Sonsuzluk Havuzu Hakkında Her Şey

19-03-2022 17:25
Sonsuzluk Havuzu Hakkında Her Şey

Sonsuzluk Havuzu (Infitint Pool) Nedir?

Son dönemlerin en popüler havuz tasarımlarından biri de şüphesiz sonsuzluk havuzlarıdır. Görüntüsü, tasarımı ve hissiyatı ile dikkat çeken havuz lüks otellerin, villa ve yüksek manzaralı muhitlerin vazgeçilmezi haline gelmiş durumdadır. Sonsuzluk havuzu ne demek: Görsellerini görünce anlaması daha kolay hale gelecektir. Şelaleyi andıran bir tasarımı vardır. Normal havuzlardan farklı olarak sonsuzluk havuzlarının bitiş duvarı görünmezdir. Özel tasarımı ile gökyüzü ve okyanus ile birleşik görünen havuz sonsuz bir su içerisinde yüzülme hissiyatı verir. Yaz kış yüzülebilecek yapıda tasarlanmıştır. Sonsuzluk havuzu her alana yapılamaz. Özel görünümü ve tasarımı yakalayabilmek için direkt deniz, okyanus gören yüksek bir yer olmalıdır. Nadiren doğa manzaralı yerlere de yapılmaktadır.

Sonsuz kenar havuzları olarak da bilinen havuzlar görenleri etkileyen lüks ve dikkat çekici tasarıma sahiptir. Bu görüntüyü yapıldığı alandaki manzaradan ve ufuk çizgisinin oluşturduğu göz yanılmasından alır. İlk bakışta kenarları yok gibi görünse de özel mühendislik teknikleri ile kenarlar gizlenmiştir. Kullanımı normal havuzlar gibi güvenlidir.

Sonsuzluk havuzu Kullanımı Güvenli Midir?

Görüntü itibari ile kenarı, köşesi ve yükseltisi olmayan sonsuzluk havuzu kullanımı ilk etapta göz korkutucu olabilir. Fakat bu görünüm yanıltıcıdır. Kaliteli malzemeler de doğru mühendislik ile yapılan sonsuzluk havuzu oldukça güvenlidir. Havuzun kenarları yok gibi görünse de sağlam ve güvenlikli kenarları bulunur. Gizlenmiş olan kenarları ve alt kısmında bulunan ikincil havuz ile kullanımı normal havuzlar kadar güvenlidir. Yakından bakınca kenarlarının ve köşelerinin var olduğunu görmek mümkündür. Havuz içine girilince korkutucu bir yanının olmadığı görülecektir.

Infinity havuzlar isteğe bağlı olarak sıcak bölümün yer aldığı jakuzi sistemini de barındırabilir. Her mevsim manzaranın ve havuzun tadını çıkarmak için oldukça şık bir çözümdür. Güvenli ve keyifli bir havuz deneyimi rahatlıkla sağlanabilir.

 

Sonsuzluk Havuzu Nasıl Yapılır?

Normal havuzun mühendislik tasarımları, kullanılan yapılardan ve yöntemlerinden çok farklı şekilde yapılan sonsuzluk havuzu yapımı uzmanlık gerektiren bir konudur. Özellikle otel ve kiralık villalarda son dönemlerde sıklıkla tercih edilen infinity pool alanında uzman kişiler ile tasarlanması ve inşa edilmesi gereklidir. Havuz tasarımı kadar havuzun su tahliyesi ve suyun yeniden havuza aktarımı gibi konuların da göz önünde bulundurularak yapılması gerekir.

İlk olarak planlama ve tasarım süreci başlar. Bu süreçte dikkat ve iyi bir planlama gereklidir. Öncelikle havuzu inşa edecek uygun bir alan belirlenir. Bu alanın yüksek bir yerde bulunması ve güzel bir manzarası olması gerekir. Bu manzaralar genellikle deniz ve okyanus manzaraları olur. Böylelikle göz yanılsaması olur ve sonsuzluk hissiyatı oluşturulabilir. Nadiren dağ ve doğa manzaralı yerlerde de tercih edilir. Sonsuzluk havuzları yüksek bir alanın tam köşe kısmına yapılır. Bu yüzden bölgenin eğimi de hesaba katılmalıdır. Havuzun eğimden etkilenmeyeceği şekilde yıllar boyunca dayanıklılık sağlayacağına emin olunmalıdır. Kullanılan malzemeler dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Kaliteli malzeme ve doğru işçilik havuz için en önemli konulardandır.

İlk havuzun ve ikinci havuzun tasarımı bir arada yapılır. Bu iki havuz arasında estetik ve kullanılabilirlik uyumu sağlanır. Sonsuzluk havuzlarının manzaraya bakan kısmı istenilen sonsuzluk efektini alabilmek için eğik olarak tasarlanır. Havuzun tasarımında eklenmek istenen başka bölme, özellik gibi ekstralar varsa tasarıma eklenir. Tasarım süreci eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra havuzun yapımına başlanır. İlk olarak bölgede havuzun temeli için kazı yapılır. Ardından temel atılır. Havuzun su tesisatı, elektrik sistemleri ve filtreleme sistemleri için gerekli parçalar yerleştirilir. Işıklandırma alt yapısı kurulur. Sonsuzluk havuzlarında birinci havuzdan taşan su ikinci havuzda birikir. Biriken suyun havuza tekrar geri kazandırılması için bu alana da filtreleme sistemleri ve su tesisatı bağlantıları yapılmalıdır. Gerekli olan tüm sistemler yerleştirilerek havuz döşemelerinin yerleştirilmesine geçilir. İnşaatın bitmesinin ardından diğer tüm işlemler tamamlanır. Havuz su ile doldurularak gerekli kontroller yapılır. Bu işlemin sonunda havuz kullanıma hazır olacaktır.

