Termal havuz ne ise yarar

Termal havuz ne ise yarar

Termal Havuzlar

Termal havuz yer altından gelen suların toplandığı alanlardır. Termal kaynaklardan çıkan su kükürt, karbondioksit, potasyum, sülfür, kalsiyum, magnezyum, ve daha pek çok mineral barındırır.
 Yeraltından çıkan şifalı sular 20 – 110 derece aralığında sıcaklığa sahiptir. Termal kaynakların yakınlarına kurulan tesisler ve havuzlar şifa kaynağı olarak biliniyor.
 
Termal havuzlar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntem halindedir. Hastalıkların yanı sıra dinlendirici ve stres giderici yanı ile termal havuzlar ve kaplıcalar yerli yabancı pek çok turistin ilgi odağı halindedir.
Türkiye termal su kaynakları açısından oldukça zengindir.
 
Tam teşekkürlü tesisleri ile ziyaretçilerine termal havuz ve kaplıca hizmeti veren pek çok yer bulunur. 

Termal havuzlar genellikle fizik tedavi, cilt rahatsızlıkları, rahatlama ve psikoterapide yaygın olarak kullanılır. Bu suların içerisinde bulunan mineraller cilde iyi gelerek hastalık semptomlarını azaltmaya destek olur.
 
Sıcak mineral suları eklem ve kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Kireçlenme, kramp, kas tutulmaları, felç gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı tedavi olarak termal sular kullanılır. Aynı zamanda sedef, egzama, sivilce gibi cilt rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinir.
 
Termal havuzların sıcaklık dereceleri ve içeriğindeki magnezyum, mineraller ve bileşenler çıkış kaynaklarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Her su ve derece farklı hastalıkların tedavilerinde destekleyici olarak kullanılır.

Termal havuz bünyesinde yapılan tedaviler arasında başka birçok seçenek de mevcuttur.
 
Çamur banyosu, gaz banyosu ve içme yöntemi ile uygulanan kürler termal havuz ile birleştirildiği zaman çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Yan tedaviler ile birleştirilen termal havuz tedavileri pek çok şifayı beraberinde getirir.
 
Türkiye termal kaynaklar bakımından oldukça zengin bir ülke olduğu için termal havuzlar ve termal havuz tedavi yöntemleri oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
 
Kaplıcalar ve tesislerde masaj, spa ve kür hizmetleri almak mümkündür. Tamamlayıcı tedavi yöntemleri arasında bulunan bu doğal yollar, düzenli rutinler, fizik tedaviler ve çeşitli aktiviteler ile desteklendiğinde olumlu sonuçlar alınmaktadır.

 
Termal Su Kalitesi
karahayır termal havuzlu oteller
Ülkemizde termal havuz ve termal su oldukça fazladır. Termal suların fazlalığı avantajlı bir durum olmasına rağmen sularda kalite ve fayda farkları olabiliyor.
 
Termal su kalitesini anlamak teknik araştırma ve bilgi gerektirse de temel olarak termal suyun kaliteli olup olmadığını araştırmak mümkündür.
 
Termal su kalitesi suyun faydasını ve avantajını büyük ölçüde etkileyen bir faktördür. Bu sebepten özellikle tedavi amacı ile tercih edilecek termal havuzların teknik ve suyun kalitesini bilmek önem arz etmektedir. 

Termal suyun kalitesini belirleyen etkenlerden biri suyun sıcaklığıdır. İnsan vücudunun ortalama sıcaklığı 36 derecedir.
 
Termal su bulunan kaplıca ve havuzların ideal su sıcaklığı 40 ila 44 derece aralığındadır.
 
Termal suların çok sıcak olması suyun kaliteli olduğunu göstermez.
 
Çok yüksek sıcaklıktaki suya girilemez böylelikle bu sudan herhangi bir fayda alınması mümkün olmaz.

Termal sular yer altı kaynaklarından geldiği için çok yüksek sıcaklıkta olabilir. Bu sıcaklığın insanların tolere edebileceği seviyeye getirilmesi gerekir.
 
