Havuz Kloru Zararları

30-01-2020 23:36
Havuz Kloru Zararları

Havuz Kloru Zararları ve Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Dezenfektan olarak kullanılan Klor kimyası içme suyunu ve yüzme havuzlarını güvende tutmaya yardımcı olur.
 
Şehirler düzenli olarak içme suyunu klor bazlı dezenfektanlarla arıtmaya başlamadan önce, binlerce kişi her yıl kolera, tifo, dizanteri ve hepatit A gibi su kaynaklı hastalıklardan öldü. Klor bazlı dezenfektanlar  havuz ve spa ve içme suyunda günümüzde yaygın olarak kullanımına devam edilmektedir. 
 
Bunun içinde havuz kloru dezenfektan ürünlerin başında yer almaktadır . Ancak bu havuz klorunun kullanılmasının da bazı kriterleri vardır ve uyulmadığında kişilere çeşitli zararları bulunmaktadır.

Yanlış bilgisizce havuz bakımı, dikkatli olmazsanız hoş olmayan sağlık sorunlarına yol açabilir. havuz bakımında, havuzlara çok fazla klor koymak aslında sizin ve çocuklarınız için akut ağrı ve rahatsızlığa neden olabilecek bir tür zehirlenmeye yol açabilir. Bununla birlikte, klor zehirlenmesinin uyarı işaretlerini ve semptomlarını anladığınız sürece, doğrudan bir acil bakım merkezine gitmelisiniz.

Havuz Kloru Potansiyel Tehlikeleri

Klor, yüzme havuzlarını bakteri ve diğer zararlı maddelerden uzak tutmak için kullanılır, böylece havuz suyu yüzmek için güvenlidir.
Tüm ev kimyasallarında olduğu gibi, bir dizi güvenlik probleminden kaçınmak için klor depolarken ve kullanırken uygun prosedürleri takip etmek gerekir önce havuz klorunu tanımak gereklidir.

Havuz Kloru Nedir?

Havuz kloru havuzların temizliği için kullanılan bir dezenfektan havuz kimyasalıdır. 
Toz granül sıvı klor ve türevleri havuzdaki zararlı mikropların ortadan kaldırılması ve havuzun temizlenmesi amacıyla kullanılır. Bu sayede yüzmek isteyen kişilerin havuzlarda güvenle yüzmelerini sağlamak amaçlanır.
 
Havuz bakımında en fazla  toz klor ve çeşitleri kullanılmaktadır toz havuz kloru içerisinde uv ışınlarında klorun havuz suyunda çabuk tüketilmesini engelleyen stabilizatör maddesi bulunmaktadır stabilizatör oranları 100 ppm geçildiğinde insan sağlığı için tehlikeli olabilmektedir.
 

Havuz Kloru Zararları Nelerdir?

Kişilerin sıklıkla kullandığı havuzlarda temizlik amacıyla havuz kloru kullanılmaktadır.
 
Ancak klorun insan sağlığına pek çok zararı vardır.
 
Bu sebeple kişilerin havuzlarda uzun süre kalmaması ya da gerekli önlemleri alması gerekmektedir. 

Kişilerin klorlu havuzlarda uzun süre kalmaları kanser olma risklerini artırmaktadır.

Havuz kloru gözlerin yanmasına ve tahriş olmasına sebep olmaktadır.

Uzun süre klorlu suda kalınması cilt rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Sivilce, akne vs.

Havuz kloru solunum yolu rahatsızlıklarına ve astım krizlerine neden olmaktadır.

Özellikle erkeklerin havuz kloruna fazla maruz kalmalarıyla hormon bozuklukları görülmektedir.

Havuz kloru mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıkların yaşanmasına neden olur.

Havuz kloruna uzun süre maruz kalınması akciğer hastalığı olan kişilerin rahatsızlıklarının artmasına sebep olmaktadır.

Cildi tahriş edebilir ve egzama dahil döküntüleri tetikleyebilir

Ayrıca havuz suyunun yutulması sonucunda sindirim sorunları da yaşanmaktadır.