Sonsuzluk Havuzu Yapımında Hangi Malzemeler Kullanılır?

Sonsuzluk havuzları görüntü ve teknikleri açısından normal havuzlardan farklı olsa da kullanılan malzemeler aynıdır. İlk olarak sonsuz kenarlı havuz yapımında beton kullanılması gerekir. Havuz temelinin sağlam atılması için su yalıtımı özelliğine sahip beton gereklidir. Ek olarak su yalıtımı malzemeleri ile betonun su geçirmezliği yükseltilir. Diğer havuz türlerinde de kullanılan su tesisatı, elektrik sistemi, ışıklandırma alt yapısı gibi temel havuz malzemeleri de yapım aşamasında kullanılır. Bu havuz türünde ikinci havuz yapısı hesaba katılarak tesisatlandırma yapılır. Ardından isteğe bağlı şekilde ısıtma, ekstra ışıklandırma gibi parçalar da eklenir.

Sonsuzluk havuzu yapımında kullanılan malzemeler arasında büyük öneme sahip olan parçalarda su pompası ve filtreleme sistemleri yer alır. Su pompaları havuzdaki su sirkülasyonunu sağlayabilmek için, filtreleme sistemleri ise sudaki temizliği sağlayabilmek için gereklidir. Havuzdaki su sürekli olarak ikinci havuza akar. Bu yüzden taşmalı havuz sistemi vardır. İkinci havuzun yüzey temizliğini sağlamak için skimmer ya da taşmalı sistem parçaları gereklidir. Ardından diğer parçalar olan yüzey malzemeleri, sıva, boya, fayans gibi malzemeler kullanılır.

Sonsuzluk Havuzu Boyutları

Sonsuzluk havuzu tasarımlarında en önemli faktörler arasında havuz boyutları yer alır. Havuzun yapılacağı alana göre belirlenen tasarım ve ölçülere özel sonsuzluk havuzu inşa edilebilir. Bu ölçüler alanın eğimi, yapısı ve özellikleri göz önüne alınarak doğru bir şekilde yapılmalıdır. Genellikle sonsuzluk havuzları geniş ve büyük ölçülerde tercih edilir. Fakat alanın boyutuna uygun olarak tasarımlar çıkartılabilir.

Boyutlandırmalar havuzun şekillerine göre yapılır. Sonsuzluk havuzlarında genellikle dört köşe tasarımlar tercih edilir. Fakat isteğe bağlı olarak yuvarlak ya da elips havuzlar da tasarlanabilir. Havuzların genişliklerinin yanı sıra derinlikleri de dikkate alınmalıdır. Boyutlandırma yapılırken havuzun inşa alanına ve kullanıcı sayısına göre bir belirleme yapılabilir. kalabalık kullanıcılara hitap edecek bir sonsuzluk havuzu derin yapılmalıdır.

Sonsuzluk Havuzunun Farklılıkları Nelerdir?

Görünüm olarak normal havuzlardan ayrılan sonsuzluk havuzunun pek çok farklılığı vardır. Bu farklılıklar arasında;

·Sonsuzluk havuzu her yere yapılamaz. Havuzu inşa edebilmek için yüksek ve iyi manzaralı bir alan gereklidir.

·Bu havuzlar ciddi bir mimari ve mühendislik bilgisi ile yapılmalıdır. Alanında uzman kişilerin doğru ölçüm ve tasarımları ile yapılmalıdır.

·Sonsuzluk havuzlarının alt kısımlarında havuzdan taşan suyun havuza tekrar dönmesi için ikinci bir havuz yer alır. Bu ikinci havuz sayesinde sonsuzluk efekti sağlanır. Bu iki havuzun bakımı, temizliği ve filtrelemesi zahmetli olabilir.

·Diğer havuz türleri kadar yaygın bir kullanımını yoktur. Bunun sebebi her bölgeye yapılamaması ve yapımının masraflı olmasıdır.

Sonsuzluk Havuzu Temizliği Nasıl Yapılır?

Sonsuzluk havuzu temizliği diğer tüm havuz türlerinde olduğu gibi dikkat ve hassasiyet gerektiren bir konudur. Havuzun uzun yıllar boyu hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için temizliği ve bakımı aksatılmadan yapılmalıdır. Sonsuzluk havuzunun temizliği fiziksel ve kimyasal temizleyiciler yardımı ile yapılabilir. Normal havuzlardan farklı olarak sonsuzluk havuzlarında üst havuzun taşan suyunu biriktiren ikincil havuz bulunur. Bu ikincil havuzda biriken sular filtreler ile temizlenir ve üst havuza tekrar kazandırılır. Havuz temizliği yapılırken iki havuz sistemi de aksatılmamalıdır.

Havuz kepçesi ve havuz fırçası gibi fiziksel temizlik malzemeleri ile havuzun üstünde biriken kirler temizlenebilir. Düzenli olarak havuz yüzeyindeki kirleri temizlemek havuzdaki filtreleme sistemlerinin daha etkili çalışmasına yardımcı olacaktır. Ardından havuz kimyasalları ile su dezenfekte edilebilir. Çöktürücü, yosun önleyici, su berraklaştırıcı gibi ekstra ürünler ile havuzun tam kimyasal temizliği sağlanabilir. Bu temizlik rutinleri havuzun kullanıma kapalı olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Ayrıca belirli aralıklarla havuz suyu tamamen boşaltılarak havuzun tamamı temizlenmeli ve tekrar su dolumu yapılmalıdır.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.