Süs Havuzu

02-02-2020 00:29
Süs Havuzu

Süs Havuzları


Dekoratif amaçlı neredeyse her bahçede kullanılan sus havuzları, birçok çeşitte bulunmaktadır. Çeşitli ebatlarda, boyutlarda ve özelliklerde olan bu havuzlar, bahçe sahiplerinin tercihlerine göre de şekillendirilebilir. Bunun yanı sıra içerisinde canlı da beslenebilen bu havuzlar, farklı bitkilere de ev sahipliği yapabilirler. Eğer sizde bu havuzlardan birisini bahçenizde istiyorsanız, herhangi bir yapı marketten hazır olarak temin edebilir veya kendiniz yapabilirsiniz.
Hazır olarak alabileceğiniz birçok modelin bulunduğu bu havuzları, farklı özelliklerde ve boyutlarda birçok yapı markette ve İnternet üzerinde bulabilirsiniz. Fakat havuzu hazır olarak satın almak yerine kendiniz yapmak ve kendiniz şekillendirmek istiyorsanız, çeşitli malzemelere ihtiyaç duyacaksınız. İhtiyaç duyduğunuz bu malzemeleri de gene yapı marketlerden temin edebilir ve havuzun yapımına hemen başlayabilirsiniz.
 

Hazır Süs Havuzları

Hazır olarak sunulan farklı model ve çeşitler de birçok bahçe havuzu vardır. Bu havuzlar çeşitli özelliklerde olabileceği gibi, ebatları da değişiklik gösterebilir. Bununla beraber gene bu havuzlarda da canlılar beslenebilir ve bahçeye hoş bir hava katılabilir. Eğer sizde bahçenizde böyle bir havuz istiyorsanız, çevrenizdeki yapı marketlere, çiçekçilere ve hayvan mağazalarına bakabilirsiniz. Çeşitli yerleri gezerek ve İnternet üzerinde araştırma yaparak, bahçeniz için en uygun havuzu bulabilir ve satın alabilirsiniz.
 

Hazır Süs Havuzları Avantajları Nelerdir?

Hazır bahçe havuzlarının birçok avantajı bulunur. Bu nedenden ötürü birçok bahçe sahibi de, bahçesindeki havuzları hazır olarak temin eder ve kullanır. Eğer sizde bahçenize bir havuz eklemek istiyor ve bu havuzu hazır olarak almak istiyorsanız, İnternet üzerinde detaylı bir araştırma yapmanız gerekiyor. Çünkü uygun boyut ve ebatlarda olan havuzu bulmanız, bununla beraber istediğiniz özellikteki havuzu bulmanız pek kolay olmayacak.
Yapı marketlerde ve İnternet'te bulabileceğiniz hazır havuzların birkaç avantajı şu şekilde sıralanabilir

Kurulumu kolaydır,
Geniş model seçenekleri vardır,
Birçok farklı şekil ve boyutta olabilir,
Çeşitli aksesuarlar ile donatılabilir.

Bunlar gibi pek çok avantajı bulunan hazır havuzları, sizde bahçenizde kullanabilir ve bahçenize hoş bir hava katabilirsiniz.

Süs Havuzunda Kullanılması Gereken Malzemeler Nelerdir?

Havuzlarda kullanılması gereken birkaç malzeme bulunur. Bu malzemeler hem havuzun temizliği, düzeni ve bakımı için, hem de içerisinde beslenecek canlıların sağlığı için oldukça önemlidir. Ayrıca süs havuzu içerisinde kullanılacak bu malzemeler, bahçenizin görüntü bütünlüğü içinde büyük önem taşır.
İşte havuzda kullanılması gereken malzemeler

Havuz filtreleri,
Havuz ısıtıcıları,
Havuz aydınlatmaları,
Yemler, kepçeler, su düzenleyiciler,
Gibi malzemeler, havuzdaki su kalitesi ve canlı sağlığı için önemlidir. Bu yüzden malzemeler amacına uygun olarak kullanılmalı ve havuz bakımları ihmal edilmemelidir.
 

Havuz Filtreleri

Havuzlarda kullanılması zorunlu olan malzemelerin başında filtreler gelir. Çünkü filtreler suyun temizliği ve canlıların sağlığı için olmazsa olmaz bir ekipmandır. Filtreler suyun temizliğini sağlama dışında, su içerisinde yaşaması gereken bakteri kültürünü de kontrol eder. Ayrıca filtreler, içerisinde yer alan aktif karbon, sünger, seramik gibi malzemelerle bakterilere yaşayacak bir ortam oluşturur ve bu havuzun sağlığını direkt olarak etkiler.
Filtrede oluşacak olan bakteri kültürü, havuzun netliği ve berraklığı gibi durumlara da etki eder. Bunun yanı sıra bakteri kültürü, havuzdaki canlı yaşamı için de büyük önem arz eder.

Havuz Isıtıcıları

Havuzlarda kullanılması gereken bir diğer malzeme de ısıtıcıdır. Isıtıcı sistemleri, havuzda yaşayacak olan canlıların, yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için önem arz eder. Fakat havuzda beslenecek her canlı, ortalama bir ısıya ihtiyaç duymayabilir.
Ortalama bir ısıya, yani 25, 26 C gibi bir ısıya ihtiyaç duymayan canlıların başında sazangiller gelir. Havuzda beslenebilecek renkli sazan türlerinden olan oranda cinsi balıklar da, düşük su sıcaklığından etkilenmezler. Ayrıca oranda cinsi balıklar, bu havuzlarda oldukça büyük boyutlara da ulaşabilirler. Bu yüzden birçok havuzda da bu balıklar tercih edilir.

