Yüzerken cilt neden kırışır

Yüzerken cilt neden kırışır

Yüzerken suda neden ellerimiz ve ayaklarımız buruşur?

Vücudumuzun bazı bölgelerinin, anatomimizin diğer kısımları, ellerin parmaklarında ve avuç içlerinde bulunan deri ile ayak tabanındaki ve parmaklarındaki deri yerine su ile temasa karşı benzersiz ve oldukça tuhaf bir tepkisi vardır. ayaklar, suya birkaç dakika maruz kaldıktan sonra kırışır, normalde sadece 5 veya 6 dakika temas yeterlidir.

Suya girdiğimde parmaklarım neden kırışıyor?

Bazıları bunun biyokimyasal bir reaksiyon olduğuna, suyun cilde bir dizi bileşeni attığı ve cildin kuru ve buruşuk bıraktığı ozmotik bir süreç olduğuna inanıyor.
Bilimsel çalışmalar sayesinde cerrahlar parmaklardaki bazı sinirleri alırlarsa artık buruşmadıklarını öğrendiler. O halde "kırışmış" parmaklar, sağlam bir sinir sisteminin belirtileridir. Aslında, diğer uyaranlara yanıt vermeyen hastalarda sempatik sinir sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığını belirlemenin bir yolu olarak kırışıklık reaksiyonu önerildi. Bütün bunlar üzerine bilim camiası bir fikir birliğine vardı. Kırışık parmaklar hem ıslak hem de kuru durumlarda kavrama için tasarlanabilir ve bu kırışıklıklar bir drenaj sistemi görevi görür.

yuzerken_ciltte_kirisiklik

2AI Labs yapay zeka araştırma enstitüsünden nörobiyolog Mark Changizi tarafından yürütülen 2011 yılında yapılan bir araştırmada, "buruşuk" parmakların, ıslandıklarında ellerin ve ayakların parmaklarından su akıtarak, basamaklar gibi davrandığına dair kanıtlar bulundu. bu şekilde, primatların - insanlar ve maymunlar - kavrama yeteneklerini korumalarına izin verdiler.

Göremeseniz de cildiniz sebum adı verilen özel bir yağla kaplıdır. Sebum, cildin en dış katmanında bulunur, bu, cildi nemlendirmek ve yağlamaktan sorumludur. Aynı zamanda cildi su geçirmez hale getirir, bu nedenle su, bir sünger gibi emilmek yerine, ellerimizi yıkadığımızda cildimizde kayar.

Su ile birkaç dakika temas ettiğinde sebumu uzaklaştırır, ardından su cildin en dış tabakasına nüfuz ederek buruşuk görünümü oluşturmaya başlar ki bu da bilim adamlarına göre yukarıda da bahsedildiği gibi gergin sistem.

Suda cildim kırıştığında ne yapabilirim

Bu bize olursa ne yapmalıyız? Kesinlikle hiçbir şey. Ciltteki kırışıklıklar suyla temastan kaçındıktan sonra hızla kaybolacak ve sebum hemen aynı şekilde cildimize dönecektir.

Bazıları bunun biyokimyasal bir reaksiyon olduğunu, suyun deriden bir avuç dolusu bileşiği çekip, onların yerine kavrulmuş, buğulu bir cilt bıraktığı ozmotik bir süreç olduğunu düşünüyor.

Ancak bir asır önce, bilim adamları bu ilginç tepkinin basit bir refleks veya ozmozun sonucu olmadığını zaten biliyorlardı.

 suda_ayak_kirisikligi

Çünkü cerrahlar, parmaklara giden belirli sinirler kesilirse kırışıklık tepkisinin kaybolacağını öğrenmişlerdi. Kırışık parmaklar, sağlam bir sinir sisteminin belirtileridir. Gerçekte, buruşma tepkisi, sempatik sinir sisteminin başka türlü tepkisiz olan hastalarda işlevsel olup olmadığını belirlemenin bir yolu olarak önerilmiştir .

bir grup Tayvanlı araştırmacı , 24 yaşındaki bir erkek gönüllünün yardımıyla bir dizi deney gerçekleştirdi . Örneğin, pürüzsüz bir yüzeye uygulanan sürtünmeyi, pürüzsüz veya kırışmış parmak uçlarıyla ve bir çubuk üzerinde kayarken ellerinin ne kadar kuvvet uyguladığını değerlendirdiler. Ayrıca bir yayın iki ucunu bir araya getirme yeteneğini de ölçtüler. Bununla birlikte, hiçbir fark bulmak yerine, ıslak kırışıklıkların her test için düşük performansa neden olduğunu buldular.