Giysi ve saç üzerinde ağartma etkisi vardır

Bu gibi zararları olan havuz klorundan korunmak için kişilerin havuza girerken bone takması gerekmektedir.
 
Ayrıca gözlerinin tahriş olmaması amacıyla gözlük kullanmaları gerekmektedir.
 
Ayrıca kapalı havuzlar rahatsızlık bakımından daha tehlikelidir, Bu sebeple acık havuzları kullanmayı tercih etmeleri gerekmektedir.
 

Havuz ilaçlandıktan sonra ne zaman girilir ?

Önce önemli bir konu var havuza hiç bir zaman  havuz suyu testi yapılmadan havuza kimyasal ilavesi yapılmamalıdır klor tüketimi ve ph değerleri tüketimi her zaman değişim göstermektedir havuz suyu testi yapıldıktan sonra havuza ihtiyaç miktarına göre kimyasal ilavesi yapılabilir. 
 
Bazı havuz sahipleri ve işletmecileri havuz kloru fiyatlarının yüksek olması sebebi ile klor tüketimini düşürmek için havuz suyuna klor enjekte etmelerini sabah saatlerinde yapmaktadırlar bu çok yanlış bir uygulamadır.
 
Havuz suyuna klor akşam saatinde atılmalı havuz filtrasyon sistemi tam çevrim çalışmalıdır havuza atılan klorun tüm havuz suyu karışması sağlanmalıdır.
 
Not: Otomatik  havuz kontrol sistemleri ph redox sistemleri kullanan villa ve otel havuzları için küçük dozlarda havuz suyu ihtiyacı kadar klor ve ph havuz suyuna enjekte etmektedir en güvenli havuz klorlama sistemidir sistem faal çalıştığı mühletçe dozaj pompaları havuza her daim güvenli ideal klor ve ph değerinde tutacaktır.

Neden Havuz'da Güçlü Klor Kokusu Var ?

Havuz kullanıcıları sık sık havuzdan gelen şiddetli yoğun klor kokusundan şikayet etmektedirler.
 
Yüzme havuz suyunda ve çevresinde yoğun bir klor kokusu var ise bunun sebebi yetersiz klorlamadan dolayı bağlı klor oluşmasıdır. 
 
Bağlı klor oluşumunda Amonyak veya azot serbest klor ile etkileştiği zaman meydana gelen klor aminler (halojenmetanlar) vardır. Bunlar bağlı klor olarak bilinir ve astım, kanser gibi hastalıklara yol açan maddelerdir. Ayrıca kloraminler yüzücülerin gözlerini yakar, derilerini ve saçlarını kurutur.Aynı zamanda Suda bulunan amonyak (NH3) ter ve idrar ile yüzücülerden gelir. Diğer azot içeren organik maddeler de aynı sonuca sebep olurlar.
 
Normal klor seviyelerinde su fazla klor kokmaz. Klor az olduğunda tam etkisini göstermeden amonyakla bağlı kalır.
 
Havuz suyunda bağlı klorun dezenfekte potansiyeli çok düşük olup, sağlığımızı tehdit eden bir komplekstir.
 
Havuz suyu içinde organik kirleticilerle reaksiyona girmiş ama parçalanmayıp kloramin formuna dönüşmüş olan klora bağlı klor denir.
 
Havuz bakımı kimyasal kontrolleri düzenli yapılmayan havuzlarda bağlı klor oluşmaktadır ve sebebi ise yetersiz klor lamadır çözümü ise havuz suyu şoklama yapılması gerekmektedir.
  

Havuz Kloru kullanırken, şunları yapmayın

Gerçek şu ki, klor zehirli, yanıcı ve aşındırıcıdır !
 
Kloru diğer havuz suyu kimyasalları ile karıştırmayın ! 
 
Klor dumanlarını solumayın !

Klor yutmak !

Kloru çıplak elle temas etmeyin !

Farklı klor çeşitleri ile  birlikte karıştırmayın

Havuz Sonrasında Yapılması Gereken Bakımlar


Havuz klorları ve havuz kimyasalları zararlarından korunmak için kişilerin havuzdan çıktıktan sonra bakımlarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
 
Bu konuda ilk yapılması gereken vücudun klordan arınması için duş almaktır.
 
