Klor Alerjisi mi, Klor Duyarlılığı mı?

23-02-2024 14:18
Klor Alerjisi mi, Klor Duyarlılığı mı?

Klor Alerjisi

Bağışıklık sisteminiz vücudunuzun aşırı duyarlı hale geldiği bir maddeye aşırı tepki verdiğinde bu bir alerjidir.

Bağışıklık sisteminiz, patojen olduğuna inandığı ortamdaki bir tetikleyiciye yanıt veriyor ve bu nedenle bazı rahatsız edici, kalıcı semptomlar ortaya çıkabilir.

Bunlar kurdeşen, ciltte kaşıntı ve kızarıklık, hapşırma veya gözlerin sulanmasını içerebilir.

Birçok insan için evcil hayvan tüyü, polen, yiyecek veya toz bu tür tepkileri tetikleyebilir.

Ciddi vakalarda alerjik reaksiyon ölümcül olabilir.
 
Bazı insanlar için klorlu bir havuzda yüzmek, kaşıntılı, sulu gözler, döküntüler, kurdeşen veya kuru, kaşıntılı cilt gibi bir dizi semptomu tetikleyebilir.

Bu nedenle birçok kişi buna “klor alerjisi” adını veriyor.

Klora maruz kalmak, alerji semptomlarına benzer cilt, solunum veya burun reaksiyonlarına neden olabilir.
 

Klora Alerjiniz Olabilir mi?
fazla klora maruz kalmak

Klor alerjen bir madde değildir ve klor alerjisi olması da mümkün değildir.

Aksine, klor duyarlılığınız olabilir veya aslında farklı bir alerjik veya solunum rahatsızlığı yaşıyor olabilirsiniz.

Bazı kişilerde yüzme havuzlarında veya temizlik ürünlerinde klora maruz kalmak, alerji semptomlarına benzer cilt, solunum veya burun reaksiyonlarına neden olabilir.
 

Klor tahriş edicidir. Yüksek konsantrasyonlarda, cildi daha güçlü kimyasalların yapabileceği şekilde (kimyasal yanık gibi) 'yakabilir'.

Klor ayrıca cildi kurutarak mevcut cilt koşullarını tahriş edebilir.

Bu etkilere ek olarak astım, egzersize bağlı bronkokonstriksiyon ve bronkospazmın klor solunduğunda kötüleştiği bilinmektedir.

Aslında araştırmalar, klora sık maruz kalmanın astım ve diğer solunum yolu alerjileri geliştirme riskini artırabileceğini öne sürüyor.
 

Klor Alerjisi Belirtileri
klor alerjisi

Klor duyarlılığı cilt tahrişini, solunum zorluklarını ve/veya burun semptomlarını içerebilir. Cilt reaksiyonları, temas yerinde ciltte kızarıklık, hassasiyet, iltihaplanma ve/veya kaşıntıdan oluşabilir.

Döküntüler veya kurdeşen de gelişebilir.

Klor duyarlılığının solunum semptomları arasında öksürük, nefes almada zorluk, göğüste sıkışma veya hırıltı sayılabilir.

Bu semptomlar astım, alerjik rinit ve egzersize bağlı bronkokonstriksiyon hastalarında daha sık görülür.

Burun semptomları burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma veya tıkanıklıktan oluşabilir; ancak bu belirtilere mevsimsel alerjiler de neden olabilir.

Klor Alerjisi Teşhisi

Klor alerjisine sahip olmak mümkün olmasa da, alerjiye benzer belirtiler yaşıyorsanız, özellikle de belirtileriniz düzenli aktivitelere katılmanızı engelliyorsa genellikle bir alerji uzmanına gitmeniz önerilir.

Tıbbi geçmişinize bağlı olarak alerji uzmanınız sizi alerji, astım veya diğer immünolojik durumlar açısından test edebilir.
 

Klor Alerjisi Tedavisi
klor_alerjisi_tedavisi

Klora karşı cilt reaksiyonu yaşıyorsanız, ciltteki kloru gidermek için etkilenen bölgeyi temiz suyla yıkamayı deneyin.

Reaksiyonunuz devam ederse, alerji uzmanı size tedavi olarak kortikosteroid krem ​​veya antihistaminik reçete edebilir.

Çabuk – bir klor havuzu düşünün. Akla ne gelir? Sizce kırmızı gözler, kaşıntılı cilt, yeşil saçlar mı? Muhtemelen güçlü bir klor kokusu ve hatta belki bir klor tadı düşünüyorsunuz.
 
Bu belirtilerin havuzdaki klordan kaynaklanmadığını söylesek ne derdiniz? En azından doğrudan değil.

Aslında, önerilen havuz seviyelerindeki klorun (yaşam havuzu için 1-3 ppm) neredeyse hiç kokusu olmadığı ve hiç de tahriş edici olmadığı ortaya çıktı.

Klor Hassasiyetini Nasıl Yönete Bilirim

Klora karşı hassasiyet veya alerji geliştirdiğinizi düşünüyorsanız yüzmeye devam edebilmeniz için klorun etkisini sınırlamak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
 
Doktorunuzu ziyaret edin

Öncelikle herhangi bir şeye karşı ciddi bir alerjik reaksiyon gösteriyorsanız derhal acil yardıma başvurun.