Suyun soğutma işlemi teknik bir sistem ile yapılır. Su teknik bir şekilde soğutulmak yerine soğuk su eklemesi yapılarak ya da bekletilerek soğutulursa suyun kalitesi düşecektir.  

Türkiye’de Bulunan En iyi Termal Havuzlar ve Termal Oteller

 
Türkiye termal su kaynağı bakımından oldukça zengin bir konuma sahiptir. Termal havuzlar ve kaplıcalar özellikle sonbahar ve kış aylarında tedavinin yanı sıra rahatlatıcı bir tatil seçeneği olarak sık tercih ediliyor.
 
Türkiye’de bulunan ve ziyaretçilerinin memnun kaldıklarını belirttikleri çeşitli şehirlerde termal tesisler vardır. Bunlardan bazıları;

Limak Termal Butik Otel (Yalova): Yalova termal kaynaklara sahip illerden biri. Gökçedere mevkisinde bulunan bu otel tasarımı ve tesisi ile ziyaretçilerini memnun bırakmıştır.
 
Tesiste termal hidromasajlı küvet, spa, masaj ve bakım gibi çeşitli hizmetler verilmektedir.

Ilıca Hotel Spa Wellness Resort (Çeşme): İzmir’i gözde tatil beldelerinden biri olan Çeşme’nin Ilıca mevkisinde bulunan otel 5 yıldızlıdır.
 
Otelde 6 adet açık yüzme havuzu ve 1 adet termal su havuzu bulunmaktadır. Masajlar, bakımlar ve spa gibi çeşitli hizmetler verilmektedir.

Gazelle Resort Spa (Bolu): Bolu termal kaplıcaların yoğun olduğu illerden biridir.
 
Karacasu’da bulunan otel ormanlar ile çevrili yeşil alanda yer alıyor. Manzarası ile açık ve kapalı yüzme havuzu, spa merkezi hizmetini ziyaretçilerine sunuyor. 

Armas Termal Resort (Kırşehir): Kırşehir’in merkezinde bulunan otelin oldukça kapsamlı  bir spa ve wellness alanı mevcuttur. Sauna, jakuzi, hamam, şok havuzu, vücut bakımı gibi çeşitli hizmetler sunan otelde termal su mineralli su özelliğindedir. 

Heramis Termal Tatil Köyü (Altınoluk): Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alan Heramis Tatil Köyü oksijen oranında zengindir. ,
 
Denize sıfır bir konumda yer almaktadır. Oldukça donanımlı bir tesise sahiptir. 

Adrina Termal Otel (Güre): Otel Balıkesir Edremit’te bulunur. 5 yıldızlı otelin tesisinde kapalı termal havuz, tenis kortları ve Türk hamamı gibi hizmetler mevcuttur. 

Venüs Termal Butik Otel (Güre): Balıkesir Güre’de bulunan otel ziyaretçilerine açık ve kapalı havuz, spa, masaj ve hamam gibi hizmetler sunuyor.

Aforia Thermal Residences (Afyonkarahisar): Termal bir rezidans olan bu otel lüks ve keyifli bir termal tatil hizmeti veriyor. Rezidansın içerisinde özel termal havuz yer almaktadır.

Dündar Termal Otel (Afyonkarahisar): Termal otel Afyon merkezde bulunur. Termal kaplıca olarak hizmet vermektedir.

Lidya Sardes Thermal Hotel (Manisa): Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alır. Kurşunlu vadisi girişinde bulunan otel yemyeşil bir atmosfere sahiptir.
 
Otelde yüzme havuzu, termal havuz, spa merkezi ve Uzakdoğu masajı gibi çeşitli hizmetler verilmektedir. 

Marigold Termal Otel (Bursa): Bursa’nın Çekirge semtinde bulunmaktadır. Termal otelde tam donanımlı bir spa merkezi yer almaktadır. 

Pamukkale Termal Ece Otel (Karahayıt): Pamukkale’den 3 km uzakta bulunan Karahayıt’ta yer alan otelde şifalı termal su bulunur. Aynı zamanda Türk hamamı, masaj, havuz ve jakuzi hizmetleri de bulunur. 

