Lokal Havuz Kirliliği

Lokal Havuz Kirliliği

Çocukların Havuzu Pisletmeleri Lokal Kirlilik

Günümüzde yüzme havuzlarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle yatırım amaçlı yapılan turizm sektöründe büyüklük olarak artmakta ve çeşitleri çoğalmaktadır.
 
Yüzme havuzları spor,  eğitim ve sağlık amaçları doğrultusunda son zamanlarda çok yoğun olmaya başlamıştır. Bu denli yoğun olması arkasında sağlık ve güvenlik problemlerini beraberinde getirmektedir. 

Havuz suyu kirliliğinin iki tür sebebi vardır. Bunlar fiziksel ve biyolojik kirlilik olarak adlandırılırlar. Bu kirlilikler, havuzun kullanımı ve etrafındaki çevresel faktörlere bağlıdır.
 
Bunlara örnek olarak; tükürük, vücut salgıları, saç, dışkı ve mukus verilebilir. Bunlar havuzun düzenli olarak temizlenmediğinde göz kulak ve deri fonksiyonları gibi hastalıkların maalesef önünü açmış olur. 
 

Yüzücülerin Havuza Girmeden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir ?


Havuz kenarlarında yiyecek ve içecek kullanımlarınızı azaltmanız havuzun kirlenmesini engelleyecek ve sağlığınız için güzel bir önlem olacaktır.
Eğer o sıralarda geçici grip gibi hastalıklarınız varsa hem kendinizin hem de havuza girecek olan diğer insanların sağlığı için havuza girmemeniz iyi olacaktır. Havuz çıkışları duş almanız ve güzelce kurulanmanız gerekmektedir. Cildinizde yara, kesik gibi cilt tahrişleriniz varsa havuza girdikten sonra daha kötü olabilir ve diğer insanların sağlığını kötü etkileyebilir. Havuzlara çocuklarınızla gittiğinizde , onların su içerisinde tuvaletlerini yapmamaları konusunda uyarmalı ve dikkatlerinizin çocuklarınız üzerinde olması gerekiyor.
 
Çünkü dışkı gibi sebeplerden dolayı kirlenen havuzlar tehlikeli olmakla birlikte, acilen temizlenmesi gereken bir durumdur.
 
Havuz da su yutmamaya dikkat edilmelidir. Göz rahatsızlıkları olan insanların gözlük takmaları, olmasa bile tedbir için kullanmaları gerekmektedir.
 
Çünkü havuz suları genelde klorlu olduğu için gözlere zarar vermesi ihtimaller dahilindedir. Bir diğer önemli meselelerden olan kulak enfeksiyonları için de tedbir almak sağlığınız için iyi olacaktır.

Havuzda Dışkı  Kaynaklı Kirlenme, Çocukların Havuzu Kirletmesi

cocukların havuzu pislemesi lokal kirlilik
Küçük çocuklarımız bazen kendilerini eğlenceye kaptırdıklarında havuz dışkı yapma, mukus salgılama gibi kirlenmelere sebebiyet verebilirler. Bu tür kirlenmeleri gördüğümüzde bazı dikkat etmemiz ve uygulamaya dökmemiz gereken kısımlar vardır.
 
Kirletici olan dışkı katı ise havuzdan toplanması temizlenmelidir.
 
Havuza artık girişin durdurulması gerekmektedir. Klor şoklaması yapılarak iyice havuzu dezenfekte etmek lazımdır.
 
Havuz şoklaması yapılırken klor oranını 10 ppm seviyesine getirmek gerekmektedir havuz kullanımı 72 saat kapatılmalıdır 72 saatin sonunda havuz kullanıma açıla bilir .
 
Havuz temizliği bittikten sonra kum filtreleri veya diğer filtrasyonlar güzelce temizlenip yeniden faaliyete geçirilmelidir. 

HAVUZ KİRLİLİĞİNE SEBEBİYET VEREN DİĞER FAKTÖRLER NELERDİR ?
 
HAVUZ TEMİZLİĞİ NASIL OLMALIDIR ?

Havuz işletenlerin veya hane sahiplerinin ilk amacı havuzlarının hijyeninin tam ve sağlıklı olmasıdır.
 
Bunu korumak için havuzlar devamlı kimyasal kontrollerinin yapılması eksik olan kimyasalların tamamlanması gerekmektedir.
 
Peki havuzlarda hijyen nasıl olmalıdır ?
 
