Yeşil bir yüzme havuzu nasıl temizlenir: eksiksiz kılavuz

17-04-2021 10:52
Yeşil bir yüzme havuzu nasıl temizlenir: eksiksiz kılavuz

Yeşil Havuz Suyu Nasıl Temizlenir?

havuzunuzu oluşturan kimyasalların dozajını nasıl dengeleyeceğinizi ve havuz filtreleme sisteminizi nasıl kullanacağınızı öğrenerek yeşil suyun kötü bir hafıza olmasını sağlayacağız.

Düzenli havuz bakımı ile havuzunuzun temizliğini koruduğunu fark edeceksiniz. Günlük bakımı yapmak için zaman harcadığınızda, havuzunuzun kimyasal dengesindeki herhangi bir değişikliğin, bu çirkin yeşil rengin sorumlusu olan alglerin büyümesini destekleyebileceğini veya tam tersine durdurabileceğini fark edeceksiniz. 

Bu yazıda, yeşil bir havuzdan mavi bir havuza geçmek için tüm çözümleri bulacaksınız ve böylece gelecekteki sorunları önlerken suyun berraklığını geri kazanacaksınız.

Yüzme havuzunuz neden yeşil?

Temel postulatı ifade edelim. Havuz suyunuz, sudaki yüksek yosun seviyesi nedeniyle kesinlikle yeşildir. Tipik olarak, yüzme havuzundaki klor dengesizliği nedeniyle algler oluşur . Havuz suyunuzda yeterince klor olduğunda (çok fazla klor olmadan), artık yosun büyümez.

Ancak klor seviyeniz düşükse yosun oluşmaya başlayacak ve bu da havuzunuza yeşil bir renk verecektir. Yüzme havuzunuzun dengesini yeniden sağlayarak ve havuzunuzu "şok ederek” bu istenmeyen alglerden kurtulabileceksiniz.

Algler, asit-baz dengesizliği nedeniyle oluşur.

Yeşil yüzme havuzunu tedavi etmek ne kadar sürer?

Havuzunuz yeşilse, hemen tedavi etmek isteyebilirsiniz. Ancak havuzunuzun renginin yeşilden maviye dönmesi zaman ve çaba gerektirecektir. Önleme elbette en iyi çözümdür, ancak çoğu havuz sahibi, en iyi çabalarına rağmen bazen yeşil bir havuzla sonuçlanır.

Yeşil yüzme havuzunuzu olabildiğince çabuk temizleyebilmeniz için size kanıtlanmış bir yöntemi tanıtacağız .

Aşağıdaki adımlar size yeşil bir yüzme havuzunun sadece birkaç saat içinde nasıl temizleneceğini gösterecektir.,

İzlenecek adımlar.

  • Havuzda duran tüm istenmeyen nesneleri yakalayın. Bunu yapmak için bir yüzme havuzu ağı kullanın.
  • Sıyırıcıları temizleyin ve temiz ağlar veya sepetler takın.
  • Yosunlardan arındırmak için havuzunuzun duvarlarını ve zeminini fırçalayın.
  • Pompayı çalıştırın.
  • Ardından, havuzunuzun suyu verimli bir şekilde dolaştırabilmesi için filtrenizi ters yıkayın.
  • Havuz filtreleme sisteminizi açın.
  • Havuzunuzdaki pH dengenizi kontrol edin (7.2 ile 7.6 arasında olmalıdır). PH dengeniz çok yüksekse, havuzunuzdaki kimyasallar etkili bir şekilde çalışamayacaktır. PH seviyeniz çok düşük veya çok yüksekse gerekli ayarlamaları yapın.
  • Havuzunuza klor ekleyin - şok tedavisi türü. Üreticinin talimatlarını izleyin ve havuzunuzdaki su hacmi için yeterli klora sahip olduğunuzdan emin olun.
  • Filtrasyon sistemini tıkayabilecek tüm yosunları gidermek için temizleme pompasını yaklaşık 12 saat çalıştırarak havuzunuzu temizleyin.
  • Sonra tekrar 12 saat bekleyin, ardından havuzu vakumlayın.
yesil-havuz-klorlama 

Yeşil yüzme havuzunuzu temizleme adımları

Yüzme havuzu suyunuzu test edin

Havuzunuzun pH'ı "dengesiz" olduğunda, kimyasallar düzgün çalışamaz. Havuzunuzun pH, alkalinite ve klor seviyelerini test ederek başlayın.

