Sodyum Hipoklorit Sıvı Klor

28-10-2019 10:50

Dezenfektanlar Sıvı Klor

 
Sodyum hipoklorit dezenfeksiyonun sağlığa etkileri avantaj ve dezavantaj düzenlemeleri

Sodyum hipoklorit

Sodyum hipoklorit (NaOCl), suyun saflaştırılması için etkili bir şekilde kullanılabilen bir bileşiktir. Yüzey temizliği, beyazlatma, koku giderimi ve su dezenfeksiyonu için geniş ölçekte kullanılır.

Sodyum hipoklorit ne zaman keşfedildi?

Sodyum hipoklorit uzun bir geçmişe sahiptir. 1785 civarında Fransız Berthollet, sodyum hipoklorit bazlı sıvı ağartma maddeleri geliştirdi. Javel şirketi bu ürünü tanıttı ve 'likör de Javel' adını verdi. İlk başta pamuğu ağartmak için kullanıldı. Spesifik özellikleri nedeniyle kısa sürede popüler bir bileşik haline geldi. Hipoklorit, oda sıcaklığında çamaşırlardan lekeleri çıkarabilir. Fransa'da, sodyum hipoklorit hala 'eau de Javel' olarak bilinir.

Sodyum hipoklorit sıvı klor özellikleri nelerdir?


Sodyum hipoklorit, karakteristik kokusu olan berrak, hafif sarımsı bir çözeltidir.
Sodyum hipokloritin nispi yoğunluğu 1,1'dir (% 5,5 sulu çözelti).
Evde kullanım için bir ağartma maddesi olarak genellikle% 5 sodyum hipoklorit içerir (yaklaşık 11 olan bir pH ile tahriş edicidir). Daha konsantre ise,% 10-15 sodyum hipoklorit konsantrasyonuna sahiptir (yaklaşık 13'lük bir pH ile, yanar ve aşındırıcıdır).
Sodyum hipoklorit kararsız. Klor, çözeltiden günde 0,75 gram aktif klor oranında buharlaşır. Daha sonra ısıtılmış sodyum hipoklorit dağılır. Bu aynı zamanda sodyum hipoklorit, klor gazı da dahil olmak üzere asitler, güneş ışığı, bazı metaller ve zehirli ve aşındırıcı gazlarla temas ettiğinde gerçekleşir. Sodyum hipoklorit güçlü bir oksilatördür ve yanıcı bileşikler ve indirgeyicilerle reaksiyona girer. Sodyum hipoklorit çözeltisi, yanıcı olan zayıf bir bazdır.
Bu özellikler, sodyum hipokloritin taşınması, depolanması ve kullanımı sırasında akılda tutulmalıdır.

Suya sodyum hipoklorit eklendiğinde pH değerine ne olur?


Sodyum hipo klorit içerisinde kostik soda bulunması nedeniyle, suyun pH'ı artar. Sodyum hipo klorit suda çözündüğünde, oksidasyon ve dezenfeksiyonda rol oynayan iki madde oluşur. Bunlar hipokloröz asittir (HOCl) ve daha az aktif hipoklorit iyonu (OCl - ). Suyun pH'ı, ne kadar hipokloröz asidin oluştuğunu belirler. Sodyum hipoklorit kullanılırken, pH'ı düşürmek için hidroklorik asit (HCl) kullanılır. Sülfürik asit (H 2 SO 4 ) asetik asit için bir alternatif olarak kullanılabilir. Sülfürik asit kullanıldığında daha az zararlı gazlar üretilir. Sülfürik asit, bazlarla kuvvetli reaksiyona giren ve çok aşındırıcı olan güçlü bir asittir.

Sodyum hipoklorit sıvı klor nasıl üretilebilir?


Sodyum hipoklorit iki şekilde üretilebilir:
- Tuzu yumuşatılmış su içinde çözerek konsantre tuzlu su çözeltisine yol açar. Çözelti elektroliz edilir ve su içinde bir sodyum hipoklorit çözeltisi oluşturur. Bu çözelti, 150 g aktif klor (CI içeren 2 litre). Bu reaksiyon sırasında patlayıcı hidrojen gazı da oluşur.
- klor gazı (Cl ekleyerek 2 kostik soda (NaOH)). Bu yapıldığında, sodyum hipoklorit, su (H 2 O) ve tuz (NaCI) aşağıdaki reaksiyona göre üretilir:
Cı 2 + 2NaOH + → NaOCİ + NaCl + H 2 O

Sodyum hipoklorit sıvı klor uygulamaları nelerdir?