Ayrıca ciltlerinin klordan zarar görmemesi için cilt bakımını yapmaları gerekmektedir.
 
Kapalı bir havuzda yüzdükten sonra en kısa sürede ciğerlerinize temiz hava alın (aka, dışarı çıkın).
 
Bol koyu tenli sebzeler ve sebzeler yiyin ve yüzmeden önce bir antioksidan kullanmayı düşünün.
 

Havuz Kloru Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 
Ancak klorun kullanımının Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlerde olması gerekmektedir.
 
Bunun içinde serbest klor ve bağlı klor seviyesinin dengelenmesi gerekmektedir.
 
Buna göre havuz suyunda bulunması gereken klor seviyesi açık havuzlarda 1,5-3 mg olması gerekirken kapalı havuzlarda 1-1,5 mg olması gerekmektedir. 
Suyun ph değerininse 7.2 ile 7,6 olması gerekmektedir.
 
Klorun havuzu kirlerinden kurtarabilmesi için suyun ph derecesinin belirlenen aralıklarda olması gerekmektedir.
 
Buna uyulmadığı takdirde havuzlarda bulunan fazla klor insanların sağlıkların bozulmasına sebep olmaktadır. Havuz için kullanılan toz, sıvı ya da tablet klorların kaliteli olması gerekmektedir. 
 
Ayrıca ürünün suda iyi çözünmesi ve havuzun temizliğini iyi yapması gerekmektedir. Çabuk çözünmediği durumlarda insanlardan gelen amonyak sayesinde ortaya çıkan bağlı klorla etkileşime girerek klor seviyesinin artmasına neden olmaktadır.
 
Bunun içinde havuza klor uygulaması yapıldığında havuz 8 saat çalıştırılarak klorun çözülmesinin sağlanması gerekmektedir.
 
Havuz sahiplerinin klor uygulamalarını yaparken klordan etkilenmeyecek şekilde önlemler almaları gerekmektedir. 

Bunun dışında havuzda bulunan bağlı klor oranı olması gereken değeri aştığında havuzlara klor şoklaması yapılmasa gerekmektedir.
 
SONUÇ:  Klorun bakteri öldürücü özellikleri çok faydalı olsa da, klorun insanlar için rahatsız edici ve hatta tehlikeli olabilecek bazı yan etkileri de vardır.
 
Klor, çoğu hoş olmayan ve bazıları bunaltıcı bulan çok farklı bir kokuya sahiptir.
 
Kaşıntı faktörü" de vardır - klor bazı cilt tiplerinin kaşıntılı ve tahriş olmasına neden olabilir.
 
Hipoklorit iyonu, havuzdan çıktıktan hemen sonra durdurulmadığında birçok kumaşın hızla solmasına neden olur. Bu yüzden mayonuz yaz aylarında çok soluk ve yıpranmış görünüyor.
 
Havuzunuzun üzerinde aşırı derecede yüksek miktarda bulunan klor gazı solumanız için tehlikeli olabilir.
 
Bazı şirketler, diğer kimyasallar ve iyon jeneratörleri de dahil olmak üzere klora alternatifler geliştirmiştir. Bunlardan bazıları iyi alternatiflerdir, ancak klorun sağladığı temizliğe, oksidasyon gücüne bir çok ürün sahip değildir havuz klorları  ve ekonomik fiyatları olması sebebi ile havuz suyu dezenfektanı olarak popüler bir şekilde birçok havuzda kullanılmaya devam edilmektedir.
 
Havuz suyu kloru'nun kanıtlanmış bilgimiz dahilinde bir kanser vakası yoktur herhangi bir araştırma sonucunda kanıtlanmış bir kanser vakası bulunmamaktadır günümüzde içme suyu depolarında dezenfektan olarak sıvı klor kullanılmaktadır önerimiz havuz suyu test etmeden havuz kimyasal ilavesi yapmayınız lütfen.
 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.