve bebeğin sağlığı için tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Hamileyken saunada veya buhar odasında aşırı ısınma da daha olası olabilir.

Geleneksel Fin saunası nasıl kullanılır

Kuzey Amerika Sauna Derneği'ne göre, geleneksel bir Fin saunasının tadını çıkarmak için kendinize bolca zaman ayırmalısınız. İşte atmanızı tavsiye ettikleri adımlar:

Saunaya girmeden önce bir ila iki bardak su için ve duşta durulayın

Nem eklemeden kuru bir saunada 10 dakikaya kadar kendinizi ısıtın.

Çıkın ve ikinci bir hızlı duşta durulayın.

Su gibi ferahlatıcı bir şeyler içerek vücudunuzun soğumaya devam etmesine izin verin.

Saunaya 10 dakika kadar daha tekrar girin. Bu ikinci ziyaret için sauna kayalıklarına su atarak buhar ekleyebilirsiniz.

Cildi nazikçe dövmek veya masaj yapmak için ağaç dallarından yapılmış geleneksel bir çırpma teli de kullanabilirsiniz. Bu çırpıcıya Fince vihta denir. Genellikle okaliptüs, huş ağacı veya meşeden yapılır. Bir vihta kullanmanın kas ağrılarını azaltmaya ve cildi yumuşatmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Çıkın ve vücudunuzu iyice yıkayın; Bir bardak su ile tekrar soğutun.

Yaklaşık 10 dakikalık son ziyaretiniz için saunaya tekrar girin.

Soğuk bir açık havuzda veya karda yuvarlanarak serinleyin. Soğuktan soğuğa kapalı bir duş da kullanabilirsiniz.

Uzan ve ihtiyacın olduğu sürece rahatla.

Hafif bir atıştırmalık eşliğinde en az bir bardak su için.

Vücudunuz tamamen soğuduktan ve terlemeyi bıraktıktan sonra giyinip binadan çıkabilirsiniz.

Kendini iyi hissetmiyorsan dur.

Herhangi bir noktada kendinizi iyi hissetmiyorsanız, aşırı ısınmışsanız, başınız dönüyorsa veya saunadan çıkarken yavaşlamayan hızlı bir kalp atış hızınız varsa, kullanmayı bırakın.

 

Saunalar nasıl çalışır?

sauna kullanım süresi nedir

Farklı sauna türleri vardır. Bazıları, ara sıra buhar patlamaları üretmek için yakındaki bir su kovası ve kepçeyle kuru ısı kullanarak geleneksel Fin modelini takip eder. Diğerleri su kovasından kaçınır ve yalnızca kuru ısı üretir. Türk saunaları da popülerdir. Bunlar ıslak ısı kullanır ve işlev ve tasarım açısından buhar odalarına benzer.

Saunalarda ısının üretilme şekli değişebilir. Isıtma yöntemleri şunları içerir:

Kızılötesi lambalar.Kızılötesi saunalar, tüm oda yerine vücudunuzu ısıtmak için elektromanyetik radyasyon üreten lambalar kullanır. Kızılötesi saunalar, tipik olarak 140 ° F (60 ° C) civarında kalan diğer sauna türlerine göre daha düşük sıcaklıklar üretir.

Odun. Bu geleneksel yöntem, köz oluşturmak veya sauna kayalarını ısıtmak için odun yakmayı kullanır. Düşük nem ve kuru ısı üretir. Odaya nem ve ısı patlamaları eklemek için her 10 dakikada bir kayaların üzerine su serpilebilir.

Elektrik. Birçok sağlık kulübü ve spor salonu, sauna kayalarını yüksek sıcaklığa ısıtmak için elektrikli ısıtıcılar kullanır. Elde edilen düşük nem ve kuru ısı, odun yakma yöntemiyle üretilenle aynıdır.

Buhar.Türk tarzı saunalar, ıslak ısı ve yüksek nem üretmek için kaynar sudan buhar kullanır. Bu saunalara Türk hamamı veya buhar odası da denir.