Sodyum hipoklorit büyük ölçüde kullanılır. Örneğin tarımda, kimya endüstrilerinde, boya ve kireç endüstrilerinde, gıda endüstrilerinde, cam endüstrilerinde, kağıt endüstrilerinde, ilaç endüstrilerinde, sentetik endüstrilerde ve atık imha endüstrilerinde. Tekstil endüstrisinde, tekstil ağartmak için sodyum hipoklorit kullanılır. Bazen endüstriyel atık sulara eklenir. Bu kokuları azaltmak için yapılır. Hipoklorit kükürt, hidrojen gazının (SH) ve amonyak (NH nötralize 3 ). Metal endüstrisindeki siyanür banyolarının detoksifiye edilmesinde de kullanılır. Hipoklorit, soğutma kulelerinde yosun ve kabuklu deniz hayvanlarının büyümesini önlemek için kullanılabilir. Su arıtımında, suyu dezenfekte etmek için hipoklorit kullanılır. Evlerde, hipoklorit, evin temizliği ve dezenfeksiyonu için sıklıkla kullanılmaktadır.

Sodyum hipoklorit dezenfeksiyonu nasıl çalışır?

Suya hipoklorit ekleyerek, hipoklorik asit (HOCI) oluşturulmaktadır:
NaOCİ + H 2 O HOCI + NaOH → -

Hipokloröz asit, hidroklorik asit (HC1) ve oksijene (O) ayrılır . Oksijen atomu çok güçlü bir oksidandır.
Sodyum hipoklorit bakteri, virüs ve mantarlara karşı etkilidir. Sodyum hipoklorit, klor ile aynı şekilde dezenfekte eder .

Sodyum hipoklorit yüzme havuzlarında nasıl uygulanır?

Sodyum hipoklorit, yüzme havuzlarında su dezenfeksiyonu ve oksidasyonu için uygulanır. Mikroorganizmaların buna direnç gösterememesi avantajına sahiptir. Sodyum hipoklorit, Legionella bakterilerinin çoğalabildiği Legionella bakterileri ve biyo filme karşı etkilidir .
Hipokloröz asit, sodyum hidroksitin klor gazı ile reaksiyonu ile üretilir. Suda, sözde 'aktif klor' oluşur.
Sodyum hipoklorit kullanmanın çeşitli yolları vardır. Yerinde tuz elektrolizi için, su içinde bir tuz çözeltisi (NaCl) uygulanır. Sodyum (Na + ) ve klorür (Cl - ) iyonları üretilir.
4NaCl - → 4Na + + 4Cl -

Bir elektroliz hücresinin üzerine tuzlu çözelti lider ile, aşağıdaki reaksiyonlar elektrotlarda gerçekleşir:
2Cl- → Cı 2 + 2e- 2H 2 O + 2e- → H 2 + 20H -
2H 2 0 → O 2 + 4H + + 4e -

Daha sonra, klor ve hidroksit hipoklorit meydana getirmek üzere reaksiyona girmektedir:
OH - + CI 2 HOCl → + Cl -

Tuz elektroliz sisteminin avantajı, sodyum hipokloritin taşınması veya depolanması gerekmemesidir. Sodyum hipoklorit uzun süre saklandığında etkisiz hale gelir. Yerinde işlemin bir başka avantajı, klorun pH'ı düşürmesi ve pH'ı düşürmek için başka bir asidin gerekli olmamasıdır. Üretilen hidrojen gazı patlayıcıdır ve bunun sonucunda patlama önleme için havalandırma gereklidir. Bu sistem yavaştır ve fazladan hipoklorik asit tamponu kullanılması gerekir. Elektroliz sisteminin bakımı ve satın alınması sodyum hipokloritten çok daha pahalıdır.
Sodyum hipoklorit kullanıldığında, suya asetik veya sülfürik asit eklenir. Bir doz aşımı zehirli gazlar üretebilir. Dozaj çok düşükse, pH yükselir ve gözleri tahriş eder.
Sodyum hipoklorit hem kirlenmeleri (idrar, ter, kozmetikler) oksitlemek hem de patojenik mikroorganizmaları gidermek için kullanıldığından, gereken sodyum hipoklorit konsantrasyonu bu kirlenmelerin konsantrasyonlarına bağlıdır. Özellikle organik kirlilik miktarı gerekli konsantrasyonu belirler. Sodyum hipoklorit uygulanmadan önce su filtrelenirse, daha az sodyum hipoklorit gerekir.

Sodyum hipokloritin sağlığa etkileri nelerdir?

