Havuzda Yosunlaşma

18-09-2021 15:46
Havuzda Yosunlaşma

Yüzme Havuzunda Yosun Oluşumu

Havuzların duvarları ve tabanı sürekli su ile temas halindedir. Suda bakteriler ve virüsler çok daha hızlı yayılabilir.
Yosunlar da sulu ve nemli ortamlarda çok hızlı yayılır ve ürerler. Özellikle yüzme havuzlarında yosun oluşumu istenmeyen bir durumdur.

Gerek görüntüsü açısından gerekse sağlığa zararı açısından oldukça istenmeyen bir oluşumdur. Kimse yosunlu havuzda yüzmeyi istemez.
Ayrıca yosun oluşumu başlamış havuzlarda bakteri üreme hızı da artar. Bakteriler ve mikroorganizmalar yosun yüzeylerine tutunur ve yuvalanmaya başlar. 
Havuzlarda yosun oluşumunu önlemek için yosun önleyiciler kullanılır. Havuz kimyasalı yosun önleyiciler havuzdaki oluşacak olan yosunu önlemekte kullanılır.
Yüzme havuzu yosun önleyicileri kullanırken  havuz filtrasyon sisteminizinde düzgün çalışması gerekir.
Aksi taktirde havuzunuz sürekli yosunlanır ve bu yosunlar karakter değiştirir. 
Havuz suyunda çok sık rastlana bilinen üç çeşit yosunlaşma oluşur bunlar sırasıyla sarı,yeşil ve siyah olarak yaygın dır.

Yosun Önleyicilerin İçeriği

Havuz suyunda yosun olusumu Yosun önleyiciler formüllerine göre değişiklikler gösterir. Metal, klor ve fosfat içerikli yosun önleyiciler bulmanız mümkündür.
En sık tercih edilen yosun önleyici çeşidi metal içerikli yosun önleyicilerdir.
Metal içeren yosun önleyicilerin çalışma prensibi oldukça basittir. Bakır bazlı içeriğe sahiptir ve bakır fotosentez sürecini bozar.
Fotosentez yapamayan yosunlar yok olur ve oluşumu engellenir. Yosun önleyiciler deki bakır oranı yükseldikçe etkisi de bir o kadar artar.
Fakat dikkatli kullanılması gerekir. Dozundan fazla kullanılan metal bazlı havuz yosun önleyiciler havuzda mavi – yeşil renklerde lekeler bırakabilir.

Kullanma talimatlarını dikkatli bir şekilde inceleyerek kullanımını sağlamalısınız. Her türden ve renkten yosunu engellemek için kullanılabilirler. 
Gümüş içeren yosun önleyiciler de bulmanız mümkündür. Kullanımı çok yaygın değildir fakat siyah renkteki yosunları önlemek için oldukça idealdir.
Metal içerikli olmayan yosun önleyiciler genelde polimer ve amonyum un birleşerek ya da birlikte kullanımı ile üretilir.
Bu türdeki yosun önleyiciler ise yosunların hücre zarlarını bozarak yosunları yok etmesi ile çalışır.
 
Yeşil yosunlar: öldürmek için en yaygın ve en kolay alg yosun sorunudur. Yeşil algler suda yüzerek bulutlu hale gelir ve ona yeşilimsi bir renk verir.
Yeşil algler ayrıca havuz duvarlarınıza ve zemine yapışır.

 yeşil-yosun


Sarı yosunlar: Havuzunuzun gölgeli bir köşesinde polen veya kum gibi görünen bir şey görüyorsanız, muhtemelen sarı yosun vardır. Bazen kahverengi veya hardal yosunu olarak da adlandırılır. Nadirdir ve yeşil algler gibi yapışkan değildir. Aynı zamanda klora karşı dirençlidir ve tedavi edilmesi zorlaşır

 sarı-yosun

Siyah yosunlar: havuz yosunları arasında siyah yosun yok edilmesi en zor yosun türüdür. Siyah yosunlar beton örme havuzlarda daha büyük sıkıntıdır. çünkü beton havuzlarda pürüzlü yüzey çok fazla buda siyah yosun için köklerini çok rahatlıkla sala bileceği bir ortamdır.

