Olimpik Havuz Ölçüleri ve Özellikleri Nedir

24-03-2020 19:37
Olimpik Havuz Ölçüleri ve Özellikleri Nedir

Tam Olimpik Havuz Çeşitleri ve Yarı Olimpik Havuz Ölçüleri

 Olimpik yüzme havuzları sandığınızdan daha derin, daha soğuk ve daha uzundur. Sporcuları korumak ve en üst düzeyde performans göstermelerini sağlamak için belirli gereksinimler vardır.

Olimpik havuzlar sandığınızdan çok daha derindir . Olimpiyat Komitesi en az iki metrelik bir derinliğe ihtiyaç duyar . Bu, yüzücüleri bir havuzun sığ olması durumunda oluşabilecek dalgalardan korumak içindir . Daha önce bir okyanusta yüzdüyseniz, dalgalı suların yüzmenin çok daha zor olduğunu ve sizi yavaşlattığını bilirsiniz.
 
Olimpiyatlar, tehlikeden kaçınmak ve yüzücülerin performansını artırmak için derin havuzlara ihtiyaç duyuyordu.
 

Olimpik havuz nedir ?

Olimpik boyutlu bir yüzme havuzu , yarış parkurunun 50 metre (164,0 ft) uzunluğunda olduğu Olimpiyat Oyunlarında kullanılan yüzme havuzu türüdür . Bu , 25 metre (82.0 ft) uzunluğundaki havuzlardaki yarışmalar için geçerli olan "kısa parkur"dan farklı olarak "uzun parkur" olarak adlandırılır
 
Tam olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri günümüzde Uluslar arası Yüzme Federasyonu tarafından standart olarak belirlenmektedir.
 
Bu ölçü ve malzemelerle birlikte bütün yüzme sporları ve olimpiyatları gerçekleştirilmektedir.
 
Havuz tesislerinde bulunan havuzların ölçümleri belirlenen ölçümler dışında ise olimpik havuz olarak değerlendirilememektedir.
 
Havuz inşasında ise bu ölçümlere son derece dikkat etmek gerekmektedir.
 
Tüm havuz tesislerinde standart olan ölçümleri ilgili merkezden alarak bu doğrultuda olimpik havuz inşası başlatılmalıdır.
 
Aksi halde ilgili havuz olimpik türünde değerlendirilemediği gibi herhangi bir yüzme spor için de olimpik açıdan kullanılamamaktadır.
 
Olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri dünyanın her yerinde standart bir şekilde belli olmaktadır.

Olimpik havuzlar genel olarak iki farklı çeşide ayrılmaktadır. Bu çeşitler ise olimpik havuz ve yarı olimpik havuz olarak adlandırılmaktadır.
 
Olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri olarak bu havuzlar standart 2 metre derinliğinde olmalıdır.
 
Uluslar arası Yüzme Federasyonu tarafından belirlenen bu ölçüler her iki havuz türü için de geçerlidir.
 
Havuz derinliği haricinde standart olması gereken bir diğer ölçü ise sıcaklıktır.
 
Olimpik havuz sıcaklıkları 25 ve 27 derece aralığında sabit bir şekilde olmalıdır.
 
Olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri içerisinde bahsedilmesi gereken bir diğer konu ise havuz uzunluğudur. Dünyada ki ilk olimpik yüzme havuzu 1982 yılında ingilterede yapılmıştır.

 
Tam olimpik  havuzların boyları standart olarak 50x25 metre uzunluğunda olmalıdır havuz yüzey alanı 1250m2 dir, Bununla birlikte de toplam 10 kulvar bulundurmalıdır.
olimpik havuzlar
Yarı olimpik havuz türüne değinilecek olursa da tıpkı olimpik havuzlarda olduğu gibi derinlik ve sıcaklık ölçüleri standart değerlerde olmaktadır.
 
Birbirlerinden ayrılan tek ölçü değeri havuz boyu ve kulvar sayısıdır. Yarı olimpik havuzların boyları 25 metre X 12.5 metre ve kulvar sayısı 5 olmaktadır.
 
