Havuzlardan Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

07-07-2021 13:39
Havuzlardan Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Havuzlarda Bulaşma Riski Enfeksiyonlar

Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez aktivitesi olan yüzme, dikkat edilmezse ve havuzun gerekli temizlikleri sağlanmazsa ciddi sorunları ortaya çıkarabilir. Havuz temizliğini fiziksel ve kimyasal olarak gerekli tüm malzeme ve ekipmanların kullanılarak yeterli sıklıkta yapılması gerekir. Havuz sahiplerinin ve havuzda çalışan görevlilerin temizliği ve hijyeni yakından takip etmesi gerekir. Serinlemek için en iyi yöntemlerden biri olan yüzme, aynı zamanda oldukça faydalı bir spor dalıdır. Günde yüzlerce kişinin girip çıktığı havuzlar bakteri, virüs ve hastalıkların bulaşmasına ortam hazırlayabilir. Temizliği ve dezenfeksiyonu doğru şeklide sağlanmayan havuzlara insan sağlığına zarar verecek durumlar oluşur. Bunlar;

· Temizliği doğru şekilde sağlanmayan havuzlardan pek çok enfeksiyon bulaşma riski bulunur. Bunlardan en yaygın görünenleri üst solunum enfeksiyonları, sindirim enfeksiyonları, mide ve bağırsak enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu göz, kulak ve cilt enfeksiyonlarıdır.

· Hijyenik olman yüzme havuzlarında özellikle kadınlarda sık görünen idrar yolları enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Sık idrar problemi, idrar sırasında yanma ve genital bölgede kaşınma gibi etkileri görülebiliyor.

· Yüzme havuzlarında cilt hastalıklarının bulaşma hızı da yüksektir. Mantar ve bakterilerin üremesine oldukça uygun bir ortam olan havuzlarda yaz aylarında vajinal mantar hastalıkları artabiliyor.

· Havuzlarda görülen sık hastalıklardan birisi de dış kulak yolu enfeksiyonudur. Kulak ağrısı, kulakta şişme ve iltihap gibi etkiler görülebiliyor.

Hastalık enfeksiyon ve bakterilerin bir çoğu kısa sürelerde ilaç kullanarak ya da kullanmayarak iyileşmektedir. Fakat ağır semptomlar yaşıyor iseniz ya da uzun süre şikayetleriniz devam ediyorsa uzman bir doktora görünmeli ve bir tedavi yolu izlemelisiniz. Havuzdaki hastalıklardan korunmak için kişisel temizliğinizi yapmalı ve önlemler almalısınız.

Sindirim sistemi enfeksiyonları: Rota virüs, hepatit A, tifo, dizanteri, turist ishali gibi çeşitli hastalıklar, havuzdaki yetersiz klorlama ve hijyen eksikliğinden dolayı su içerisinde uzun süreler canlı kalabilir. Bu mikropların barındığı havuz suyundan çok az miktarda yutulması bile hastalığın bulaşması için yeterli olabiliyor.

İdrar yolu enfeksiyonları: Genital mantar enfeksiyonları ve kadınlarda görülen vajinit gibi sık rastlanan, rahatsız edici enfeksiyonların havuzda bulaşma olasılığı da yüksektir. Belirtileri idrar sırasında yanma, sık idrar ihtiyacı, belde ve kasıklarda ağrı ve genital bölgede yanma, kaşıntı, akıntı gibi durumlardır.

Deri enfeksiyonları ve mantarlar: Özellikle ayaklarda mantar gibi problemler sık görülür. Deri enfeksiyonu ve mantarlar havuzdan bulaşabilir. Sıcak yaz aylarında mantar artışı ve üreme hızı da artar. Cilt tahrişinin bir diğer sebebi de klordur. Klor bazı hassas ciltlerde ve gözlerde tahrişe sebep olabiliyor. Temiz ve kuru olmayan havlulardan da deri hastalıklarının bulaşabildiğini göz ardı etmemelisiniz.

Dış kulak yolu enfeksiyonları: Dış kulak enfeksiyonu rahatsız edici ve ciddi bir sorundur. Uzun saatler suda kalma ya da havuz içerisinde kulağa su kaçması enfeksiyonların oluşmasını sağlayabilir.

Göz enfeksiyonları: Bakteriler ya da sudaki klor gözlerde tahrişe sebep olabiliyor. Bu tahriş gözde konjonktivite neden olabiliyor. Gözlerde çapak, kızarıklık ve yanma gibi etkileri olabilmektedir.

