Olimpik Havuz Malzemeleri

31-03-2020 20:36
Olimpik Havuz Malzemeleri

Olimpik Havuz Malzemeleri Nelerdir?

Olimpik yüzme havuzu, Uluslararası Yüzme Federasyonu'na uygun şekilde tasarlanmış olan havuzdur. Olimpik yüzme havuzları, adı itibari ile ülkeler arası havuz yarışlarının yapıldığı yer olarak anılmaktadır. 

Olimpik yüzme havuzları, uzun olimpik yüzme havuzu ve kısa olimpik yüzme havuzu olarak ikiye ayrılmaktadır. Uzun olimpik yüzme havuzu ölçüleri, boy 50 metre, en 25 metre, derinlik 2.5 metre, kulvar sayısı 10 adettir, kulvar genişliği 2.5 metreye sahiptir, su sıcaklığı ise 25-27 derece aralığındadır. 
Kısa olimpik yüzme havuz ölçüleri ise boy 25 metre, en 12.5 metre, derinlik 2 metre, kulvar sayısı 5 adet, kulvar genişliği 2.5 metreye sahip ve su sıcaklığı 25 derecedir. Dünyanın ilk kapalı olimpik yüzme havuzu İngiltere'de yapılmıştır. Olimpik yüzme havuzları, kısa ve uzun kulvar olduğu gibi açık ve kapalı olarak da inşa edilmektedir.

Olimpik Havuz Malzemeleri

olimpik havuz malzemeleri türkiye 
 
Uluslararası alan da yapılan yarışmalara ev sahipliği yapan olimpik yüzme havuz malzemeleri nelerdir?
Sabit atlama platformu
Ayarlanabilir atlama platformu
Dönüş panelleri
İşaret direkleri
Ankrajlar ats
Roma model kulvar seperatörleri
Seul model kulvar seperatörleri
Moskova model kulvar seperatörleri
Seperatör toplama arabası
Kromajlı seperatör aksamları
Seperatör topları
Engelli asansörü
Hakem ve cankurtaran koltuğu

Gibi birçok malzeme bulunmaktadır. Bu malzemeler olimpiyat havuzları için olmazsa olmaz malzemelerdir.

Olimpik Havuz Kulvar Halatları

Kulvar halatları, demirler aracılığı ile havuz boyunca devam etmeli ve havuzun sonunda bitiş noktasına sabit şekilde tutturulmuş olmalıdır. Kulvar ipi 0.25 metre çapa sahip ip olmalıdır. Boydan boya uzanan dubalara bağlı şekilde durmalıdır. Her kulvar için ayrı ayrı ve birden fazla halat bulunmalıdır. Bunun dışında en önemli şeylerden birisi de kulvar iplerinin sıkı sıkıya tutturulmuş olmasıdır. Havuzların her 25 metrede bir bulunan dubalarının rengi fark edilmesi açısından farklı renklere sahip olması gerekmektedir.

Olimpik Havuz Başlangıç Platformu

Olimpik yüzme havuzlarında başlangıç platformları çok sağlam, dayanıklı ve esnek yapıya sahip olmalıdır. Platformun yüzey alanının yapısı kaygan yapıya sahip olmamalıdır. Platformun eğim derecesi ise yüzde 10'u geçmemelidir. Yüzücünün geriye doğru hareketini kolaylaştırmak için dik ve yatay su yüzeyinden ortalama 0.4 yukarıda olmalıdır. Start için başlama yerine tutunma direkleri sıkı bir şekilde monte edilmelidir. Sonuçların görüleceği elektronik okuma tahtaları bulunan blokların altına görünür şekilde yerleştirilmelidir.

Olimpik Havuz Geri Dönüş İşaretleri

Havuzun başlangıç ve bitiş noktası arasında uzanan bayraklı halatlar mevcuttur. Bu bayraklı halatlar, bitiş duvarının 5 metre uzağına sabit ölçüler ile yerleştirilmelidir. Işıklandırma ise ne çok yüksek ne de çok az gelmemelidir. Uluslararası Yüzme Federasyonu oranlarına göre 600 luxden daha az bir ışıklandırma bulunmalıdır. Su sıcaklığı büyük olimpik havuzlar için 25-28 derece olmalıdır, küçük olimpik havuzlar ise 25 derece sabit olmalıdır.

Olimpik Yüzme Havuz Bölmeleri

Bölmeler katı yapıya sahip olup yüzüş yönünü tamamen kaplamalıdır. Bu bölmeler dik ve aynı zamanda da kaygan yapıya sahip olmalıdır. Su çizgisinin altında yüzücünün el, ayakları ve el, ayak parmakları zarar görmeyecek şekilde malzemeler kullanılmalıdır.


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.