Klor Hakkında Her Şey

27-05-2022 00:41
Klor Hakkında Her Şey

Havuzumda Hangi Tür Kloru Kullanmalıyım?


Klor, doğada gaz halinde bulunan bir elementtir. Saf hali yeşile benzer sarı renkte, havadan 2,5 kat ağır ve zehirlidir. Klor günlük hayatta özellikle temizlik alanında sıklıkla kullanılan bir element olma özelliğindedir. Havuz temizliğinde de klor tercih edilir. Dezenfeksiyon özelliği bulunan klor, temizlik ve mikrop öldürmede sıklıkla kullanılır. Klor farklı oranlarda hazırlanarak kullanıma sunulur. Havuzlarda kullanılan farklı klor türleri bulunur.

Klor kullanımı havuzda insan sağlığı için oldukça önemlidir. Düzenli olarak klorlama yapılan havuzlar hijyenik ve kullanıma uygundur. Özellikle fazla kişi tarafından kullanılan havuzlarda bakteri ve mikropların üreme hızı oldukça fazladır. Kimyasal olarak temizlik sağlanmazsa havuzu kullanan kişilere çeşitli hastalıklar bulaşabilir. Klor, bu riskleri yok ederek havuzu temizler ve suda üreyebilecek diğer organizmaları da engeller.

Klor Çeşitleri
 
Havuz temizliğinde kimyasallar büyük oranda önem taşır. Her kimyasalın farklı özellikleri ve kullanım çeşidi vardır. Klor havuz temizliğinde en sık kullanılan kimyasallar arasında yer alır.
 
Havuz kimyasalları kullanım amacı suyu dezenfekte etmek ve mikrop, bakteri gibi organizmaların üremesini engellemektir. Klor çeşitleri granül klor, sıvı klor ve tablet klor olarak ayrılabilir.

Farklı klor çeşitleri ile havuzların kimyasal temizliği farklı şekillerde yapılabilir. Genellikle klor şoklama işlemlerinde sıvı klor kullanılır.
 
Toz yani granül klor günlük dezenfeksiyon için tercih edilir.
 
Tablet klor ise genellikle skimmerli havuzların sepet bölümlerine konularak uzun süreli salınım amaçlı değerlendirilir.

Klor kullanımının yaygın olmasının sebepleri arasında maliyetinin düşük olması ve dezenfekte gücünün yüksek olması bulunur. Klor kullanımının herhangi bir zararı yoktur. Dozunda kullanılan klor aksine faydalıdır.
 
Klorlama esnasında havuz kullanılmamalıdır. Havuza eklenen klorun tamamen çözünmesi için bir süre havuz kullanımına ara verilmelidir. En etkili kullanım için klorlama öncesinde ve sonrasında havuzun ölçümlerinin yapılması gerekir.

Havuzumda Hangi Tür Kloru Kullanmalıyım?

Havuzda Kullanılan 56’lık 90’lık Havuz Klorları ve Tablet Klorlar ve multi tablet klor
Havuzda kullanılan klor çeşitleri, genellikle havuzun büyüklüğüne ve hijyen ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Büyük ve ticari yüzme havuzlarının hijyenik bir hale gelmesi ve havuza girenlerin sağlığını olumsuz etkilememesi için ideal olan klor ile temizlik yapılmalıdır.
Bu konuda piyasada bulunan tüm havuz klorları, kullanım talimatına uygun bir şekilde kullanılarak temizlik işlemleri sonuçlandırılmalıdır. İçeriğinde bulunan aktif klor miktarına göre havuzda kullanılan klor çeşitleri arasından kendi havuzunuz için en ideal olanı seçebilirsiniz. 

56’lık Havuz Klorları
56’lık aktif klor kimyasalları, havuzlarda en sık kullanılan kimyasal temizleyicilerden biridir. Havuzun dışarıdan bakıldığında güzel gözükmesinin yanı sıra aynı zamanda hijyenik ve sağlıklı olmasına da yardımcı olan bu kimyasal ürünler oldukça faydalıdır. İçeriğinde yüzde 56 oranında aktif klor bulunan kimyasallara havuzda kullanılan 56’lık klor maddesi adı verilir. Kalıntı bırakmayan ve havuz suyunda çok hızlı çözünen bir granül olan 56’lık klorlar ile kısa sürede ideal temizlik sonuçlarına ulaşılabilir. Günümüzde ticari ve konutlarda bulunan yüzme havuzlarında en sık kullanılan 56’lık klor özellikleri şunlardır:

• İçeriğinde aktif yüzde 56 oranında klor barındırır. 
• Havuz suyunda kalıntı bırakmaz
• Hızlı çözünen ve etkili temizlik veren bir kimyasaldır. 
• Toz ve granül formundadır.
• Algleri öldürdüğü için havuzdaki kötü yosun lekelerini giderir. 
• Uygulama sonrasında pH dengesini çok az etkilediği için en çok tercih edilen klor çeşididir. 
• Kalsiyum içermediği için uygulama sırasında havuz suyunda matlaşma sorunu görünmez. 
• Havuz suyu çok berrak ve güzel görünür. 
• Genellikle uygulama alanları kaplıcalar, jakuziler ve yüzme havuzlarıdır.
Görüldüğü üzere yüzde 56 oranında klor barındıran toz klor çeşitlerinde farklı ağırlıklar mevcuttur. Küçük kapasiteli bireysel konutlara ait yüzme havuzlarında 10 kg plastik kovalarda satılan havuz kloru yeterli temizlik imkanı sağlayacaktır. Havuz kloru satın almadan önce ihtiyaçlarınıza en uygun kimyasalları seçebilmek için uzmanlardan bilgi alabilirsiniz. 