 

 

Havuzlarda Bulaşan Enfeksiyonlardan Nasıl Korunabilirsiniz

Her ne kadar havuzda bulaşma riski olan enfeksiyonlar fazla olsa da bu durumlardan korunabilirsiniz. Öncelikle kişisel temizliğe dikkat etmeli ve havuzu kullanacak diğer kişilerin sağlığını düşünmelisiniz. Bulaşıcı hastalığınız var ise havuzu kullanmamalısınız. Ardından havuzun temizlik ve hijyenine bakmalısınız. Temiz ve hijyenik havuzlara girmenizde hiçbir problem yoktur. Ayrıca alabileceğiniz önlemler de enfeksiyon riskinizi azaltacaktır.

· Klorlamanın yetersiz olmadığı ve sirkülasyon problemlerinin olduğu havuzlara girmemelisiniz.

· Havuz içerinde su yutmamaya dikkat etmelisiniz.

· Yetişkinler ile çocuklar için ayrı havuzları tercih etmelisiniz. Böylelikle iki grup için de risk azalmış olacaktır.

· Havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo ile uzun süre kalmamalısınız. En kısa sürede durulanıp ardından kurulanmalısınız.

· Havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alarak temiz kıyafetler giymelisiniz.

· Hijyenikliğinden ve temizliğinden emin olmadığınız havuz tuvaletlerini kullanmamalısınız. Halka açık tuvaletler mikrop bulaştırma riskinin yoğun olduğu alanlardır.

· Havuza girmeden duş almanın, bone kullanmanın ve ayakları dezenfekte etmenin zorunlu olduğu havuz tesislerini tercih etmelisiniz. Genel hijyen kurallarının geçerli olduğu havuzlar daha temiz olacaktır. Böyle alanlarda hijyen seviyesi daha yüksektir.

· Kendinize ait ve kuru havlular ile temizlenmelisiniz ve havluları sık sık yenilemesiniz. Ortak havlular, ıslak havlular ve kirli alanlara temas etmiş olan havlularda pek çok bakteri üreyebilir.

· Havuza girerken kulak tıkacı kullanmalısınız. Bu kulağınızı enfeksiyonlardan koruyacaktır.

· Eğer kulağınız ile ilgili bir işlem yapıldı ise ya da bir sağlık probleminiz var ise havuza girmemeniz önerilir.

· Havuza girerken havuz gözlükleri kullanabilirsiniz. Bu göz tahrişini önleyecektir. Gözlük takmak istemiyorsanız suya dalış esnasında gözlerinizi kapatmayı tercih edebilirsiniz.

· Havuzlarda kimyasal temizliğin üzerinden belirli bir süre geçmeden havuzu kullanmamalısınız. Havuzdaki mikropların ölmesi için gerekli bir süre vardır. Ayrıca direkt kimyasal teması cilde zarar verebilir.

Havuzlarda Bulaşan Diğer Hastalıklar

Düzenli olarak temizlenmeyen ve doğru kullanılmayan havuzlar sadece enfeksiyonlara değil farklı pek çok hastalıklara sebep olabilir. Havuzlarda bulunan mikroplar cilde ve vücuda zararlar verebilir. Suda çeşitli mikroplara bulunabilir. Bu hastalıklardan bazıları şu şekildedir;

İshal mikrobu: İshal, crypto adında bir mikroptan kaynaklanmaktadır. Bu mikrop temizlenmeyen yüzme havuzlarında günlerce yaşayabilmektedir. Bulaşma hızı oldukça yüksek olan ishal, uzun süre sizlere problemler yaşatabilir. Çok az miktarda havuz suyu yutmanız dahi bu mikrobun vücudunuzda çoğalmasına sebep olabilir. İshaliniz varsa suya girmemelisiniz.

Sıcak küvet kızarıklığı (dermatit): kirli su insan vücuduna uzun süre temas ederse sıcak küvet kızarıklığı denen hastalık oluşabilir. Bu hastalık mikrobun enfekte olması ile oluşur. Deride kaşıntı ve şişlikler ve saç diplerinde kabarcıklar bu hastalığın belirtisidir. Genellikle birkaç günde geçer. Hastalık devam ederse bir doktora görünmeniz önerilir.