Kaya İzmir Termal Otel (İzmir): İzmir Narlıdere’de yer almaktadır. 5 yıldızlı otelde lüks termal ve spa hizmetleri verilmektedir.

Thermalium Wellness Park Otel (Yalova): Yalova Termal ilçesinde yer alan otelde açık ve kapalı termal havuzlar bulunur. Aynı zamanda otelde spa merkezi, hamam, spor salonu gibi hizmetler de bulunmaktadır.

Ridos Termal Otel (Rize): Riza İkizdere’de bulunan otel Karadeniz’in en büyük termal otelidir. 

Türkiye’de Bulunan Termal Havuzların Özellikleri nedir ?

 kütahya termal havuzlu spa otelleri
Termal havuzlar kullanım amaçlarına göre farklı özelliklere sahiptir. Otel, site, sağlık kompleksi gibi çeşitli alanlarda yer alan sıcak doğal kaynak suları ve kaplıca suları gibi termal özellikteki yeraltı sularının bulunduğu havuzlar özel yöntemler ile yapılmalıdır.
 
Açık ve kapalı havuzların özellikleri de birbirinden farklıdır. 

Termal havuzlarda bulunan su normal havuz sularından farklıdır. Mineral açısından zengin olan yapıya sahip suların bulunduğu termal havuzların bakımı ve temizliği özel olarak yapılmalıdır.
 
Suyun temizlenmesinde kullanılan filtreleme sistemleri sudaki minerallere uygun olarak seçilmelidir.
 
Doğru şekilde tasarlanan ve yapılan termal havuzların pek çok özelliği bulunur.

Termal havuzlar pek çok hastalığın tedavi sürecinde destekleyici tedavi olarak kullanılır.
 
Sıcak ve zengin mineralli suların vücudu iyileştirdiği ve rahatlattığı bilinir.
 
Tedavilerinde en sık kullanılan hastalıklardan biri eklem rahatsızlıklarıdır. Eklem sancılarını dindirmek için bu hastalar sık sık termal sulardan yararlanır. 

Romatizmal ve ortopedik rahatsızlıklar: Hareketleri kısıtlayan ve sık ağrılara sebep olan romatizma hastalığı yaşam kalitesini düşürür. Fizik tedavi olarak termal havuzlar tercih edilebilir.

Kireçlenme ve kas hastalıkları: termal sular özellikle kireçlenme rahatsızlığında etkili bir tedavi süreci sağlar. Aynı zamanda kas rahatsızlıklarında da sıklıkla termal havuz tedavilerinden yararlanılır.

Kalp ve damar hastalıkları: Termal suların kan basıncını düzenleme özelliği bulunur. Tansiyon ve kalp hastalıkları için tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir. Bu yöntemler doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Cilt Hastalıkları: Termal sudaki minerallerin ve sıcak suyun deride meydana gelen hastalıkları tedavi ettiği bilinir.

Karaciğer ve safra hastalıkları: Sarılık, hepatit, safra kesesi taşı gibi hastalıkların tedavilerinde termal havuzlar kullanılır. 

Kilo vermeye destek olur: Obezite ve şişmanlık tedavisinde termal suda bulunan sülfatın kilo verdirici etkisinden yararlanılır.

İdrar yolu hastalığı: Termal suların böbrek taşlarına iyi geldiği ve idrarın içeriğinde bulunan albümin oranını azalttığı bilinir. 


Termal Havuz Sıcaklıkları
ılıca termal havuz
Her ne kadar halk arasında su sıcaklığı ne kadar yüksek olursa o kadar sağlıklı olur gibi bir inanç mevcut olsa da bu inanç kesinlikle yanlıştır.
 
Genel olarak termal havuz sıcaklıklarının ideal olan seviyesi 38 ile 40 derece aralığında olmalıdır. İnsan vücudunun ortalama sıcaklığı 36 derece olduğundan dolayı su sıcaklığı kesinlikle 45 derecenin üzerinde olmamalıdır.
 
Bu sıcaklığın üzerinde ki aşırı sıcaklık özellikle hamileler için çok zararlıdır. 
 