90’lık Havuz Klorları 
90’lık aktif klor kimyasalları ise adından da anlaşılacağı üzere içeriğinde yüzde 90 oranında klor barındıran havuz temizleyiciler arasında yer alır. Havuzun en ideal ve hijyenik bir görünüme kavuşması için kapasitesine göre klor ve diğer temizlik ürünleri seçilmelidir. Dolayısıyla ticari ve büyük yüzme havuzları için 90’lık klor kimyasalları en etkili hijyen ortamını sağlayacaktır. Kullanım talimatlarına uygun bir şekilde havuz bakımı için kullanıldığında en etkili sonuçları sunar. Klor bakımından değeri yüksek olsa da diğer pH düzenleyici ve düşürücü kimyasal maddeler ile kullanılması sayesinde sağlıklı ve hijyenik yüzme havuzuna kavuşabilirsiniz. Genellikle günlük sirkülasyonun yoğun olduğu büyük kapasiteli otel ve spor salonu gibi mekanlarda bulunan yüzme
 havuzları için en ideal klor çeşitlerinden biridir. 

Havuzda Kullanılan Tablet Klorlar
 
Havuz temizliğinde tablet klor kullanımı da oldukça yaygındır. Her bütçeye hitap eden fiyat seçenekleri ile satışa sunulan tablet klorlar, adından da anlaşılacağı üzere tablet şeklindedir. Granül veya toz klor çeşitlerine göre tablet klorların bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Öncelikle tablet klorlar kullanılarak havuz bakımı yapılması son derece pratiktir. İçeriğinde farklı kimyasalları da barındırdığı için küçük boyutlu havuzlarda etkili bir hijyen ortamı sağlar. Havuz temizliği konusunda yeterince bilgi sahibi olmayan ve havuz bakımına yeni başlayan kişiler tek bir tablet klor ile hijyen problemlerini üstesinden gelebilir. Kullanımı son derece pratik olan tablet klorlar, tam çözülmediğinde havuz suyunda parçacık bırakabilir. Bu yüzden hangi formda ve türde olursa olsun havuzda kullanılan klor çeşitleri mutlaka kullanım talimatlarına uygun şekilde kullanılmalıdır. 


Granül klor ne demek?

Granül klor alkalize ve ph değerinin yüksek olduğu açık havuzlarda kullanılır. Havuzda biriken yosunları yok eder ve havuzlarda yosun oluşumunu engeller. Toz klor olarak da bilinir.

Toz granül klor havuzlarda en sık tercih edilen klor türüdür. Kullanımı kolaydır, suda hızlı çözünür ve yüksek etkilidir. Farklı yüzdelerde toz klorlar piyasada bulunur.

Sıvı klor nedir?
Havuzlarda kullanılan klor çeşitlerinden biri de sıvı klordur. Aynı zamanda su arıtımında da sıvı klor kullanılır. Sıvı klor suya hızlı karıştığı için kolay bir kullanım sağlar.

Tablet klor nedir?
Tablet klor diğer klor çeşitlerinden farklı şekilde kullanılır. Geç çözülerek uzun süreli bir hijyen için tercih edilebilir. Genellikle havuz filtrelerinin sepet ve haznelerine yerleştirilir. Yavaş yavaş çözünerek suya karışır. Skimmerli liner havuzlarda sıklıkla kullanılır.
 
Multi tablet klor nedir ?
 
Çok Fonksiyonlu Klor Tabletleri

Klor tabletleri 200gm tabletlerdir. Çoklu tabletler, tablet biçiminde 4 yönlü bir eylemdir. Klor bozulmasını azaltmak için stabilizatör, topaklaştırıcı, asılı partikülleri düşürmek için ve yosun büyümesini engellemek için yosun öldürücü içerirler.

Çok Fonksiyonlu Klor Tabletleri (yüzme havuzu kimyasalları) yavaş çözülür ve bir arada dezenfektan, yosun öldürücü ve topaklaştırıcı görevi görür.
 
Multi tablet klor geliştirilmiş bir versiyonu olan bu tabletler, sıyırıcı, yüzer dağıtıcı veya klor besleyici (triklorinatör) aracılığıyla uygulanan klor seviyelerini korumanın daha kolay bir yolunu sunar.