havuz-suyunda-siyah-yosun

 
Klor ve fosfat içerikli yosun önleyiciler ise klorun artması ile yosunları önler. Bu ürünleri kullanmadan önce havuz ph derecesini yükseltmek gerekir.
Ayrıca bu ürünlerin kullanımından sonra 24 saat boyunca filtre çalıştırmanız gerekebilir. Fosfat giderici içerikli yosun önleyiciler de bulunur.
Fosfat havuzlarda üreyen yosunların ana beslenme kaynağıdır.
Yeterli seviyede dezenfektan içeren fosfat bulundurmayan, bileşenler arasında dengeli bir havuzda yosun oluşumu sık görülen bir durum değildir.
Sürekli bir yosunlanma meydana geliyorsa havuzunuzda fosfat kirliliği olma olasılığı vardır.
Yağmur suyu, atıklar, sabun ve deterjanlar da yosun oluşumunu tetikleyebilir.

Yosun Önleyici Nasıl Kullanılır?

Yosun önleyiciler havuz içinde yosun oluşumunu ve çoğalmasını engeller. Sadece havuzlarda değil göletlerde de kullanılabilir.
Suların sağlıklı ve kullanıma uygun olması için gereklidir. Fakat bu ürünlerin kullanımları dikkatli şekilde yapılmalıdır.
Talimatlara bire bir uyularak kullanım sağlanmalıdır. Öncelikle çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edilmelidir.
Kullanım sırasında cilt ile, göz ile yada kıyafetler ile temas edilir ise temas edilen yerin bol su ile yıkanması gerekir.
Yosun önleyiciyi havuzda kullanmadan önce su yüzeyinde parçalar var ise kepçe ile temizlenmelidir.
Yosunlaşmış bir havuz için kullanıyorsanız yüzen parçaları toplamanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Yosun önleyici kullanırken bilmeniz gereken bir diğer şey ise yosun önleyicilerin havuzu tamamen temizlemesi belli bir süre alır.
İlk aşamalarda havuzun renginde değişiklikler olsa da kimyasalın etkisi başladıkça suyun da berraklaştığını görebilirsiniz.
Yosunlaşma havuz dibinde olmuş ise havuza klor şoklaması yapmanız gerekir. Böyle durumlarda vakum yapmak doğru bir yol değildir.
Vakum boruları ve skimmer filtresini tıkar ve maddi zararlara yol açar. İlk klor şoklamasından sonra havuz eski berraklığına kavuşmamış ise bu işlemi tekrarlamanız gerekebilir.
Yosun önleyici ile havuz suyu parlatıcıyı bir arada kullanarak etkili bir temizlik sağlayabilirsiniz.

Yosun önleyiciler sıvı formdadır. Kullanım esnasında 100 m3 havuz için 1 litre ila 1,5 litre  yeterli olabilir.
Yosun önleyiciden 1 saat sonra parlatıcıyı da kullanabilirsiniz. Ardından filtrelemeyi çalıştırarak işlemlerin bitmesini bekleyebilirsiniz.
Yosun önleyiciler yosun oluşumunu engellemek için kullanılır. Yosunlaşma olan bir havuzda izlemeniz gereken adımlar daha farklıdır.
Yosun oluşumu başlamış bir havuzda temizliği sağlamak için tek başına yosun önleyici kullanmak yeterli gelmeyebilir.

Yosun önleyici kullanmadan önce duvarları ve havuz tabanını havuz süpürgesi ile ya da havuz fırçası ile temizlemeniz gerekebilir.
Havuz robotlarının yosunlu havuzlarda kullanılması önerilmez. En etkili yöntem sert uçlu bir fırça ile havuzun her yerinin fırçalanmasıdır.
Özellikle duvar dipleri ve köşelerinin detaylı bir şekilde fırçalamalısınız. Ardından havuz kepçesi ile yüzen yosunları temizlemelisiniz.
Filtre ve giderlerin tıkanmaması için bu işlemi atlama malısınız. Ardından yosun önleyici kullanarak yosunları tamamen yok edebilirsiniz.
Yosun oluşumunun tekrarlanmaması için klor şoklaması ve düzenli yosun önleyici kullanımı önerilir.

