Havuzlarda Yosun Oluşumu Zararları ve Önleme Yöntemleri

Havuzlarda Yosun Oluşumu Zararları ve Önleme Yöntemleri

Yosunlar hem suda hem de karada yaşayabilen basit yapılı bitkiler veya bitki benzeri canlılardır. Suda yaşayanlarına alg denilirken karada yaşayanlarına da kara yosunu adı verilir. Nemli ağaç yüzeylerinden kayalıklara kadar birçok alanda yaşayabilme özelliğine sahip olan yosunlar kadife gibi bir yapıya sahiptirler. Biyolojik yapıları gereği sık öbekler oluşturarak hızlı bir şekilde büyüyebilirler. Havuzlarda yosun oluşmasının sebebi ise nitrat oluşumunun yosunları besleyici bir özellik taşımasından kaynaklıdır.

Daha çok yağış alan havuzlarda biriken nitrojen birikimi havuz suyuyla karıştığı zaman nitrata dönüşerek yosun oluşumunu sağlar. En temel etmen bu olmasının yanı sıra havuz içinde bulunan bakteriler ve kirler de yosunu oluşumunu tetikleyen etmenler arasında yer alır. Bunların yanı sıra havuzlarda yosun oluşumunu tetikleyen bir diğer etmen de sirkülasyon sistemidir. Düzgün bir şekilde çalışmayan sirkülasyon sistemi yosun oluşumu konusunda kaçınılmazdır.

Kimyasal denge ne kadar iyi bir şekilde ayarlanmış olsa da sorunlu olan sirkülasyon sisteminde yosun oluşumu mutlaka olur. Havuzun iç yapısında bulunan seramikler de yosunların oluşum yerleridir. Seramiklerde oluşan çatlaklar yosunların hızlı bir şekilde üremesine olanak sağlar. Ayrıca kimyasal denge de gerektiği gibi sağlanmamışsa yorun üremesi artar. Havuzların bakımları düzenli ve özenli bir şekilde yapılmaz ise yosun oluşumu tetiklenir. Yosunların oluşması ve çoğalması kötü bir görünümün yanı sıra insan sağlığını da tehlikeye atar. Sağlığa zararlı olmayan yosunların içerisinde oluşabilecek bakterilerin üremesi insan sağlığı için bir tehdit unsurudur. Yasun oluşumunda oluşabilecek zararları şu şekilde sıralamak mümkündür;

·Alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Yosunlara karşı alerjisi olanlarda kaşıntı, deri rahatsızlıkları ve kızarıklık gibi durumlar ortaya çıkabilir.

·Eğer yosunlar iyi bir şekilde dezenfekte edilmez ise havuz içinde bakteri oluşumu meydana gelebilir. Havuz içinde oluşan bakteriler de insan sağlığını tehdit eder. Ayrıca havuz içinde olan klor yosuna karşı mücadele vererek bakterilere karşı yetersiz kalır. Bu durumda da havuzun pH seviyesi artar ve bakteri çoğalır.

·Havuzun içinde, kenarında ya da merdivenlerde oluşan yosunlar kaygan bir zemin oluştururlar. Bu durumda olası kazalara sebebiyet verebilir.

