Sauna Kullanımı ve Faydaları

22-04-2022 22:04
Sauna Kullanımı ve Faydaları

Sauna Nedir?

Sauna, içerisinde sıcak hava ve buharın bol olduğu bir odadır. Buhar ve yüksek ısısı ile banyo yapanların terlemesini sağlar. Isı derecesi genellikle 70 ila 100 celsius aralığındadır. Geleneksel Fin saunaları %10 ile %20 arasında bağıl nem oranına sahip kuru ısı kullanılır. Bu sauna diğer sauna türlerine göre nem oranı daha yüksektir. Genelde saunalar çok büyük olmaz. Küçük olmasının sebebi içerisinin daha sıcak olması ve buhar kaybının olmamasıdır. Saunalarda genelde ahşap malzemeler kullanılır. Örneğin duvarlar ve oturma yerleri ahşaptandır, bunun sebebi ahşap malzemeler sıcağa, neme ve buhara daha dayanıklı ve sağlığa daha faydalıdır.

Saunanın insan sağlığına pek çok olumlu etkisi bulunur. Romatizmadan uyku bozukluğuna, depresyon gibi ruhsal sıkıntılara iyi geldiği uzmanlar tarafından onaylanmıştır. Günün stres ve sorunlarından sıyrılarak sıcak ve nemli saunada rahatlamak fiziksel ve ruhsal olarak rahatlama sağlar. Aynı zamanda kireçlenme gibi hastalıklarda tedavi amacı ile kullanılır.

Sauna Kullanımı

Sauna kullanımı doğru ve dozunda yapıldığında pek çok faydası görülebilir. Sauna, hamam gibi temizlenmek için değil dinlenmek ve rahatlamak için yararlanılır. Saunalarda ısı ve buhar oluşumunu sağlayan sauna sobasıbulunur. Bu sobalar genellikle odanın orta bölümünde yer alır.

Tavsiye edilen sauna sıcaklığı 70 ile 85 derece arasında olmalıdır. Saunayı ilk defa kullanan kişilerin saunada uzanmaları tavsiye edilir. Kalış süreleri ise 2-3 dakikayı geçmemelidir. Sıcaklıktan dolayı vücut su ve nem kaybeder buda baş dönmesine ve ani tansiyon düşmelerine sebep olur. Zamanla bu süre uzatılabilir. Saunada kalma süresi ise 10 ile 15 dakikayı geçmemelidir. Ortam sıcak ve buharlı olduğu için aşırı terleme sonucu fazla su kaybı meydana gelebilir. Saunaya en fazla haftada üç gün gidilmelidir. Saunaya girerken dikkat edilmesi gerekenler;

·Saunaya girmeden önce kıyafetler, gözlük ve lensler, mücevher ve saat gibi eşyalar çıkartılmalıdır.

·Sıcak suda duş alınarak saunaya hazırlanılmalıdır.

·5 dakika ila 15 dakika aralığında terleme başladığı zaman saunadan çıkılmalıdır. Saunada kalma süresi en az 5 dakika en fazla 30 dakika olmalıdır. 30 dakikanın üzerinde aralıksız kalmak oldukça tehlikelidir.

·Saunadan çıkıldığında duş alınarak ya da havuza girilerek vücut serinletilmelidir.

·Sauna kullanımı bittikten sonra 20 dakika istirahat edilmelidir. Soğuk su ile duş alınması ciltte açılan gözeneklerin sıkılaşması için önerilir. Vücut ısısı normale döndüğünde giyinilebilir.

Saunadan sonra vücutta kaybedilen tuz ve suyu geri kazanmak için hafif tuzlu bir şeyler yenilmeli ve bol sıvı tüketilmelidir.

 

Saunanın Yararları

Özellikle günün stres ve yorgunluğunu atmak için insanlar saunaya girmeyi tercih ederler. Terleme yolu ile vücuttaki toksinler atılır. Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de fayda sağlar. Buhar solunum yollarının açılmasına yardımcı olur. Saunada vücut ter atımı sayesinde daha çabuk toparlar. Sıcaklık ve buhar sayesinde yağ yakımı da meydana gelir bu sayede kilo vermek daha kolaylaşır.

Sauna aynı zamanda eklem rahatsızlığı olan insanlara da iyi gelir. Günümüzde stres ve yorgunluktan herkes şikâyetçi. Sauna sayesinde insanlar birazda olsa rahatlamakta. Bedenen ve ruhen rahatlama sağlamakta yardımcı olur. Sağlığına ve dış görünüşüne özen gösteren insanlar saunaya gitmeyi adet haline getirirler. Sauna hem ruhen hem bedenen rahatlama sağlar. Terleme sonucunda gözenekler açılır ve hücreler yenilenir. Düzenli sauna alışkanlığının cilt sağlığı açısından da yararlıdır.

Kalp rahatsızlığı olmayan insanlara saunanın büyük faydası vardır kalp atım hızını arttırır bu da kalbin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu bağlamda kilo vermek isteyen kişiler de saunayı tercih etmektedir sıcaklık kalp atım hızını yükseltir bu daha fazla kalori yakımı anlamına gelir ve kilo vermek daha kolaylaşır.

Sauna sırasında kaslar ve sinirler gevşediği için stres seviyesinin de düşmesine yardımcı olur. Sauna derin ve düzenli bir uyku içinde önemli bir etkiye sahiptir. Saunanın rahatlatıcı etkisinden dolayı rahatlayan ve gevşeyen insanlar daha kaliteli ve derin uyumakta zorlamazlar.

Sauna Kullanım Kuralları

Özellikle işletme, otel ve masaj salonlarında bulunan saunalar ortak kullanım için üretilmiştir. Tüm saunalarda uyulması ve uygulanması gereken kurallar vardır. Bu kurallar sağlık açısından da oldukça gereklidir. Sauna kullanımı sırasında uyulması gereken kurallar;

·Saunayı kullanacak kişilerde deri enfeksiyonu, açık yara ve sargılı bölgeler ile girilmemelidir.

·16 yaşından küçükler ebeveyn kontrolünde saunayı kullanmalıdır.

·Sauna içerisine plastik ve sentetik maddeler sokulmamalıdır.

·Şort, mayo, bikini gibi giysiler ile girilebilir.

·Saunada oturulacak alana havlu gibi ürünler koyulmalıdır. Beyaz havlu kullanılması önerilir.

·Sauna çıkışında soğuk duş almak gereklidir.

Doğru kullanıldığında çeşitli faydaları olan saunanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak kullanılması önerilir. Tansiyon hastalığı ve sıcağa karşı hassasiyeti bulunan kişilerin sauna kullanımı sırasında ekstra olarak dikkat etmesi gerekir. Çok aç ya da tok şekilde sauna kullanmak da zararlıdır. Sauna çıkışında bol su içilmesi oldukça önemlidir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.