İkincisi, herhangi bir alerji veya duyarlılık belirtisi gösterdiğinizde, işyerinde daha ciddi bir sağlık sorunu olmadığından emin olmak için doktorunuza danışmanız iyi bir fikirdir.

Doktorunuz veya alerji uzmanınız sorunun kökenini ortaya çıkarmak için testler yapabilir ve tahriş olmuş cildi rahatlatabilecek kortikosteroid krem ​​gibi tedaviler önerebilir.
 
Her yüzmeden önce ve sonra duş alın
her_yüzmeden_önce_duş_alın
Havuza girmeden önce temizleyici duş almanın yanı sıra, her yüzmeden sonra da duş almalı veya durulamalısınız.

Klor, havuza girdiğinizde cildinizde bulunabilecek idrar ve ter gibi eser miktardaki organik maddelerle reaksiyona girdiğinde kloramin adı verilen gazlı yan ürünler üretir.

Bunlar suyun birkaç santim üzerinde asılı kalma eğilimindedir ve öksürmenize veya hapşırmanıza neden olabilir ve astım semptomlarını şiddetlendirebilir.
 
Havuzdan çıktıktan sonra duş almak, cildinizde kalan tüm kimyasalların durulanıp, cildinizi tahriş etme, kurutma ve yakma yeteneklerinin durdurulması anlamına gelir.
 
Yüzme havuzu operatörüyle konuşun

Yüzdükten sonra kızarıklık oluşursa veya kırmızı gözler, sulu, yanan gözler veya aşırı öksürme veya hapşırma gibi klora karşı diğer hassasiyet türleri ile mücadele ediyorsanız, havuzun bakımının uygun şekilde yapıldığından emin olmak için havuz operatörüyle görüşün.
 
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri halka açık havuzların ve diğer arıtılmış yüzme sularının dikkatle izlenmesini önermektedir.

Suyun ne kadar asidik veya ne kadar bazik olduğunun ölçümü olan pH seviyesi 7,2 ile 7,8 arasında olmalıdır. Bu, 1'den 14'e kadar bir ölçektedir; 1 çok asidik ve 14 çok alkali veya baziktir. 7 değeri nötr olarak kabul edilir.

Serbest klor konsantrasyonu yüzme havuzlarında en az milyonda 1 kısım, spa küvetleri veya kaplıcalarda ise en az milyonda 3 kısım olmalıdır.

Havuz suyu ideal ph ve klor degerleri ph aralıgı 7-2ppm ile 7-6ppm arasında aolmalıdır serbest klor miktarı ise 1-3 ppm arasında olması önerilmektedir.
havuz suyu testi
 
Farklı bir havuz arayın

Havuzun bakımı düzgün bir şekilde yapılıyorsa ve hâlâ sorun yaşıyorsanız, ziyaret edebileceğiniz bölgede brom gibi farklı bir dezenfektan kullanan başka bir havuz olup olmadığına bakın.

Brom da bazı insanlarda cilt reaksiyonlarına neden olabilir, ancak klor reaksiyonunuz şiddetliyse rahatlayabilirsiniz.
 
Ayrıca, genellikle brom veya klor ile birlikte kullanılan ancak ihtiyaç duyulan kimyasal miktarını azaltan ozonla işlenmiş bir havuzu da düşünebilirsiniz.
 
Tuzlu su sanitizasyon sistemleri aynı zamanda hafif klor hassasiyeti olanlar için de iyi bir seçenektir.

Her ne kadar bu sistemler aynı zamanda klor kullansa da, eski usul klor havuzundan daha az yoğun konsantrasyonlarda iletilir.
 
Açık suya yönelin deniz gibi
Açık su sizin için bir seçenekse, odağınızı kimyasal dezenfektan maddeler içermeyen doğal su kaynaklarına kaydırmayı düşünebilirsiniz.

Denizanasından ördek kaşıntısına kadar bazı açık su alanlarından gelebilecek başka türden potansiyel tahriş edici ve alerjenlerin de bulunduğunu unutmayın.
 
Güvenli koşullara ve kirleticileri ve toksinleri temizleyecek iyi bir su akışına sahip yüzme havuzlarını arayın.

Suyun durma eğiliminde olduğu ve hareket etmediği durgun göletlerden ve diğer su yollarından kaçının; bunlar, özellikle sıcaklık arttıkça tehlikeli su kaynaklı bakteriler ve diğer mikroplar için üreme alanları haline gelebilir.


Yüksek baglı klor seviyelerine maruz kalmak çeşitli çilt ve solunum yolları tahrişine sebeb olmaktadır
  
Kloramin gerçegi 

Peki ne verir? Eğer gerçek değilse neden hepimiz klor havuzlarıyla ilgili bu deneyimleri yaşıyoruz? Yalan haber mi?
 
Bu sadece biraz daha karmaşık. Bir havuzda klor, sudaki kirletici maddeleri sterilize etmek için çalışmalıdır.