Sauna ve buhar odası

Buhar odaları küçüktür, hava geçirmezdir ve ıslak ısıya dayanabilen malzemelerden (fayans, akrilik veya cam gibi) tasarlanmıştır. Kaynar suyu buhara dönüştüren jeneratörler tarafından ısıtılırlar.

Sauna kullanım kuralları nedir? 

1. Giysileri Çıkarın ve Bir Çarşaf Alın

Giysilerinizi ve mücevherlerinizi çıkarın. Saunada oturmak için bir çarşaf alın.

2. Saunadan Önce Duş

Önceden duş alın. Duş cildi ıslatır ve normalde saunada daha güçlü ve keskin hale gelen parfüm ve kokuları giderir. Vücut peelingi de tavsiye edilir.

3. Vücudu Kurulayın

Saunada terlemeyi hızlandırmak için saunaya girmeden önce vücudunuz tamamen kuru olmalıdır.

4. Bacaklara Ilık Su Duşu Almak

Saunaya girmeden önce bacaklarınızı ılık suyla yıkayın. Soğuk bacaklar terlemenin etkilerini geciktirir.

5. Tüm vücudunuzu çarşafa veya havluya koyun

Saunadayken çarşaf veya havlu üzerine oturun. Saunaya girerken veya çıkarken hızlı olun ve ısının dışarı çıkmaması için kapının sıkıca kapandığından emin olun.

6. Alt Sıradan Yüksek Sıraya

Sıcaklık orada daha düşük olduğu için ilk başta alt sıraya oturmanız tavsiye edilir. Fin saunasındaki hava kurudur. Nem, sıcak taşların üzerine su dökülerek yükseltilebilir.

7. Otur veya Hareket Etmeden Yalan

Saunadayken hareketsiz kalmaya çalışın. Normal nefes alın. Oturabilir veya uzanabilirsiniz.

8. Sauna Zamanı ve Serinleme

Fin saunasına ilk girişte 10-12 dakikadan fazla kalmayınız. Sauna duvarında kum saati kullanabilirsiniz. Sıcağı desteklemeyen insanlar içeride daha az kalmalıdır. Yeterince ısındığında, saunadan çıkın ve yavaş yavaş duşun altında serinleyin veya sadece oda sıcaklığında veya dışarıda oturup dinlenin. Özellikle baş yavaşça soğutulmalıdır.

9. Saunada konuşmak

Sauna öncelikle bir rahatlama yeridir. Diğer kullanıcıları rahatsız etmediği sürece saunada konuşmakta sakınca yoktur. Sadece bir grup arkadaşınızla veya iş ortağınızla saunadayken, istediğiniz kadar konuşabilirsiniz. Ancak saunaya başka biri girdiğinde onun dinlenme hakkına saygı göstermelisiniz. Böyle bir durumda tartışmaya devam etmek için saunadan çıkmanız veya karşınızdaki kişinin çıkmasını beklemeniz gerekir.

10. Seansları Tekrarlamak

Saunanın ikinci ziyaretinde, hava ilk seferden biraz daha fazla nem içermelidir. Cilt yumuşadı, kan dolaşımı canlandı. Tekrar serinleyin. Isınma - soğuma değişimi, sizi memnun ettiği kadar tekrar edilebilir. Çoğu kişi için 2 seans yeterlidir.

11. Rahatlatıcı, içme suyu

Sonunda bir duş alın ve Hidro Masajlı Küvette rahatlayın. Kurutun ve şezlongda en az 10-15 dakika dinlendirin. Serinletici bir şeyler iç. Saunadan önce ve sonra su veya çay (şekersiz) içilmesi tavsiye edilir. Meyve yemek kalsiyumu dengeler. Magnezyum kaybı daha sonra yeşil yapraklı sebzeler tüketilerek dengelenebilir.

12. Saunadan Sonra

Temiz çarşaf giymeden önce iyice serinleyin yoksa terlemeye devam edersiniz. Saunadan sonra vücut oldukça hassas olduğu için üşümemelisiniz. Cilt yenileyici, detoksifiye edici veya rahatlatıcı masaj için mükemmel bir şekilde hazırdır.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.