Bütün bu olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri standart bir şekilde sağlandığı takdirde ilgili havuz olimpik ya da yarı olimpik türleri arasında yer alabilmektedir. Sıralanan olimpik havuz ölçüleri ise sadece Türkiye ile kalmayıp dünyanın her yerinde standart olmaktadır.
 
Farklı bir ülkede bulunan olimpik havuzlar da tıpkı Türkiye’deki gibi ölçü değerleri olarak tıpatıp aynıdır.
 

Olimpik Havuz Fiyatları Ne Kadardır?


Olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri olarak havuzların fiyatları büyük oranda farklılık göstermektedir.
 
Bununla birlikte tam ya da yarım olimpik havuzların ölçüleri kısmen farklı değerlerde olduğu için havuz inşası öncesinde fiyatlarda yüzde elliye kadar bir düşüş yaşanabilmektedir.
 
Bu noktada yarı olimpik havuzların daha az maliyetli oluşundan söz edilebilmektedir.
 
Olimpik oranda havuzlar inşa edilirken bu işlemi gerçekleştirecek olan firma ile anlaşma yapılmaktadır.
 
Fiyat değerleri bazı faktörler doğrultusunda değişkenlik göstereceği için net bir fiyat oranı belirtilmemektedir.
 
Olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri doğrultusunda çeşitli pazarlıklarla en ideal olimpik havuz fiyatına ulaşmak mümkün olabilmektedir.

Olimpik havuzlar havuz içerisinde kullanılacak malzemelerin kalitesiyle de doğru orantılı pahalı ya da ucuz olabilmektedir.
 
Genel olarak piyasanın ekonomik durumuna bağlı olarak değişkenliğe uğrayan fiyat değerleri sabit olarak kalmamaktadır.
 
Havuz inşası için kullanılacak demir donatısı beton kalitesi seramiklerin kaliteleri bir çok değişkene bağlı olarak işçilik malzeme kalitesi de bu havuz fiyatına etki etmektedir.
Bu noktada da sadece olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri olarak değerlendirme yapmamak gerekiyor.

Ancak son derece kullanılabilir bir olimpik havuz elde edilmesi gerekiyorsa en son kaliteye sahip havuz malzemeleri tercih edilmelidir.
 
Böylelikle havuzun zaman içerisinde çıkaracağı arıza ve sıkıntılar daha az olacaktır. Bakım ve temizlik ücretleri de doğal olarak daha az gelmeye başlayacaktır.
 

Olimpik Havuz Malzemeleri Nelerdir?

olimpik havuzların boyları ve ölçüleri
Genel olarak birçok olimpik havuzda standart olan bazı havuz malzemeleri bulunmaktadır.
Bu malzemeleri günümüzde her olimpik havuzda bulmak mümkündür,Bu malzemeler arasında ilk başta atlama platformları kulvar seperatör'leri havuz iniş asansörü yer almaktadır.
 
Havuz iniş asansörü havuza girmek isteyen engelli kişiler için gerekli olmaktadır.
 
Asansörün özellikleri ise 120 kilograma kadar taşıyabilmesi ve 360 derece dönebilmesidir.
 
Son derece kolay kullanımı sayesinde havuza girmek isteyen engelli kişilerin pratik bir şekilde ihtiyacına yetişmektedir.

Olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri olarak bahsedilecek bir diğer havuz malzemesi cankurtaran koltukları olmaktadır.
 
Cankurtaran koltukları her havuzda bulunan cankurtaranlar için özel olarak üretilmektedir.
 
Yerden yüksekte olan bu koltuklar tüm havuza hakim olmak için son derece önemlidir.
 
Havuz içerisinde yaşanabilecek herhangi bir sıkıntının anında tespit edilmesi için cankurtaran koltukları her havuzda bulunmalıdır.
 
Özellikle otellerde bulunan büyük yüzme havuzlarında kesinlikle birkaç adet bulunması gerekiyor.
 
Böylelikle havuzda yüzen kişilerin can güvenliği en üst düzeyde sağlanabilecektir.

Olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri içerisinde oldukça önemli olan atlama platformları da sıklıkla tercih edilmektedir.
 