Yosun Önleyici Ne Kadar Kullanılır?

Yosun önleyiciler özellikle açık yüzme havuzlarında kullanılması gereken bir kimyasaldır. Yosun oluşumu her şartta oluşabilir.
Özellikle bahar aylarında yağmur yağışı yosun oluşumunu artırabilir.
4 mevsim kullanılması gereken yosun önleyiciler sarı, yeşil ve siyah gibi tüm yosunların oluşumunu engellemek için kullanılır.
Tedbir amaçlı kullanılan bu kimyasal havuz suyu berraklaştırıcılar ile birlikte kullanılabilir. Kullanım sıklığı haftada 1 dir. 
100 metreküp havuz için 1 litre ila 1,5 litre arasında bir miktar yeterli olacaktır.

Yosun önleyiciyi ekledikten sonra bir süre beklenmeli ve kesinlikle havuz kullanıma kapatılmalıdır.
Kimyasal çözünüp etkisini göstermeden girilir ise insan sağlığına zarar verebilir. Uygulama esnasında eldiven takılmalıdır.
Yosun önleyiciler solunmamalıdır ve cilt ile temas ettirilmemelidir. Böyle bir durumda bol su ile temizlenmelidir.

Çöktürücüler de yosun yok etmede oldukça etkili yöntemlerdir.
Fırça ve diğer malzemelerin çözdüğü yosunlar partiküller halinde havuz içerisinde kalmaya devam edebilir.
Çöktürücü kullanarak partiküllerin birbirine yapışmasını ve ardından çökmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle tüm kirler ve yosunlar dibe çöker.
Süpürge ile temizlendikten sonra ters yıkama yaparak havuzu eski hijyenine kavuşturabilirsiniz.
Düzenli klor şoklaması yosun oluşumunun tekrarlamasını engeller.

Aynı zamanda yosun oluşumu sürekli tekrarlanıyor ise bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Her hafta düzenli kimyasal ve fiziksel temizlik yapmanız havuzun her yönden temiz olmasını sağlar.

Yosun Oluşumunu Engellemek İçin Ne Yapılmalı?

Yosun oluşumu engellenebilir bir durumdur. Bazı adımlar ve tedbirler ile havuzlarda yosun oluşumu önlenebilir.
Yosunun görüntüsü oldukça rahatsız edicidir ve yosunlu suda yüzmenin sağlık açısından da zararları vardır.

Havuzların her zaman temiz görünmesini sağlamak ve kirlenmesini önlemek için havuzu kullanan kişilerin ve havuz işletme sahiplerinin yapması gereken şeyler vardır.
Havuzu kullanan kişilerin havuza girmeden önce duş almaları ve ayak dezenfektanı ile ayaklarını dezenfekte etmeleri havuzu dışarıdan gelebilecek bakteri ve yosunları önlemek için önemlidir. Kirli suda yosun oluşumu hızlanır. Havuz pompalarını ve filtreleme sistemlerini düzenli olarak günde 8 ila 12 saat çalıştırmanız gerekir.

Havuz kimyasalları ile temizliği aksatmadan periyodik şekilde yapmak da yosun oluşumunu engeller.
Düzenli aralıklarla havuzda klor şoklaması yapmak yosun oluşumunu önlemenin bir diğer yoludur.
Havuzun yüzeyindeki çatlaklar ve hasarlar da yosun oluşumunun tetikleyicileri arasındadır.

Havuzun fiziksel bakımı yaparak yosunların oluşumunu engelleyebilirsiniz.
En önemli adımlardan biri ise düzenli olarak yosun önleyici kullanımıdır.

Yosun oluşumu yoksa bile haftada bir kez havuza eklenen 1 litre havuz suyu yosun önleyicileri sizleri çok daha büyük problemlerden kurtarabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.