Termal havuzlar sıcaklık olarak normal havuzlardan farklı sıcaklıkta olduğu için havuz içerisinde mümkün mertebe sabit bir şekilde durulmalıdır.  Termal havuzlarda yüzme kesinlikle önerilmemelidir. 
 
Kaplıca suyunun kalitesini suyun sıcaklığı belirlememektedir. Su ne kadar sıcaksa kalite o kadar iyidir algısı yanlıştır. 
 
Ayrıca termal havuz sıcaklıkları soğuk su eklenerek soğutulmamalıdır. 
 
Soğuk su eklenerek ısı derecesi düşürülen havuzlar şifa etki özelliğini düşürür. 
 
Termal havuzlara girerken ve çıkarken dikkat edilmesi gerekenler vardır.
 
Öncelikle su sıcak olacağı ve vücutta su kaybı yaşanacağı için havuza girmeden önce ve havuzdan çıktıktan sonra mutlaka su içilmelidir.
 
Termal havuzların içerisinde yarım saatten fazla kalınmamalıdır. Daha uzun süreler geçirilmek istenirse belirli periyotlar ile girilip çıkılabilir.
 
Havuz içerisinde fazla hareketten kaçınılmalıdır. Havuza çok aç ya da yemekten hemen sonra girilmemelidir. 70 yaş ve üzeri kişilerin kaplıcaları doktor izninde kullanmaları gereklidir.
 
Kaplıcaların fazlalığı seçenekleri artırsa da tercih edilecek olan termal havuz ve tesisin sağlık bakanlığınca onaylı olmasına dikkat edilmelidir. Hijyen kurallarına uyulan ve temiz havuzlar tercih edilmelidir.
 
Termal havuzdan çıkıldıktan sonra mutlaka kurulanmak gerekir. İlk 20 dakika dinlenmek de vücut fonksiyonlarını düzenlemek için önemlidir.
 
Çok efor gerektirecek işlemler havuzdan sonra yapılmamalıdır. Hamilelik sürecinde termal su ve kaplıcalar kullanılmamalıdır. 

Hangi Termal Hangi Hastalığa İyi Gelir?

pamukkale termal havuz ve otelleri 
Yer altı kaynak bakımından oldukça zengin bir altyapıya sahip olan Anadolu çok eski çağlardan bu yana önemini korumaya devam etmektedir.
 
Özellikle kış sezonlarında tedavi amaçlı olarak kullanılan termal kaynaklar birçok hastalığa iyi gelmektedir. Çıkış yaptığı her alanda farklı minerallere sahip olan termal havuzlar farklı minerallere sahip olduğundan her biri farklı hastalıklara iyi gelmektedir.
 
Bu farklılığın etkili olmasında ise toprak yapısı ve coğrafi özellikler etkili olmaktadır. Yer altının magma tabakasına yakın olan suyun ısısı, içerdiği mineral, magnezyum ve bileşenlerin miktarı suyun fayda alanını etkiler.
 
Doğru bir tedavi süreci için suların özelliklerini ve sıcaklıklarını bilmek gerekir. Tedavi amacı ile termal havuz kullanılacaksa doktora danışılmalıdır. İyi araştırma yapılmalıdır ve havuzu kullanma sıklıkları belirlenmelidir. Hangi kaplıcaların hangi hastalıklara iyi geldiğini şu şekilde sıralamak mümkündür;

Göynük / Bolu Kaplıcaları: Göynük termal tesislerde bulunan kaplıcalarda suyun sıcaklığı ortalama 32 ile 33 derece aralığındadır. Kalsiyum ve bikarbonattan oluşan suyun bileşenleri romatizma ve siyatik gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olmaktadır. 

Gazlıgöl / Afyonkarahisar: Gazlıgöl Eskişehir demiryolu ve karayolu güzergahları üzerinde bulunur. Gazlıgöl kaplıca sularının ortalama sıcaklığı 40 il 70 derece aralığındadır.
 