Havuzun derinliklerine dalmayı sağlayan bu atlama platformu özel bir şekilde ayarlanabildiği için de kullanışlı olmaktadır.
 
Son derece özel bir malzemeden üretilmesiyle de platformun üzerinde herhangi bir ayak kayması gibi durumlarla karşılaşılmamaktadır.
 
Eğimli tabla özelliğinin bulunmasıyla da kişiler çok daha rahat bir atlayış gerçekleştirebilmektedir. Günümüzde bütün olimpik havuzlarda atlama platformu bulunmaktadır.

Havuz malzemeleri içerisinde bahsedilecek bir diğer malzeme havuz kulvarlar seperatörleri olmaktadır. Havuz seperatörleri bütün olimpik havuzlarda bulunmaktadır.
 
Bu seperatörler güneş ışınlarına dayanıklı polyester iplik ve toplardan meydana gelmektedir.
 
Üzerlerinde sporcuyu etkileyebilecek herhangi bir kesici ya da delici yüzey bulunmamaktadır.
 
Havuz boyutuna bağlı olarak 25 ya da 50 metre uzunluğunda üretilmektedir.
 
Oldukça hafif ağırlığı sayesinde de taşınması ve monte edilmesi son derece kolay olmaktadır.
 
Havuz içerisinde oluşabilecek herhangi bir darbe ya da gerginliklerde kopma yapmaz ve zarar görmez.
 
Üretim aşamasında çeşitli testlerden geçtikten sonra olimpik havuzlarda kullanılmak üzere gönderilmektedir.
 
Bu testlerden geçmeyen seperatörler olimpik havuzlarda kullanılmaya hazır değildir.

olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri için bahsedilecek son havuz malzemesi ise havuzun kulvar olarak ayrılmasını sağlayan seperatörlerin toplanmasına yarayan araç olmaktadır.
 
Bu seperatörler daha önceleri oldukça zahmetli bir toplama işlemine tabi tutuluyordu.
 
Ancak günümüzde havuz seperatörlerinin toplanması için özel bir araç geliştirilmiştir. Son derece kolay ve hızlı bir şekilde seperatörler havuz içerisinden toplanabilmektedir.
 
Genel olarak ise bütün olimpik havuz merkezlerinde bu araç mevcuttur. Havuzda yapılan olimpiyatlar sonrasında bu araçla birlikte seperatörler havuzdan toplanmaktadır. Daha sonrasında ise yine pratik şekilde havuza takılabilmektedir.

Uluslar arası Yüzme Federasyonu Olimpik Havuzlar

Uluslar arası Yüzme Federasyonu Olimpik Havuzlar

Olimpik havuzlar geçmişten bugüne birçok yüzme olimpiyatına ve dünya şampiyonasına ev sahipliği yapmıştır.
 
Bu olimpiyatların gerçekleşmesi için ise havuzların ideal boyut, derinlik, sıcaklık ve malzemelerde olması gerekmektedir.
 
Olimpik havuz malzemeleri ölçü ve çeşitleri standart düzeyde sağlansa da sadece bu faktörler yeterli olmamaktadır.
 
Olimpik havuzların olimpiyatlar öncesinde ve sonrasında geniş çaplı bir bakımı ve temizliği olmalıdır.
 
Bilindiği üzere havuzların belirli bir klor ve pH değerleri bulunmaktadır.
 
Aslında her havuz için gerekli olan bu kimyasal değerleri eğer ki ideal seviyelerde bulunmuyorsa o olimpik havuz kullanılamaz. Bu havuzların temizliği ve bakımı ile ilgilenmesi için özel ekipler gereklidir.
 
Havuzların genel anlamda büyük oluşu bu bakım ve temizliğin daha sık yapılmasını gerektirmektedir. Olimpik havuzların bulunduğu merkezler bu gereklilikleri doğru bir şekilde yerine getirmelidir.
 

Olimpik Havuz ölcüleri nedir ?

