Yüzmenin Sağlığa Yararları Nelerdir

Yüzmenin Sağlığa Yararları Nelerdir

Yüzmenin Faydalı Olduğu Sağlık Problemleri Nelerdir

Yüzme sporu pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
 
Üstelik kilo problemi olan ancak eklem sorunları ya da bel fıtığı gibi rahatsızlıkları olanların yapabileceği tek spor olarak da önerilmektedir.
 
Çünkü suyun içerisinde ki ağırlığımız gerçek ağırlığımızın yaklaşık onda biri kadar olmaktadır. Bu da su içerisinde yapılan sporların vücudumuza fazla yük bindirmeden çok daha rahat yapılmasına imkan sağlamaktadır.
 
Peki, Yüzmenin faydalı olduğu sağlık problemleri nelerdir?

Hangi rahatsızlıkları olan kişiler yüzme ile kilo verme imkanına sahipler?

 yüzmenin sağlığa faydaları nelerdir
Spor, hen insan bedeninin ihtiyacı olan bir faaliyettir. En azından tempolu bir yürüyüş, merdiven çıkma gibi hareketler bile günlük spor ihtiyacımızı çok az da olsa karşılayabilmektedir.
 
Ancak pek çok kişi dizlerindeki rahatsızlıklar, eklem sorunları, bel fıtığı, boyun fıtığı ya da skolyoz gibi rahatsızlıkları nedeni ile spor yapamaz hale gelirler. Hele hele fazla kilo sorunu da hareketsiz yaşamdan artan kilolara, artan kilolardan da daha fazla sağlık sorunlarına doğru içinden çıkılmaz bir döngüye girmektedirler.


Yüzmenin faydalı olduğu sağlık problemleri nelerdir? Sorusunu yanıtlamadan önce işte bu kısır döngü içinden çıkmamızı sağlayacak yüzme sporu ile kilo vermek mümkün olur mu sorusunu cevaplamak istiyoruz.
 
Bel fıtığı ya da boyun fıtığı sorununuz mu var? Eklem rahatsızlıkları ya da Skolyoz nedeni ile spor yapamıyor musunuz?.
 
Kalp hastalığı sizin spor yapmanızı engelliyor ama kilo vermeniz mi gerekli? İşte tüm soruların cevabı yazımızın devamında yer alacaktır.

Obezite

Obezite sorunu ile baş başa kalan kişilerin bu sorununun temelinde yüksek kalori alımına karşılık kalori yakımının olmamasıdır.
 
Obez kişiler hareketsiz bir yaşamı tercih ettikleri ya da tercih etmek zorunda kaldıkları için ne kadar beslenmelerine dikkat edip diyet yapsalar bile kilo vermeleri çok yavaş ve zor olmaktadır.
 
Üstelik dizlerin ve ayakların üzerine binen aşırı yük nedeni ile koşu, fitness ya da diğer sporları yapmaları da çoğu zaman imkansızlaşmaktadır. 

Uzun süredir obezite sorunu yaşayan kişilerde aşırı yağlanma nedeni ile şeker, kalp ve romatizma rahatsızlıkları da çok sık gözlemlenmektedir. Bu rahatsızlıkları da spor yapmalarına engel olmaktadır.
 
Halbuki zorlanmadan yapabilecekleri, kilo verme sürecinde gerekli olan enerji sarfiyatını fazlası ile karşılayabilecek yüzme sporunu çok rahat yapabilirler.
 
Yüzerek vücudun çoğu kas grupları aktif olarak çalıştığı gibi vücudu zorlayıcı ve sağlığını riske sokucu hiçbir faktörde yer almamaktadır.

Hamilelik

Hamilelik süreci oldukça zorlayıcı ve kısıtlayıcı bir dönemdir.
 
Artan kilo alımları ile birlikte spor yapma olanaklarının kısıtlı olması nedeni ile tavsiye edilebilecek en iyi spor seçeneği yine yüzme olmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus vardır.
 
O da elbette ki hijyen. İster denizde ister havuzda yüzün yeter ki yüzdüğünüz suyun temiz olmasına dikkat edin.
 
Çünkü hamilelik dönemi özellikle havuzdan bulaşabilecek enfeksiyonlara karşı risk oluşturmaktadır.
 
Çok kişi tarafından kullanılan havuzların kullanılması önerilmemekte olup kendinize ait havuz ya da açık denizde yüzerek hem ihtiyacınız olan spor faaliyetlerini gerçekleştirebilir hem de sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz. 

Hamilelik döneminde aşırı kilo alımını engellemek için düzenli olarak denizde ya da havuzda yüzebilirsiniz.
 
1 Saatlik tempolu yüzme ile 800 kalori yakabilmektedir. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek hamileliğiniz belinize bindirdiği yükü hafifletmek istiyorsanız size önerebileceğimiz tek spor yüzme olacaktır. 

Bel Fıtığı

Bel fıtığı, boyun fıtığı ya da skolyoz gibi omurilik ile ilgili rahatsızlığı olan kişilerin eğilip kalkması, ağırlık kaldırması gibi bir çok faaliyetleri yapması çok sakıncalıdır. Ancak üzülmesinler onlarında çok rahatlıkla yapabilecekleri bir spor var.
 