Klor seviyeniz düşükse (1 ppm'den az), havuzunuzdaki algleri yok edemezler. Havuzunuzu bir "şok" ürünü ile "şoklayarak" klor seviyenizi geri kazanın. Bu, klor seviyenizin normale dönmesine yardımcı olacaktır.

Havuz filtrelerinizin sudaki tüm algleri çıkarmak ve büyümesini önlemek için düzgün çalıştığından emin olun. Klor ve pH değeriniz dengelendiğinde ve filtreleriniz iyi çalıştığında, alg büyümesi mekanik olarak yavaşlayacak ve normal renkli havuz suyuna yol açacaktır.

Yüzme havuzunuz yeşil renge doğru çekiyorsa, bu havuz suyunuzun çok az klor içerdiğini veya hiç içermediğini gösterir. Havuzunuzu "şok etmek”, havuza aynı anda çok fazla klor eklemek gibidir. Klor eklemeden önce, pH değerinizin yaklaşık 7,2'ye dengelendiğinden emin olun .

PH değeriniz önerilen dozların dışında olduğunda, klor etkili bir şekilde çalışmaz. PH seviyeniz yüksekse, suyunuzu klor ile şoklamak havuz suyunuzu biraz süt gibi yapacaktır. Havuzunuz "şok" tedavisine girdikten sonra bulutlanacaktır. 

Yeşil havuzu temizlerken pH seviyenizi belirlemek için bir pH test kiti kullanabilirsiniz . Bununla birlikte, gerekirse pH test şeritleri de işi yapacaktır. PH seviyeniz yüksekse, havuzunuza 3L muriatik asit ekleyin. Bir havuzda yüzmek için optimum pH seviyeleri 7,2 ile 7,6 arasındadır, ancak suyu "şok edebilmeniz" için biraz daha düşük olabilir. Havuzunuzu "şok ettikten" sonra, su pompasını yaklaşık 6 saat çalıştırın ve ardından havuzunuzu tekrar test edin.

Yüzme havuzunun pH'ını dengeleyin

Yeşil havuzunuzu temizlemeye başladığınıza göre , pH dengenizi tekrar test etme zamanı. Algleri temizlerken, pH'ın 7,8 civarında olması gerekir. Normal bir pH dengesi 7,2 ile 7,8 arasındadır, ancak algleri öldürmek için yüksekse en iyisidir. Sonuçlarınıza bağlı olarak havuzunuzun pH dengesini artırmak veya azaltmak için kimyasallar ekleyin .

yesil-havuz-ph

Kimyasal ekliyorsanız, havuzunuzun filtreleme sistemini etkinleştirin, böylece eklediğiniz kimyasallar suda serbestçe akacaktır. Havuzunuzun pH'ını yükseltmeniz gerekiyorsa, havuz suyuna da sodyum karbonat ekleyin. PH'ınızı düşürün, ardından sodyum bisülfat ekleyin.

Kullanım pH artı pH eksi ve Alkalinite Plus su seviyelerini ayarlamak için. Yeşil havuz suyunu boşaltmadan önce pH ve alkalinite seviyelerinizin standartlar dahilinde olması gerekir.

Havuz filtresini kontrol edin

Kimyasal denge yeterli olduğunda havuz filtreleme sisteminizi çalıştırmalısınız. Bu nedenle yüzme havuzunun filtrasyon sisteminin doğru çalışması esastır. Filtreleme sistemini engelleyebilecek herhangi bir nesne veya yosun olup olmadığına bakın. Algleri yok etmeyi amaçlayan kimyasallar eklemeden önce filtrenizin düzgün çalıştığından emin olun.

Filtreleme sisteminin tam gün çalışmasına izin verirseniz havuzu temizlerken daha iyi sonuçlar alırsınız. Filtre sistemini tıkayan yosunlardan veya nesnelerden kurtulmak için muhtemelen filtreleri iki veya üç kez temizlemeniz gerekecektir . Havuz suyundaki yosunları temizlerken, sonraki haftalarda havuzunuzu düzenli olarak temizlemeniz normaldir.