Araştırmalar bu konu hakkında ne diyor?

İnsanlar genellikle kırışıklığın, cildin dış tabakasına geçen suyun şişmesi sonucu olduğunu varsayarlar. Ancak araştırmacılar 1930'lardan beri parmaklarda sinir hasarı olduğunda etkinin meydana gelmediğini biliyorlar. Bu, değişimin vücudun otonom sinir sistemi tarafından istem dışı bir tepki olduğuna işaret ediyor - aynı zamanda nefes almayı, kalp atış hızını ve terlemeyi de kontrol eden sistem. Aslında, belirgin kırışıklık derinin altında daralan kan damarlarından kaynaklanır.

2011'de Boise, Idaho'daki 2AI Laboratuvarlarında evrimsel bir nörobiyolog olan Mark Changizi ve meslektaşları, aktif bir süreç olan kırışıklığın evrimsel bir işlevi olması gerektiğini öne sürdüler . Ekip ayrıca, kırışıklık modelinin tutuşu iyileştiren bir drenaj ağı sağlamak için optimize edildiğini gösterdi. Ancak şimdiye kadar, kırışık parmakların aslında bir avantaj sunduğuna dair hiçbir kanıt yoktu.

 

Tom Smulders, "Kırışık parmakların ıslak koşullarda daha iyi bir tutuş sağladığını gösterdik - bu, otomobil lastiklerinizin dişleri gibi çalışıyor olabilir, bu da daha fazla lastiğin yolla temas etmesini sağlar ve size daha iyi bir tutuş sağlar," diyor Tom Smulders , İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi'nde evrimsel biyolog ve makalenin ortak yazarı.

Smulders, sıkı tutun Buruşuk parmakların atalarımızın ıslak bitki örtüsünden veya derelerden yiyecek toplamasına yardımcı olabileceğini ekliyor. Ayak parmaklarındaki benzer etki, yağmurda daha iyi bir ayak basmamıza yardımcı olabilir.
Changizi, sonuçların kendi ekibinin morfolojik bulgularıyla tutarlı olan "budama parmaklarının yağmur izleri olduğuna" yönelik davranışsal kanıtlar sağladığını söylüyor. Yapılması gereken şey, diğer hayvanlarda da aynı avantajları sağlayacağı için benzer kırışıklıkların meydana gelip gelmediğini kontrol

etmektir."Bu noktada bizler ve makaklar dışında, onlara kimde sahip olduğunu bilmiyoruz."

Smulders, kırışıklıkların ıslak nesnelerde avantaj sağladığı, ancak kuru nesnelerde dezavantaj olmadığı göz önüne alındığında, parmaklarımızın neden kalıcı olarak buruşmadığı açık değil. Ama bazı fikirleri var. "İlk düşüncelerimiz, bunun parmak uçlarımızdaki hassasiyeti azaltabileceği veya nesneleri yakalama yoluyla hasar riskini artırabileceği yönünde."

Sinir Sisteminiz Neden Kırışık Yüzeylere Sahip Olmanızı İstiyor?

Geçici kırışıklıklar yaratmak evrimsel avantajlarla ilgili olabilir. Bu kırışık parmak uçları, işleri daha iyi kavramanıza yardımcı olabilir.

Mermerleriniz varsa, önce kuru parmaklarla, sonra önceden ıslatılmış, buğulu olanlarla toplamayı deneyin. Bilim adamlarının buruşuk parmakların daha iyi kavranıp kavranmadığını test etmek için yaptığı deney buydu. Onlar yaptı.

Ayak parmaklarına gelince, onları henüz test etmediler. Ancak ıslak zeminde hızlı hareket etmeniz gerektiğinde, kırışık ayak parmakları da daha iyi kavrama özelliklerine sahip olabilir. Ve bu, yağmurda bir yırtıcı hayvandan kaçan çıplak ayaklı bir insan için bir fark yaratabilirdi.

Suyun kırışmasının nasıl ve neden olduğu hakkında öğrenilecek daha çok şey var. Ellerini insanların yaptığı gibi kullanan primatların başına gelir mi? Ve bu böyle bir avantajsa, neden her zaman buruşuk kalmıyorlar? Ve sonra, başka bir grup bilim insanı kırışık parmak teorisini başka nesnelerle test ettiğinde, kavrama konusunda gelişmiş bir yetenek bulamadılar, bu yüzden jüri hala dışarıda.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.