Kullandığımız havuzların hijyeni bizim sağlımız için son derece önemlidir. Yüzme havuzlarında kullanılan suyun içilebilir düzeyde olması gerekmektedir.
 
İçilebilir suyun sürekliliğini sağlamak için gerekli olan temizlik robotları , havuz kimyasal ilaçlarının standartlara uygun bir şekilde düzenli olarak kullanılması şarttır.
 
Eğer havuzlar klor sistemi ile çalışıyorsa , ince ayrıntılara dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü klor , öksürük ve göz yanması gibi bazı sağlık problemlerinin başlıca nedenleri arasına girmektedir. 
 
Ter ve idrar gibi bazı problemler , su içerisindeki amonyum  miktarının artışına sebebiyet verebilmektedir.
 
Klor dengesine de sebebiyet veren bu etken , bağlı klorun oluşmasını doğurmaktadır. 
 
Bu raddeye kadar gelmemek için havuz bakımlarının iyi yapılması ve bol bol taze su girişi yapılmalıdır.
 
Havuz suyu, test kitleri ile gün içerisinde temizliği ve içerdiği kimyasalların oranları kontrol edilmelidir.
 
Bunlar önemli kısımları oluşturuyor fakat bunlardan önce unutulmaması gereken , öncelik olarak görülmesi şart bazı durumlar mevcuttur. Örneğin; Havuza girecek olan kişilerin girmeden önce duş almaları gerekmektedir. Çünkü dökülen saçlar ve deri kalıntıları toplanıp kendi arlarında büyük nesnelere dönüştüğü için , temizlik için kullanılan filtrelerin tıkanmasına sebebiyet verebilmektedir.
 
Bu da havuzunuzun temizliğinden verim almanızı etkileyecektir. Saç kılları vücut kıllarından daha uzun ve büyük oldukları için havuz filtresinin tıkanmasına kadar gidebilmektedir.

Havuz suyunun kirliliği içerisinde bulunan veya kendi oluşmuş kimyasal ve yabancı maddelere de bağlıdır.
 
Havuzda oluşan veya çevrenin etkisiyle gelen mikroorganizmalar , havuz suyu için kullanılan dezenfekte ilaçları ile yok edilirler.
 
Bir havuzda hijyeni sağlamak için, ilk olarak ideal havuz kimyasalları dengesi korunmalıdır ve sürekli kontrol edilmelidir.
 
Havuzlar da renk oluşumu ve su bulması gibi durumlarda ise ilave kimyasallar gerekebilir. Bunlara ek olarak da havuza düşen çeşitli yaprak, toz , kum ve toprak gibi yabancı maddelerden havuzunuzun sürekli arındırılması gerekmektedir.

Genellikle yaşadığımız bu havuz sorunları , havuzların bakımlarının yetersiz yapılmasından dolayı meydana gelmektedir.
 
Rastgele yapılan ilaçlamalar ve yapılması gereken temizliğin gecikmesi, yüzücülerin bazı hastalıklara yakalanmasına sebebiyet verebilmektedir.

Zeminin kayganlığı ve suyun doğal rengini kaybetmesi suda üreyen yosun gibi canlılardan kaynaklanmaktadır. Bunun gibi canlılardan bir tane ürediğinde veya suya çevresel faktörlerle düştüğünde çok çabuk üreyebilen canlılardır.
 
Eğer klor dengesi uygun ise bu canlılar üremeden ölürler ve engellenmiş olurlar. Eğer havuzun klor dengesi yetersiz ise bu yosun gibi canlılar çok çabuk üreyebilirler.

Havuz suyunda yaşanılan göz yanması ve deri kaşıntısı gibi problemler havuzun kimyasal dengesi ile alakalıdır.
 
Suyun ph yüksekliği kontrol edilmeli ve denge sağlanması için gerekli ekipmanlar ve kimyasallar kullanılmalıdır.

Havuzların tabanlarında ve yan duvarlarında oluşan lekeler ve kirler, havuzunuz için kötü bir görünüm sağlamasına etki olmaktadır.
 
Bu sorunlar havuzunuza sağlık açısından çok da bir etki yaratmaz. Fakat havuza kötü bir görünüm verdiği için , kimse bu havuza girip yüzmek istemez.  Bu lekelerin sebepleri arasında yine suyun kimyasal değerlerinin dengesi etken olabilir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.