50 Metrelik Havuzlar

50 metre uzunluğundaki bir havuz, "Olimpik boyutta" bir havuz olarak kabul edilir ve tipik olarak yaklaşık 500.000 galon su tutar. Ayrıca gerçek bir "olimpik” havuz, en az iki metre derinliğe ve her biri iki buçuk metre genişliğinde 10 kulvara sahiptir. Yaz sezonunda Olimpiyat Oyunları, Dünya Şampiyonaları, uluslararası yarışmalar ve diğer yüzme kulübü müsabakalarında 50 metrelik havuzlar kullanılmaktadır.

25 Metrelik Havuzlar

Metre ve yarda, rekabetçi yüzme dünyasının dışındakilere benzer uzunluklar gibi görünebilir, ancak yüzücüler bunların çok farklı olduğunu düşünür. 25 metre uzunluğundaki havuzlar, 25 yard havuzlarından biraz daha uzundur ve öncelikle uluslararası yarışmalarda kullanılır. 

Yüzme süreleri için havuz boyutları arasında ayrım yapmak için, burada üç farklı rekabetçi yüzme havuzu türü vardır:

50 metrelik havuzlar için uzun kulvar ölçerler veya LCM'ler.

25 yarda havuzlar için kısa saha yardaları veya SCY'ler.

25 metrelik havuzlar için kısa kulvar sayaçları veya SCM'ler.

Örneğin, uluslararası alanda yarışan bir yüzücünün 100 serbest stil müsabakası için üç farklı zamanı olacaktır: LCM, SCY ve SCM zamanı. SCM ve LCM yarışları için dünya rekorları var, ancak SCY etkinlikleri için yalnızca ABD rekorları var.

Tam olimpik yüzme havuzlarının boyu 50 metre, Eni 25 metre uzunluğundadır, standart derinliği 5 metredir, kuvar sayısı 10 olan olimpik havuzların kulvar genişliği 2,5 metre olmaktadır. 

Gene olimpik havuz sunıfında yer alan atlama havuzları uluslar arası amatör yüzme federasyonu kurallarına göre en az 4,5 metre derinlik ölçülerine sahip olmadır. Kule ve tramblen olarak adlandırılan yüzme sporcularının havuz atladığı iki adet ayrı platformdan oluşmaktadır. Esnek bir malzemeye sahip olan bu platformların uzunluğı 1 ile 3 metre arasında değişiklik göstermektedir kulenin uzunluğu ise 10 metredir

İstanbul'da 4 Adet Tam Olimpik Yüzme Havuzu Bulunmakta Bunlar Sırasıyla

1- Su Topu Federasyonu olimpik Yüzme Havuzu

2- Toz Koporan Olimpik Yüzme Havuzu

3- Galatasarau Ergün Gürsoy Olimpik Yüzme Havuzu

4- İTÜ Olimpik Yüzme Havuzu

Yarı Olimpik Havuz Özellkleri

Yarı olimpik yüzme havuzlarının boyu 25 metre, derinliği 2 metredir kulvar sayısı 5'dir. Tam olimpik havuzların yarısı özelliklerine sahiptirler.

Olimpik yüzme havuzları ne kadar soğuk?

En iyi performans için koşullar yaratmak için her şeyde bir strateji vardır ve bu, yüzme havuzunun sıcaklığına kadar uzanır. Olimpik yüzme havuzlarının sıcaklığının 25-28°C , yani 77° ile 82.4°F arasında olması gerekmektedir . Referans olarak, halka açık havuzlar tipik olarak 78° ile 88° fahrenhayt arasında ayarlanır. Bu sıcaklık, yüzücülerin kaslarını yeterince sıcak tutmasını sağlarken, yüzücülerin dehidrasyon, kas krampları veya aşırı ısınma yaşamamasını sağlar.

Çok soğuk veya çok sıcak bir sıcaklığa ayarlanmış bir havuz çok tehlikeli olabilir, çok sıcak olduğunda aşırı ısınmaya veya çok soğuk olduğunda kalp durması potansiyeline neden olabilir. Ayrıca, suya atladığınızda bir havuz başlangıçta donmuş gibi hissedebilir, ancak vücudunuzu hareket ettirdiğinizde, sıcaklık katlanılabilir hissettirir. Bu, koşuya çıktığınızda dışarıdaki sıcaklıkla karşılaştırılabilir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.