Yüzücü kulağı: Yüzdükten sonra kulaklarda kirlenmiş su biriktiği için kulak enfeksiyonları meydana gelebilir. Enfeksiyon genellikle kulağın dış kulak yolunda meydana gelir ve her yaştan yüzücüde rahatsızlık ve ağrıya neden olur. Yüzücü kulak hastalığının belirtileri genellikle yüzdükten sonraki birkaç gün içinde ortaya çıkar. Kaşıntılı, kırmızı ve şişmiş kulaklar olarak kendini gösterir. Enfekte kulak kapatıldığında veya basınç uygulandığında ağrı hissedilir. İrin enfekte kulağa akar. Yüzücü kulak hastalığından her yaştan insan etkilenebilse de en çok çocuklarda görülür ve çok ağrılı olabilir. Kulak kanalında uzun süre su kaldığında yüzücü kulak hastalığı ortaya çıkabilir. Mikroorganizmalar için mükemmel koşullar sağlar ve geliştirir ve cilt enfeksiyonlarına neden olur. Yüzme havuzlarında ve diğer su tesislerinde bulunan bakteriler, yüzücülerin kulaklarının en yaygın nedenidir. Yüzücülerin kulakları bir kişiden diğerine yayılabilir.

Solunum yolları enfeksiyonları: Lejyon solunum yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Suda ve özellikle ılık suda yaşayabilirler. Sıcak su havuzları yeterince temizlenmediğinde havuz içerisinde lejyon birikebilir. Sıcak su havuzu ve kaplıcalarda bu hastalıklar görülebilir. Havuzun doğru şekilde dezenfekte olduğuna ve suyun doğru ph ayarında olduğuna emin olun.

Bit: Havuzlarda bulunan klor seviyesi biti öldüremez. Su içerisinde bit bulaşmayabilir fakat havuzu kullanan bir kişide bit var ise havuz kenarından, ortak havlulardan ya da ortak kullanılan alanlardan bit bulaşma riski vardır. Bone kullanımı zorunlu havuzları tercih etmeniz bit bulaşma riskini önleyecektir.

Yara ve kesiklerden bulaşan hastalıklar: Açık yaranız var ise havuza girmemelisiniz. Mrsa insan derisinde yaşayan mikroplardan biridir. Bazı antibiyotiklere karşı da dayanıklıdır. Mrsa, enfekte olmuş insanlar ile temasınız halinde bulaşır. Kesik, sıyrık, açık yara gibi cilt sorunlarınız varsa havuza girmeyin, girecek olursanız yarayı sıkı bir şekilde kapatın. Suya dayanıklı ürünler ile pansumanınızı yapmalısınız ve su içerisinde yaranın açılmadığına emin olmalısınız. Açık yaranıza kimsenin temas etmediğine emin olmalısınız.

Havuzlardaki bakteri, enfeksiyon, mikrop ve hastalıkları engellemek için gireceğiniz havuzun büyük ve sirkülasyonunun fazla olmasını seçebilirsiniz. Bu havuzlarda temizlik işlemleri daha iyi sağlanacaktır. Temizliğin ve dezenfeksiyonun düzenli sıklıklarda yapıldığına emin olduğunuz yüzme tesislerini tercih etmelisiniz. Suda gözle görülür şekilde kirlilik ve bulanıklık varsa o havuzda yüzmemelisiniz. Genel hijyen kurallarının uygulanmadığı (bone, mayo zorunluluğu, ayak dezenfeksiyonu ve havuza girmeden önce duşa girme zorunluluğu gibi) havuzları tercih etmemelisiniz. Halka açık havuzların kalabalık saatlerinde havuzu kullanmamanız önerilir. Daha sakin ve az kalabalık olduğu zamanlarda yüzmeyi tercih edebilirsiniz. Hijyen kurallarının aksatıldığını görmeniz halinde ilgili kişilere bu konu hakkında haber vermelisiniz.

Havuzlarda Bulaşan Hastalıklardan Korunmak İçin;

· Kendi sağlığınız ve başkalarının sağlığı için ishal iseniz havuza girmemelisiniz.

· Terli ve kirli halde havuza girmemelisiniz. Havuzu kullanmadan önce duş ile durulanmalısınız.

· Suyun içine idrar bırakmayın.

· Bebeklerde havuza girmeden önce havuz bezi bağlanmalı ve sık aralıklarla su dışında değiştirilmeli.

· Havuzdan çıktıktan sonra mayoyu soyup şampuan ve sabun ile vücudunuzu temizleyin.

· Hijyen standartları uygun değilse ve kural ihlali yapılıyor ise görevlilere bildirin.

· Yüzeceğiniz havuzun analiz sonuçlarını kontrol edebilirsiniz.

· Açıkta kimyasal bulunmadığına emin olmalısınız.

· Açık yara varken havuza girmemelisiniz.

· Havuz kenarında yemek yemeyin ve sigara içmeyin.

· Suya tükürmeyin. Burnunuzu su içinde temizlemeyin.

· Islak mayoyla oturup kurumayı beklemeyin.

· Dezenfeksiyon için ayaklarınızı dezenfektan suya batırın.

· Havuzdaki suyu yutmamaya dikkat edin.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.