Bunu bakterileri, algleri vb. parçalayarak yapar. Ancak herhangi bir kimyasal gibi klor da sudaki diğer kimyasallarla reaksiyona girebilir.
 
Amonyak veya nitrojen gibi şeylerin varlığında klor, yeni bileşikler oluşturarak "kilitlenebilir"; buna kloramin denir . (Teknik olarak mono-kloraminler, di-kloraminler vb. dahil olmak üzere farklı kloramin türleri vardır, ancak basitlik için burada genelleme yapacağız)
 
Kloraminler etkili bir dezenfektan değildir ve tahmin edin başka ne var? Güçlü bir kokuya sahiptirler, çok rahatsız edici olabilirler ve kapalı alanda yakalanırlarsa nefes alma sorunlarına bile neden olabilirler.

Evet, klorun bunca zamandır kötü bir şöhrete sahip olduğu ortaya çıktı.
 
 
Klorominler ile nasıl başa çıkıyoruz ?

Tamam, muhtemelen şöyle düşünüyorsunuz: “Elbette bu 'teknik olarak' bir klor sorunu değil, ama yine de temel neden bu değil mi? Eğer bu her zaman oluyorsa yine de klordan hoşlanmıyorum!”
 
İyi haber şu ki havuz görevlileri kloraminler hakkında uzun zamandır bilgi sahibidir.

Hatta düzenli olarak test bile yapıyorlar. Bir klor testi genellikle iki şeyi arar: Serbest Mevcut Klor (FAC) ve Toplam Klor (TC).

Eğer klorun tamamı çalışıyorsa “serbest” olmalıdır. FAC'den daha fazla TC varsa, bu fark mevcut kloru "kilitleyen" kloraminleri temsil eder.
 
Bununla başa çıkmak için normal bir prosedür var; havuzu "şoklıyoruz"! Her havuz sahibi konsantre klor torbalarına atmaya alışkındır.

Bu elbette klor seviyesini yükseltmek içindir, ancak aynı zamanda kilitli kloru da parçalar. Bu size daha fazla FAC verir. Şok bunu güçlü oksitleme yoluyla yapar.
 
 
Peki ya size klorun aslında çok iyi bir oksitleyici olmadığını söylesek? İşi halledebilir ama klor, düzenli olarak dezenfekte ve sterilize etmek için dışarıda takılmak konusunda çok daha iyidir.

Bunun için güçlü oksitleyici reaksiyonlardan çok daha iyidir. Bu nedenle güçlü bir reaksiyon elde etmek için bu kadar çok klor şoku eklemeniz gerekir.
 
Kloriminleri gidermek için daha iyi bir oksidasyon planı”!

Daha iyi bir yol var. Modern teknolojinin (aslında onlarca yıldır var olan türden) bir çözümü var. Muhtemelen ozonu duymuşsunuzdur.

Havuz suyuna yönelik bu iki Gelişmiş Sanitizer uygulaması son derece güçlü oksitleyicilerdir. 

Hidroksil Radikalleri ile güçlü, hızlı reaksiyonlar oluşturur.
 
Bu sistemlerden birini bir havuza ekleyerek oksidasyon “yükünün” neredeyse tamamını tamamen üstlenebilirler.

Bu bizim için birkaç harika şey sağlıyor. Birincisi, kloraminleri yok eder, böylece tüm bu kötü deneyimler geçmişte kalır.
 
İkincisi, klorun oksitleyici olmak yerine iyi bir sanitize edici olmaya odaklanmasına izin verdiler, böylece klor daha iyi çalışıyor! Bu 1-3 ppm'yi korumak için muhtemelen suyunuza çok daha az klor eklenmesine ihtiyacınız olacak.
 
Daha da iyi bir üçüncü bonus olarak ozon klorun yok etmesi saatler veya günler sürebilecek bakteri ve virüsleri yok edecektir.

Bunlar sizi hasta edebilir, ancak bu güçlü Gelişmiş Temizleyiciler onları anında bayıltır.
 
Ayrıca şoktan farklı olarak reaksiyona girmek için bu ürünlerden kilo almanıza gerek yok. Son derece küçük miktarlar etkilidir.

Ve suda çok az kalıntı bırakıyorlar. ozon durumunda sıfır kalıntı vardır ve bu büyük bir avantaj olabilir.
 
BİZ BUNA TAM MODERN HAVUZ® DİYEYORUZ

Havuz bakımının eski usul geleneksel yolu klordur. Ve bu işe yaramadığı zaman – DAHA FAZLA KLOR! Teknik olarak işe yarıyor ancak klor her iş için doğru araç değil.
 
Bu yüzden TAM Modern Havuz diyoruz. Ya/ya da değil. Her ikiside! Mükemmel bir dezenfektan (klor) ve mükemmel bir oksitleyici (Ozon) kullanarak tam çözümü elde edersiniz.
 
Komple Modern Havuz sistemi harika hissettirecek ve harika kokacaktır. Havuz temiz ve berrak olacak ve sizi hasta edebilecek şeylerden arındırılmış olacaktır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.