Sık sık geri yıkayarak havuzunuza zarar veremeyeceğinizi unutmayın. Geri yıkama havuzdaki su seviyesini düşürdüğü için su seviyelerini tamamlamayı unutmayın.

Filtreleme sistemini düzenli olarak çalıştırmak ve geri yıkama, yeşil bir yüzme havuzunun temizlenmesine yardımcı olacaktır . Özel toprak filtreleri, bir yüzme havuzunu kum filtresinden daha hızlı temizleyecektir. Bunun nedeni, parçacıkların daha ince olması ve daha fazla safsızlık yakalayabilmesidir. Her geri yıkamadan sonra filtreleme sisteminize yeni diyatomlu toprak eklemeniz gerekecektir.  Havuzunuzun içini fırçalayın.

Havuz duvarlarınızın içini fırçalarsanız yosunlardan daha hızlı kurtulabileceksiniz. Bu aktif fırçalama yosunları parçalayarak suya koyduğunuz kimyasalların daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Havuz suyuna kimyasal eklemeden önce duvarları fırçalayın.

Havuzunuzda duran geniş yosun alanları görürseniz, bu alanlara odaklanın. Bu, algleri temizlemenize ve filtreleme sisteminize göndermenize yardımcı olacaktır. Basit bir havuz ağı ile geniş yosun alanlarını yakalayabilirsiniz.

Havuzunuz vinil ester reçineden yapılmışsa, duvarların yapısına zarar vermekten kaçınmak için bir naylon sert fırça kullanın.

Havuzunuzu birden fazla "şok edin"

Havuz suyunuz büyük miktarda yosun nedeniyle yeşil ise, tek bir şok tedavisi yerine birkaç şok tedavisi yapmanız gerekebilir. Yüzme havuzunuza 1-2 kg granül tipi "şok" solüsyonu ekleyerek başlayın. Havuz suyu hala yeşilse ve ertesi gün herhangi bir iyileşme görmüyorsanız, aynı miktarı 1 veya 2 gün sonra ekleyin.

Havuzunuz yeşil renkten normal, temiz bir renge dönüşene kadar aynı miktarı eklemeye devam edin. Filtreleme sisteminizi çalıştırmaya devam etmeyi ve havuzunuzu ters yıkamayı unutmayın.

Bir "şok" havuz ürünü seçerken, bol miktarda klor içeren bir ürün arayın. Bu, havuzunuzdaki algleri ve bakterileri yok etmenize yardımcı olacaktır. En iyi sonuçlar için üreticinin talimatlarını izleyin.

Suyunuzu yeşilden "bulutlu" yeşile, sonra maviye dönene kadar filtreden geçirin!

havuz-filtrei-temizligi

Yosun oluşumunu önlemek için filtrenizi düzenli olarak temizleyin

Havuzunuzdaki algler ölürken havuz, özellikle havuzun filtreleme sistemi sayesinde yavaş yavaş yeşil rengini kaybetmeye başlar ve filtre (ler) i tıkar. Bu nedenle yosunlardan kurtulmak için filtreleri düzenli olarak temizleyin.

Havuzunuzdaki ölü algleri vakumlayın

Havuzunuzun duvarlarını fırçalamak ve kimyasallarla şoklamak çok fazla ölü yosun üretecektir. Bu algler daha sonra havuzunuzun dibinde bir süre yüzebilir. Eski algleri elektrik süpürgesini kullanarak vakumlayabilirsiniz. Havuzunuza topaklaştırıcı eklemek, kirlerin tek bir yerde toplanmasına yardımcı olacak ve bu da vakumlamayı kolaylaştıracaktır.

Suyunuzu dolaştırmak için filtreyi çalıştırın

Havuzunuzun "şokunu" anladıktan ve kirleri temizledikten sonra, teorik olarak artık yeşil suya sahip olmamanız gerekir. Suyunuz mavi ve berrak olmalıdır. Filtreleme sistemini kullanmaya devam edin ve havuzun kimyasal dengesini izleyin. Bu, yosunlarınızın geri gelmesini önleyecektir. Alglerinizin birkaç gün sonra geri geldiğini fark ederseniz, tekrar yeşile dönmeden önce havuzunuzu tekrar "şok edin”. Havuzunuzu yeniden "şok etmek”, yosunları bir an önce ve tamamen uzak tutacaktır.