Yüzme ile hem vücudu fazla zorlamadan spor yapma imkanına kavuşurken hem de rahatsızlıkları için tedavi edici bir özelliği de bulunuyor yüzmenin. Rahatlatıcı etkisi ile psikolojik bir destekte sağlayan yüzme ile hızlı kilo verme imkanına da kavuşa bilmektedirler.

Özellikle bel fıtığı rahatsızlığı olan kişiler için yüzmenin faydası çok fazladır.
 
Omirilik üzerindeki baskının azaltılmasında ve rahatlamasında çok fazla katkı saylayan yüzme ile ağrılarınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz.
 
Skolyoz ya da boyun fıtığı olan kişilerinde pek çok sporu yapması neredeyse imkansız ya da çok zordur. Böyle bir rahatsızlığınız var ise yüzme ile hem ağrılarınızı hafifletebilir hem de kilo alımını engelleyebilirsiniz.

Kas Sistemi Rahatsızlıkları

Çok geniş bir kapsama alanı olan kas sistemi rahatsızlıkları içerisinde sizlere birkaç örnek verebiliriz.
 
Örneğin kalp rahatsızlıklarının temel sebebi çoğunlukla kalp kası ile ilgilidir. Pek çok genetik rahatsızlıklarda kas sistemi zarar görmektedir. Ya da meme kanseri nedeni ile ameliyat sonrasında hızlı bir iyileşme için kasların çalıştırılması önemlidir.
 
İşte tüm bu rahatsızlıklarda yüksek efor gerektiren sporların yapılması neredeyse imkansızken yüzme sporu kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Böylece hem kilo verme de hem de kas sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde yüzme etkili olmaktadır.

Otoümmin Hastalıkları

Otoümmin hastalıkları arasında yer alan MS hastalığı gibi pek çok hastalıkta yüzme kurtarıcı bir spor olarak yer almaktadır. Bildiğiniz üzere Multipl Skleroz-MS hastalığında bağışıklık sistemi sinir hüzrelerini yabancı bir madde olarak algılaması nedeni ile sinir hücrelerine saldırmakta ve beyin ile vücut arasındaki iletişimi kesintiye uğratmaktadır. Bunun neticesinde ise MS hastalığı olan kişilerde denge problemleri ile birlikte yürüme sorunları ile karşılaşılabilmektedir. 

Sürekli olarak halsizlik şikayetleri yaşayan MS hastalarının rehabilitasyonunda yüzme sıklıkla kullanılmaktadır. Su içerisinde dengede kalma ve hareketlerini kontrol edebilme imkanına kavuşabilen MS hastalarının, yüzme ile birlikte yavaş yavaş şikayetlerinde azalma ve kontrol mekanizmasının geliştiği gözlemlenmiştir.
 
Yüzmenin faydaları nelerdir ?
 
yüzmenin yararları faydaları nelerdir
Yüzme sporu vücuda esneklik sağlar. 

Farklı kas gruplarının bir arada çalışmasını sağlayan nadir sporlardan biri yüzme sporudur

Yüzmenin faydaları arasında en dikkat çekici olanı ise nefes kontrolünü sağlamasıdır.

Kalp kaslarını güçlendirici etkisi vardır.

Yüzme sporu dolaşım sistemini düzenlediği için selülit, varis gibi dolaşım sorunlarını tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

Kilo vermek için gerekli olan enerji yakımını desteklemektedir. Kontrollü yapılan diyet ile birlikte düzenli bir yüzme programı etkili bir şekilde hızlı kilo verme yöntemleri arasında yer almaktadır.

Özellikle eklem iltihabı sorunları olan kişiler için en uygun spor yüzmedir. Yüzme sayesinde eklemler üzerinde baskı azaldığı için bu tip rahatsızlıkları olan kişilere yüzme sporu tavsiye edilmektedir.

İnsan psikolojisine olumlu etkileri vardır. Vücut üzerinde stresin yarattığı gerilimlerin azaltılmasında huzur verici bir etkiye sahiptir.
 
Suyun rahatlatıcı etkisi tartışılmaz. Denizde ya da havuzda yüzerek hem vücudunuzu hem de ruhunuzu rahatlatabilirsiniz.

Yüzme pek çok hastalığı tedavisinde, şikayetlerinin ve ağrılarının azaltılmasında, hareket kabiliyeti kısıtlanmış olan kişilerin su içerisinde daha rahat hareket edebilmelerini sağladığı için öz güveninin artmasında faydalar sağlamaktadır. Haftada en az 2 saat olarak gerçekleştirilecek yüzme programı ile hem çok yönlü bir spor yapma imkanı sunulurken hem de rahatlama ve gerilimden kurtulma şansını da sizlere sunmaktadır.
 
5 Yaşından itibaren çocuklarınızı yüzme sporu ile tanıştırmanız onların bedensel gelişimi kadar ruhsal gelişimi içinde büyük öneme sahiptir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.