Gazlıgöl termal suları kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarına, romatizmal hastalıklara, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, karaciğer, metobolizma bozuklukları, kireçlenme ve cilt hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olmaktadır.

Kozaklı / Nevşehir: Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde birçok termal otel bulunmaktadır. Belediyeye ait olan kaplıca termal suları sodyum, kalsiyum ve klor içerir.
 
Suyun sıcaklık derecesinin 27 ile 93 derece olan kaplıcanın suyu birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bu hastalıklar; romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları, bağırsak ve mide hastalıkları, deri hastalıkları ve iltihaplı kadın hastalıklarıdır.

Kızıcahamam / Ankara: Kızılcahamam’ın suyunun sıcaklığı ortalama 47 derecedir. 

Kızılcahamam kaplıcaları suyu, karaciğer, safra kesesi rahatsızlıkları, bağırsak ve metobolizma rahatsızlıklarının tedavilerinde yardımcı olmaktadır.
 
Banyo kürleri ise kalp ve damar bozuklukları ve romatizmal hastalıkların tedavisine yardımcı olur.

Gönen / Balıkesir: Gönen ilçesinde çıkan kaplıca suyunun ortalama sıcaklığı 52 derecedir. İçme kürleri de bulunan Gönen kaplıca suları, safra yolları, böbrek fonksiyonları, karaciğer rahatsızlıklarının tedavilerine yardımcı olmaktadır. Banyo kürleri ise, ağrılı ve iltihaplı kadın hastalıkları ve romatizmal hastalıkların tedavisine yardımcı olmaktadır. 

Oylat / Bursa: Özellikle ağrılı sinir hastalıklarının tedavi yönteminde yardımcı olan Oylat kaplıca sularınıın ortalama sıcaklığı 40 derecedir. Oylat suyu aynı zamanda içilebilir bir sudur. 

Ilıca / İzmir: Çeşme'nin ortalama 6-7 km uzaklığında yer alan Ilıca kaplıcalarının ortalama su sıcaklığı 42 derecedir. Ilıca kaplıca suları romatizmal hastalıklara, metobolizma bozukluklarına ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. İçme kürleri ise karaciğer, safra kesesi ve aynı zamanda pankreasın salgı faaliyeti tedavisine yardımcı olmaktadır.

Ilgın / Konya: Konya merkeze yaklaşık olarak 88 km uzaklıkta olan kaplıca suyunun ortalama sıcaklığı 42 derecedir. Romatizmal rahatsızlıkların, karaciğer hastalıklarının ve metobolizma hastalıklarının tedavisinde yardımcı olmaktadır.

Sandıklı / Afyonkarahisar: Sandıklı kaplıca suyunun sıcaklık ortalaması 70 dereceye kadar ulaşmaktadır. Romatizmal hastalıkların, nevrit yani sinir ucu iltihabı, siyatik ve daha birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olmaktadır.

Çeşitli sıcaklık ve mineral oranına sahip sular zengin çeşitlilik oluşturur.
 
Bu çeşitlilik daha fazla hastalığa çözüm sunma avantajı sağlar. Yer altı kaynakları, coğrafik konum ve suyun kalitesi bölgeden bölgeye farklılık gösterir.
 
Doğal termal göller bulunduğu gibi termal havuzlar ve spalar da vardır.
 
Göllerin su sıcaklığı vücut ısısı ile uyumlu olmayabilir. Yer altı suları çok yüksek sıcaklıklarda yeryüzüne çıkabilir. Bir işlem görmeden bu sıcaklıktaki bir suya girmek zararlı olacaktır.
 
Bu sebepten termal kaplıcalar ve otellerden yararlanmak şifalı bir termal su deneyimi yaşamak için önemlidir. Termal havuzlar normal havuzlardan farklı bir sistemde yapılır.
 
Bakımı, temizliği ve filtreleme sistemleri de sudaki minerallere uygun şekilde yapılır. Termal suların belirli sıcaklık seviyelerine getirilmeleri ve o sıcaklığın sabit tutulması da özel yöntemler ile sağlanır.
 
Aksi taktirde termal suyun normal sudan bir farkı kalmayacaktır. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.