Havuz Yapımında Nelere Dikkat Edilmelidir ?

09-01-2021 18:47
Havuz Yapımında Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Havuz yapımının 28 altın kuralı Nedir ?


Havuz yapımı sürecinde en fazla yapılan hatalar veya özellikle dikkat edilmesi gereken işlemler. 
 
1-) Havuz  alanı göz önünde bulundurularak statik bir proje hazırlanmalı ve havuz betonarmesi bu proje kapsamında yapılmalıdır. 
 
2-) Havuz konumu, mümkün olduğunca maksimum güneş alacak şekilde olmalıdır. güneş öğleden sonra yeterli miktarda almalıdır.

3-) Yakın çevrede ağaçların bulunduğu konumlardan kaçınılmalıdır. Bunun nedeni ağaçların köklerinin yapıya zarar verebilmesidir. Yapraklar da renk değişikliğine neden olabilir.

4-) Ana binanın bir parçası önü veya arkası olarak doğal rüzgar kırılması önerilmektedir

5-) Betonarme kesitin belirlenmesinde, statik gerekliliklerin yanı sıra yapılacak kaplama malzemesi de önemlidir. 

6-) En baştaki proje safhasında havuz cephesi derinliği makine dairesi ve denge deposu detaylı bir şekilde planlaması ve hesapla laması dikkate alınarak yapılır ise daha sonraki aşamalarda karşılaşılacak sorunlar en aza indirgenmiş olur. 
havuz çanağının yapım imalat süreci
7-)Havuz suyunun düzgün taşması ve temizlenebilmesi için, kesitte verilecek eğim çok önemlidir.
 
8-) Buna göre havuz kenarı yürüyüş yolu ile taşma kanalının arasında %6 eğim suyun düzgün taşmasını, böylece yüzeyde biriken pisliklerin toplanmasını sağlayacaktır. Bir diğer %3’lik eğim ise taşma kanalının diğer tarafında ters yönde yapılır. Bu eğimin amacı yürüme alanı güneşlenme terasında gelen kirli suyun havuz suyuna karışmasını önlemektir.
 
9-) Havuz taşma kanalı tutamak küpeştesi Burada önemle hatırlatılması gereken bir diğer konu ise, suyun havuzun dört bir yanından eşit olarak taşabilmesi için tutamak ve kaymaz tespitinin bir nivo yardımı ve uzman kişiler tarafından yapılmasıdır. Aksi taktirde, su eşit olarak taşamayacağı için hem havuz estetiği sağlanamayacak, hem de su bazı bölgelerde yeterince temizlenemeyecektir.
 
10-) Havuz makine dairesi mümkün mertebe havalandırma sistemin olması havuz ekipmanlarının korozyondan kaynaklanacak sorunnları minimize ederek kullanım ömürlerini uzatacaktır.
 
11-) Havuz makine dairesi içi 1 ad tahliye gideri yapılması zaruridir olası bir su baskını önlenmesi bakımından.
 
12-) Havuz makine dairesi elektrik panosunda kaçak akım şalteri olmalıdır.
 
13-) Havuz su altı lambalarının 12 volt ile çalışmasını sağlayan trafoların yanı sıra tekniğe uygun bir topraklama yapılması
havuz tesisatı yapımı
14-) Havuz tesisat boruların testinin yapılması ( 2 gün beklenmesi )
 
 
15-) Havuz süpürgesi hortumunun takıldığı vakum ağzının insan elini rahat ulaşabileceği bir seviyede olması.
 
16-) Güneşlenme terası kaplama malzemesi olası havuz kazalarını önlemek için kaymaz yüzeyli malzeme seçilmesi elzemdir.
 
17-) Taşma kanallı savaklı olan havuz sistemlerinde kullanılan denge depolarının kapakları üsten kapak yapılması önerilmektedir eğer üsten kapaklı bir sistem yerine makine odasında denge deposuna geçiş penceresi yapılır ise makine dairesinde bulunan çek valf tıkandığı veya takılı kaldığı zaman havuz suyunuz denge deposu penceresine kadar boşalacaktır makine odasında bulunan tahliye gideri var ise muhtemelen taşan suyu yeterli oranda tahliye edemeyecek ve makine daireniz su altında kalacaktır bunun gerçekleşmemesi için denge deposu kapakların üsten girişli yapılması önerilmektedir.
 
18-) Olası havuz kazalarını önlemek için havuz içi keskin kenarlı köşe yapılmaması gereklidir. 
 
19-) Özellikle tuzlu su havuzlarının radya temel topraklaması ve havuz merdiveni topraklama yapılması önerilmektedir. 
 
20-)Havuz filtrasyon çevrim süresi 1 havuz için günde 3 çevrim 1 çevrim süresi 8 saattir cevrim süresinin kısaltılması olası havuz suyu sorunlarınızı minimize edecektir örnek vermek gerekir ise 100 m3 havuz 3 çevrim için  havuz pompa ve filtresinden geçen su miktarı 300 m3 olacaktır havuz pompası 24 saat çalışacağı varsayımında bulunur isek 12,50 m3 saat havuz pompası seçilmesi gereklidir müstakil villa havuzları her zaman 24 saat çalışmaz genelde bu süre 12 saat civarındadır süre kısaldığı için havuz pompası ve filtrasyon sistemi kapasitesi çevrim süresi ve çalışma süresine bağlı olarak değişecektir 12 saat çalışma süresi için havuz pompa kapasitesinin minimum 25 saat m3 olarak hesaplanması gereklidir.
 havuz izolasyonu havuz tesisatı testi
21-)Her yapı gibi yüzme havuzunun sağlam zemin üzerine oturtulması.
 
22-) Hafriyat yapılıp, blokaj serilirken havuzun çevresinde dışarıdan gelecek suların uzaklaştırılmasını sağlayacak havuz drenaj hattı unutulmamalıdır.

23-) Havuz taban ve perde betonunun bir defada dökülmesi.
 
24-) Havuz inşaatında kullanılacak olan beton dozunun c30 ve 35 olması önerilmektedir. 
 
25-) Havuzun zemini ve perdeleri dökülürken, bütün hidrolik bağlantılar, deşarj rögarları, PVC borular, süzgeçler, su altı aydınlatma armatür kovaları ve gerekli her türlü beton geçiş parçaları yerine yerleştirilmelidir.
 
26-) Havuz radya temel ve perde prizlerinde ayırıcı izolasyon priz bantı yapılması önerilmektedir 
 
27-)Havuz betonarme kalıp içerisinde ağaç ve talaş kalıntısı olmamasına dikkat edilmelidir.
 
28-)Havuz izolasyonu yapımından sonra havuz su ile doldurulup test yapılması önerilmektedir unutulmaması gereken bir konu ise normal kurallara göre dikkatli yapılan betonarme  yüzme havuzları izolasyon olmasa dahi su kaçırmaması gereklidir bu izolasyon yapmayacağız anlamına gelmiyor izolasyon her hâlükârda yapılması gereklidir.
 
 
Umarın her şey dilediğiniz gibi sorunsuz gerçekleşmiştir havuzun keyfini sürebilirsiniz
havuz yapımı bitti artık yüze bilirsiniz
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.