Yapmanız gereken pH düzenleme miktarını azaltan daha yüksek bir pH değerine sahiptirler ve ayrıca güneş ışığına klor kaybını azaltmak için stabildirler, ayrıca berraklığı artırmaya ve yosun oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için arıtıcı ve yosun öldürücüler içerirler.
 
Multi tablet klor kullanımı nasıl yapılır?

Skimmer sepetinde kullanıldığında 45 metreküp havuz suyuna 1 Çok Fonksiyonlu Tablet ekleyin.
 
Yoğun olarak kullanılan havuzlar ve daha yüksek sıcaklıklarda tutulan havuzlar daha fazla dozaj gerektirecektir.
 
Havuz kenarında bir test kiti kullanarak, minimum serbest klor seviyesini 1-3 ppm'de tutmak için doz oranını ayarlayarak gerçek gereksinimleri test edin.

Havuzlarda Klor Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Havuzlarda temizlik fiziksel ve kimyasal olarak 2 aşamada gerçekleştirilir. Fiziksel temizlikte havuz görünen kirlerden arındırılırken kimyasal temizlik havuzun kullanıma hazır hale getirilmesini sağlar.
 
Havuzu dezenfekte etmek ve hastalıkların bulaşmasını engellemek için havuz kloru kullanılır. Klor suda bulunan bakteri ve mikropları yok ederken suyun dengesini de sağlar.
 
Özellikle çok sık kullanılan ve kalabalık havuzların düzenli olarak klorlanması gerekir.

Suda bulunan klor miktarını test kitleri ile ölçmek mümkündür. Test kiti ile ölçüm yapmak doğru oranda klor kullanımı için önemlidir. Havuz suyunda her çeşit klor kullanılabilir.
 
Sıvı, granül ve tablet klor farklı şekillerde kullanılsa da aynı işlevi görürler.

Havuzlarda Klor Oranı Kaç Olmalıdır?

Havuzlarda klor kullanımı farklılık gösterir. Havuzun boyutu, kullanım amacı, kullanım sıklığı ve havuzun türü klor oranını belirler. Kapalı havuzlarda serbest klor oranı 1,00 ila 1,50 ppm aralığında olması ideal orandır. Açık havuzlarda ise 1,00 ila 3,00 ppm değeri yeterli olacaktır.

Havuz klor oranı pek çok değişkene bağlı olarak kullanılır. Havuz suyunda gerekli ölçümler yapılmadan havuza klor eklemek doğru bir adım olmayacaktır. Her gün aynı oranda klor kullanılmaz. Havuzun sık kullanıldığı saatler ile kullanılmadığı saatlerde bile ihtiyaç duyulan oran değişecektir.

Klor kullanım oranı genel olarak 100 metreküp havuza 150 gr ila 350 gr aralığında kullanılır. Bu miktar kullanıldıktan sonra tekrar test yapılarak eksik miktar belirlenebilir. Test kitinde çıkan sonuç 3 ppm üzerinde olduğunda havuza klor eklenmez. Test sonucunda oran 0 ppm çıkar ise havuza günlük olarak kullanılan klorun 2 katı klor eklemesi yapılmalıdır.

Havuzlarda Kullanılan Klor Çeşitleri

Klor çeşitleri oranlarına ve klorun türüne göre farklı şekillerde üretilmişlerdir. Tablet, granül ve sıvı formları bulunan klor farklı yüzdelik oranlarda satışa sunulur. İçerisinde bulunan klor oranına göre adlandırılan kimyasallar dezenfektan olarak kullanıma uygundur. Saf klorun suya karıştırılması riskli olmasından dolayı yüzde olarak azaltılmış klor kullanılması önerilir.

%56’lık Klor
56 lık klor nedir: Sıvı ve toz hallerde bulunan klor türü içerisinde %56 oranında klor barındırır. Hızlı çözündüğü için özellikle açık havuzlarda sıklıkla tercih edilir.

%90’lık Klor
90 lık klor tablet ve toz klor halinde hazırlanır. Genellikle şok klorda ya da uzun süreli salınım ihtiyaçlarında kullanılır.

Klorun Fiyatı Ne Kadar

Havuz kimyasalları arasında yer alan klor, en fazla kullanılan kimyasallardan biridir. Sıklıkla klorlama ile dezenfeksiyon sağlamak mümkündür. Genellikle bidonlarda satışa sunulur. Gramajı yüksek klorlar hesaplı seçeneklerdir.
Klor fiyatları klorun özelliklerine, markasına, gramajına ve kullanım amacına göre farklılıklar gösterebilir. Klor, maliyet olarak diğer kimyasal dezenfektanlardan daha uygun bir seçenektir. Bu sebepten sıklıkla tercih edilir.
Farklı markaların üretmiş olduğu klor çeşitlerini E-Havuz Market üzerinden görebilirsiniz. Satın almak istediğiniz seçeneklere avantajlı fiyatlara sahip olabilirsiniz. Toz, tablet ve sıvı klor çeşitlerini farklı gramajlarda tekli olarak ya da set halinde tercih edebilirsiniz
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.