Havuzlarda Oluşan Yosunları Önleme Yöntemleri

Havuzlarda oluşan ya da oluşabilecek yosunları önlemek için yapılması gereken en önemli ve ilk yöntem fiziksel ve kimyasal olarak temizlik yapmaktır. Yosun oluşumunu engelleyebilmek için düzenli bir şekilde havuz bakımı ve temizliği şarttır. Fiziksel olarak havuz temizliği temizlik fırçaları, havuz kepçesi ve diğer temizlik araçları yardımıyla yapılır. Havuzun yüzeyi, zemini ve duvarları yosundan iyice arındırılarak temizlenir. Filtrede birikmiş olan kirler ise ters yıkama yöntemi denilen yöntem ile iyice arındırılmalıdır. Kimyasal bakım yapılırken ise, temizlik araçlarıyla iyice temizlenmiş olan havuz suyu pH testi ile kontrol edilir. Havuzun pH seviyesi istenilen düzeye gelmemiş ise klorlama işlemi yapılmalıdır. Temel klorlama işlemi bittikten sonra ise aradan 4 saat geçmesini bekleyip şok klorlama işlemi yapılmalıdır. Şok klorlama işlemi sayesinde su yüzeyinde yosun parçaları kalmış ise o kalan yosun parçaları tamamen yok edilmiş olur. Yosun önleyiciler ise tüm bu işlemlerden sonra eklenir ve böylece yosun oluşumuna engel olunur.

Havuzlarda oluşan alg yani yosun oluşumunu engellemek için birçok çeşitte kimyasal bulunur. Fakat bunların en başında havuzun düzenli bir şekilde bakımının yapılması ve kimyasal olarak dengesinin sağlanması gerekir. Havuzlarda yosun oluşumunu engellemek için en çok tercih edilen malzemeler arasında klor ve yosun önleyiciler ve öldürücüler yer alır. Yosun önleyici ve öldürücüler yosunların üremesine engel olan kimyasallardır. Yosun öldürücüler havuz içinde oluşmuş olan yosunları yok etmek için kullanılırlar. Fakat havuz içinde klor olmadan tek başına kullanılmaları pek fayda sağlamaz. Genel olarak yurt dışında tercih edilen mineral sistemler de yosun oluşumuna engel olan bir sistemdir. Daha az klor kullanımı alternatifi sunan mineral sistem, magnezyum klorür, sodyum klorür ve potasyum klorür içermektedir. Pek çok faklı mineral çeşidini barındıran bu sistem havuz içinde oluşabilecek bakteri ve yosunlara karşı etki gösteren bir sistemdir. İlk kullanıldığında havuz içinde var olan yosunu da kısa bir süre içinde öldürerek üremelerine engel olur.

Yosun Önleyiciler ve Öldürücülerin Kullanımı

Yosunu ne öldürür ya da yosun oluşumunu ne önler gibi sorular oldukça merak edilen konular arasında yer alır. Yosun oluşumunu ve oluşan yosunları öldürmek için farklı kimyasallar bulunur. Havuz içerisinde oluşabilecek yosunları önlemek için kullanılan malzemeler büyük bir dikkatle ve özenle uygulanmalıdır. Eğer dikkatli ve titiz bir şekilde kullanılmaz ise insan sağlığını tehdit edecek durumlar ortaya çıkabilir. Yosun önleyici ve öldürücülerin kullanımı haftalık olarak havuza ilave edilerek kullanılmalıdır. Havuzun pH ölçümü ve diğer kimyasal değerlerin ölçümü yapıldıktan sonra belirlenen ölçüde kullanılması gereken yosun önleyici ve öldürücüler belirlenen ölçüden eklenmelidir. Ortalama olarak 100 metreküp bir suya 1 ile 1,5 litre arasında karıştırılması gerekir. Yosun önleyiciler ve yosun öldürücüler uygun miktarlarda havuza eklenmediği zaman hem insan sağlığını tehdit eder hem de havuz suyunun kalitesini bozar. Yosun önleyiciler ve yosun öldürücüler havuz suyunda uygun miktarda kullanılmamış ise havuzda bulanma ve köpürmeler meydana gelir. Havuz suyunun alkalinitesi ve pH değerinde yükselme ya da düşüş oluşabilir. Havuzun klor ihtiyacında artışa sebep olduğu içinde havuzun pH değeri yükselir. Bu durumda da havuz yüzeyinde lekelenmeler meydana gelebilir. Yosunu öldüren bu kimyasallar düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman havuzda yosun oluşumu engellenmiş olur. Havuzların düzenli ve özenli bir şekilde temizliği yapıldığı takdirde yosun oluşumu kolay bir şekilde engellenir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.