Maruz kalma, teşhir, poz

Sodyum hipoklorit maruziyeti için eşik değeri yoktur. Sodyum hipoklorite maruz kaldıktan sonra çeşitli sağlık etkileri ortaya çıkar. İnsanlar aerosollerin solunması ile sodyum hipoklorite maruz kalırlar. Bu öksürüğe ve boğaz ağrısına neden olur. Sodyum hipoklorit yuttuktan sonra, etkiler mide ağrısı, yanma hissi, öksürük, ishal, boğaz ağrısı ve kusmadır. Deri veya gözlerdeki sodyum hipoklorit kızarıklık ve ağrıya neden olur. Uzun süre maruz kaldıktan sonra, cilt hassas olabilir. Sodyum hipoklorit su organizmaları için zehirlidir. Amonyum tuzlarıyla temas ettiğinde mutajenik ve çok zehirlidir.

Yüzme havuzlarında sodyum hipoklorit sıvı klor kullanımı

Yüzme havuzlarında bulunan sodyum hipoklorit konsantrasyonu genellikle insanlara zararlı değildir. Suda çok fazla klor olduğunda, bu durum vücut dokularını yakar ve bu da hava yollarına, mideye ve bağırsaklara, gözlere ve cilde zarar verir. Sodyum hipoklorit yüzme havuzlarında kullanıldığında, bazen kırmızı gözlere neden olur ve tipik bir klor kokusu verir. Çok fazla ureum (idrar ve ter karışımı) bulunduğunda, hipokloröz asit ve ureum kloraminler oluşturmak üzere reaksiyona girer. Bu kloraminler mukoza zarlarını tahriş eder ve "klor kokusuna” neden olur. Çoğu yüzme havuzunda, bu problemler su arıtımı ve havalandırma ile önlenir. Gözler tahriş, bir süre sonra kaybolur.

Sodyum hipoklorit kullanımının avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Sıvı klor Avantajları

Dezenfektan olarak sodyum hipoklorit sıvı klor aşağıdaki avantajlara sahiptir:
Sahada üretildiğinde kolayca depolanabilir ve taşınabilir. Dozaj basit. Sodyum hipokloritin taşınması ve depolanması güvenlidir. Sodyum hipoklorit, dezenfeksiyon için klor gazı kadar etkilidir. Sodyum hipoklorit artık dezenfektan üretir.

Sıvı klor Dezavantajları

Sodyum hipoklorit tehlikeli ve aşındırıcı bir maddedir. Sodyum hipoklorit ile çalışırken, çalışanları ve çevreyi korumak için güvenlik önlemleri alınmalıdır. Sodyum hipoklorit hava ile temas etmemelidir, çünkü bu parçalanmasına neden olur. Hem sodyum hipoklorit hem de klor, Giardia Lambia ve Cryptosporidium'u devre dışı bırakmaz.

Sodyum hipokloritin mevzuatı nedir?
Sodyum hipoklorit için düzenleme, klor dikkate alınarak yapılan düzenleme ile aynıdır.


Deşarj talepleri

Soğutma kulesi suyu bir nehirden veya gölden çekildiğinde ve kullanıldıktan sonra aynı su kütlesine boşaltılmalıdır, belirli deşarj taleplerini karşılamalıdır. Ek olarak, su sıcaklığı çok yüksek olmayabilir, çünkü ılık su, algal büyümeyi destekleyen düşük oksijen içeriğine sahiptir . Bu, balık ölümüne ve su biyolojik çeşitliliğinde bir azalmaya neden olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri ABD'de

soğutma kulesi suyunun deşarj talepleri Temiz Su Yasasında (CWA) belirtilmiştir ve Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirlenir.

Su dezenfeksiyonu hakkında daha fazla bilgi için:

Giriş su dezenfeksiyonu Gereklilik suyu arıtımı İçme suyu arıtımının geçmişi

Su dezenfeksiyonu nedir? İçme suyu dezenfeksiyonu gerekliliği Su dezenfeksiyonu tarihi Su kaynaklı hastalıklar Dezenfeksiyonu etkileyen faktörler Su dezenfeksiyonu koşulları İçme suyu dezenfeksiyonu yönetmeliği AB ABD

Yüzme havuzu bakımı Yüzme havuzu kirliliği Yüzme havuzu dezenfeksiyonu Yüzme havuzu dezenfeksiyonu ve sağlığı

Soğutma kulesi suyu Soğutma kulesi suyu kirliliği Soğutma kulesi suyu dezenfeksiyonu Soğutma kulesi suyu mevzuatı

Kimyasal dezenfektanlar Klor Sodyum hipoklorit Kloraminler Klor dioksit Bakır gümüş iyonizasyon Hidrojen peroksit Brom Perokson Perasetik asit

Dezenfeksiyon yan ürünleri Dezenfeksiyon yan ürünleri türleri Dezenfeksiyon yan ürünlerinin sağlık üzerine etkileri araştırması

 Klorlama sistemi
 
Sıvı klor fiyatları ve özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz.
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.