Havuzunuzu koruyun

Yeşil havuzunuzdaki yosunları temizledikten sonra, havuzunuzu korumak için kullanabileceğiniz bazı ipuçları aşağıda verilmiştir. En önemli ipucu, klor seviyenizi tüm algleri yok edecek kadar yüksek tutmaktır. Bunun için bir tuz klorlayıcı kullanabilirsiniz . 

Etkili bir filtreleme sistemi

Diyatomlu toprak havuzu filtresi, sudaki kötü parçacıkları gidermek için idealdir. Satın almak daha pahalı olsa da, havuzunuzdaki yabancı maddeleri etkili bir şekilde giderecek ve uzun vadede size zaman ve para tasarrufu sağlayacaktır.

Havuz filtresi bakımı

Bir yüzme havuzu filtresinin ayda bir kez geri yıkanması gerekecektir. 

Her iki haftada bir kum filtresinin geri yıkanması gerekecektir. Su temiz akana kadar filtrenizi geri yıkayın. Filtrenizi genellikle en az dört dakika geri yıkamanız gerekecektir. Havuz filtrenizi yeterince temizlemediğiniz takdirde kirli su geri alınamaz bir şekilde havuzunuza geri dönecektir.

Kartuş filtreler, parçacıkları biriktirebilen ince bir zara sahiptir. Kartuş filtrenizi tıkayan yosun fark etmezseniz, normalde her üç ila dört haftada bir temizleyebilirsiniz. Ayrıca, kartuş filtrenizi üç ayda bir trisodyum fosfata batırmanız gerekecektir.

Kum Filtresi Nasıl İyice Yıkanır?

  • Havuz pompanızı kapatın.
  • Kum filtrenizde havuzunuzun filtreleme sisteminden akan suyun yönünü belirleyen bir gösterge bulunur.
  • Göstergeyi geri yıkama için hareket ettirin. Göstergeyi çevirmeden önce kolu tamamen bastırın
  • Suyun havuza dönmesini sağlayan vanayı kapatın. Suyun sistemden çıkmasına izin veren vanayı açın.
  • Tahliye hortumunuzun atık suyunuzun yönlendirilmesini istediğiniz yöne baktığından emin olun.
  • Havuz pompasını tekrar açın.
  • Pompayı dört dakika veya su berraklaşana kadar çalıştırın.
  • Su temizlendiğinde havuz pompasını kapatın.
  • Kola tamamen basın ve anahtarı normal çalışma moduna döndürün.
  • Suyun sistemden çıkmasını sağlayan vanayı kapatın ve suyun havuza dönmesini sağlayan vanayı açın.
  • Pompayı tekrar açın. Havuz temizliğiniz tamamlandı.
kirli-bos-havuz 

Havuz boşaltılmalı mı?

Havuzunuz yeşilse ve suya koyduğunuzda elinizi göremeyecek kadar opaksa, "şok" tedavisine yeniden başlamak daha iyi olabilir. Suyu değiştirmenin maliyeti, yeşil havuz suyunuzda sağlıklı bir denge oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm kimyasallardan daha az olabilir. Tedavileriniz başarısız olursa ve yine de havuz suyunuzu değiştirmeniz gerekiyorsa, bu ek maliyetlere neden olacaktır.

Yeşil havuz suyunuzu değiştirmek isteyip istemediğinizden emin değilseniz, havuz suyunuzdan havuz uzmanınıza bir numune alın. Problemi belirlemek için havuzunuzdaki suyu test edebilecektir. Örneğin havuzunuzda çok fazla pH dengeleyici olabilir. Bazen klor tabletlerine güneş ışığı ile bozulmalarını önlemek için bir PH dengeleyici eklenir.

Havuzunuzda çok fazla dengeleyici varsa, klorunuzun etkili bir şekilde çalışmasını engelleyecektir. Bu, giderek daha yeşil suya yol açacaktır. Tek çözüm havuzunuzdaki suyun% 70'ini boşaltıp temiz su eklemektir. Bu nedenle ve Fransa'da her yıl birçok yüzme havuzunun boşaltılması gerekiyor. Havuzlar bazen yılda iki defaya kadar boşaltılır. Suyu değiştirdiğinizde tekrar mavi olacak!

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.