Süs Havuzları Aydınlatma

Havuzlarda kullanılması gereken bir diğer malzeme de havuz aydınlatmalarıdır. Bu aydınlatmalar, çeşitli özelliklerde, ebatlarda ve şekillerde olabileceği gibi, farklı renk ve parlaklıklarda da olabilirler. Fakat aydınlatma sistemleri genellikle beyaz ve gün ışığı tercih edilmeli, bununla beraber yüksek bir parlaklığa da sahip olmamalıdır. Ayrıca havuzlarda kullanılacak aydınlatma sistemleri, çeşitli özelliklere sahip olmalıdır.
Aydınlatma sistemlerinin sahip olması gereken özellikler ise şunlardır;
Sıcak ve soğuğa dayanıklılık,
Nem ve suya dayanıklılık,
Düşük enerji tüketimine sahip olma,
Uzun ömürlü olma.
Gibi özelliklere sahip olma, havuz aydınlatmaları için büyük önem taşır. Çünkü bu aydınlatmalar, zaman zaman suyla temas edebilir ve çeşitli tehlikelere yol açabilirler.

Havuzda Beslenebilecek Canlılar Nelerdir?

Bu havuzlarda beslenebilecek birçok canlı türü bulunuyor. Havuz bitkilerinin yanı sıra çeşitli balıkların da beslenebileceği bu sistemlerde, birçok balığı besleyebilirsiniz. Fakat bu havuzlarda canlı beslemek için ilk olarak gerekli ekipmanlara sahip olmalı ve havuzun bakteri kültürünü tam olarak oturtmalısınız.
İşte tüm hazırlıkları tamamladıktan sonra havuzda besleyebileceğiniz canlı türleri;
Oranda cinsi balıklar,
Japon balıkları,
Gambusya ( yabani lepistes ),
Kılıç balığı.
Daha birçok balık türünü, gerekli koşulları sağladığınız taktirde bu havuzlarda besleyebilirsiniz.
Canlıların Beslenmesinde Önemli Noktalar
Bu havuzlarda beslenebilecek canlılar, ilk olarak uygun bir ortama ihtiyaç duyarlar. Canlıların ihtiyaç duyduğu bu ortam ise, ancak gerekli ekipmanlar ile sağlanabilir. Eğer sağlıklı ve güzel renklere sahip balıkları havuzunuzda görmek istiyorsanız, ilk olarak havuzun gerekli tüm ekipmanları tedarik etmeli ve kurmalısınız. Ardından havuz suyunun uygun koşullara gelmesini sağlamalı ve bakteri kültürünün oturmasını beklemelisiniz. Bakteri kültürü 1-2 ay gibi bir süre aralığında oturacak ve canlıların yaşaması için uygun ortam havuzda oluşacaktır.

El Yapımı Süs Havuz Sistemleri

Eğer hazır havuz sistemlerini istemiyorsanız, havuzu kendiniz de oluşturabilirsiniz. Bunun için ihtiyaç duyacağınız malzemeleri de yapı marketler üzerinden temin edebilir veya çeşitli İnternet sitelerinden yararlanabilirsiniz.
Gerekli malzemeleri tedarik ettikten sonra havuzu oluşturabilir ve hemen hazır hale getirebilirsiniz.
El Yapımı Havuz Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
Hazır almak yerine el yapımı olarak hazırlanan havuz sistemleri, birçok avantaja sahiptir. Bu avantajların başında havuzun istenilen şekilde imal edilebilmesi ve istenildiği taktirde yeniden boyutlandırılabilmesi gelir.
Eğer sizde böyle bir havuz kurmaya karar verdiyseniz ilk olarak düzgün bir planlama yapmalı ve ardından bahçede doğru bir yer belirlemelisiniz. Tüm gerekenleri hallettikten sonra malzemelerinizi temin etmeli ve havuzu yapmaya başlamalısınız. Fakat havuzu yapmak uzun sürecek zahmetli bir iş olacaktır. Bu yüzden planlamalarınızı ona göre yapmalısınız.

Süs Havuzları Nasıl Yapılır?

Süs havuzu yapımı aslında oldukça kolaydır. Herkesin yapabileceği bu havuzlar, istenilen boyutta, şekilde ve ebatta yapılabilir. Eğer sizde bu havuzlardan birini bahçenize yapmak istiyorsanız, ilk olarak malzemeleri temin etmelisiniz. Malzeme temininden sonra havuzun yapımına başlayabilirsiniz.
Malzemeleri temin ettikten sonra ilk olarak havuzu kuracağınız yeri belirlemeli ve ardından uygun boyutlarda bir çukur açmalısınız. Çukuru açtıktan sonra içerisine branda sermeli veya uygun bir harç malzemesi ile kaplamalısınız. 
Harç ile kapladıktan veya branda ile örttükten sonra havuzun etrafını istediğiniz şekilde dekore edebilir ve havuza istediğiniz görüntüyü verebilirsiniz. Ardından gerekli ekipmanları da havuza bağlayarak suyu ekleyebilirsiniz. Böylelikle havuzunuz hazır hale gelecek ve bahçenizin dekorasyonu tamamlanacaktır. 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.