Havuz Suyunda Alkalinite

22-01-2020 18:36
Havuz Suyunda Alkalinite

Yüzme Havuzunda Alkalinite  


Alkalinite Nedir ?

Alkalinite suyun, suyu daha asidik hale getirecek pH değişikliklerine direnme kapasitesidir. 
 
Ayrıca içme suyu söz konusu olduğunda sağlığınızın ve boru tesisatınızın koruyucusudur.

Bu kapasite yaygın olarak "tamponlama kapasitesi" olarak bilinir. Örneğin, aynı zayıf asit çözeltisini iki şişe suya eklersiniz - her ikisi de pH değeri 7 olan, ancak biri tamponlama gücü olmayan (örn. Sıfır alkalinite) ve diğeri tamponlama gücü olan (örn. 50 mg / l alkalilik) ), - tamponlanmış suyun pH'ı çok az değişecek veya hiç değişmeyecek şekilde sıfır alkalinite suyun pH'ı hemen düşecektir. Çözeltinin tamponlama kapasitesi aşırı yüklendiğinde tamponlanmış çözeltinin pH'ı değişecektir.

Alkalinite, suyun asidi nötralize etme yeteneğini ifade eder. Bu gerçekten tamponlama kapasitesinin bir ifadesidir. Bir tampon, mevcut H + iyonlarının konsantrasyonunu (pH'ı değiştirmeden) önemli ölçüde değiştirmeden bir asidin eklenebileceği bir çözeltidir. Esasen fazla H + iyonlarını emer ve su kütlesini pH'taki dalgalanmalardan korur. Pennsylvania'daki çoğu doğal su kütlesinde, tamponlama sistemi karbonat-bikarbonattır (H2CO3, HCO3 ve CO3).

Doğal suyun alkaliliği, içinden geçtiği toprak ve ana kaya tarafından belirlenir. Doğal alkalilik için ana kaynaklar karbonat, bikarbonat ve hidroksit bileşikleri içeren kayalardır. Boratlar, silikatlar ve fosfatlar da alkaliliğe katkıda bulunabilir. Kireçtaşı karbonat bakımından zengindir, bu nedenle kireçtaşı bölgelerinden veya karbonat içeren anakayadan akan sular genellikle yüksek alkaliniteye sahiptir - dolayısıyla iyi tamponlama kapasitesine sahiptir. Tersine, granitler ve bazı konglomeralar ve kumtaşları bakımından zengin alanlar düşük alkaliniteye ve dolayısıyla zayıf tamponlama kapasitesine sahip olabilir.

Kalsiyum karbonat veya magnezyum karbonat gibi diğer bileşiklerin varlığı, tamponlama sistemine karbonat iyonlarına katkıda bulunur. Alkalinite genellikle sertlikle ilişkilidir, çünkü alkalinitenin ana kaynağı genellikle CaCO3 olan karbonat kayalarından (kireçtaşı) kaynaklanmaktadır. CaCO3 aslında alkalinitenin çoğunu oluşturuyorsa, CaCO3'teki sertlik alkaliniteye eşittir. Sert su metal karbonatlar (çoğunlukla CaCO3) içerdiğinden alkalinite yüksektir. Tersine, karbonat sertliğe katkıda bulunmayan sodyum veya potasyum ile ilişkili olmadığı sürece, yumuşak su genellikle düşük alkaliniteye ve az tamponlama kapasitesine sahiptir. Bu nedenle, genellikle yumuşak su, asit yağmurlarından veya asit kontaminasyonundan kaynaklanan pH dalgalanmalarına çok daha duyarlıdır. 
 
Birçok havuz uzmanı TA için nasıl test edileceğini bilir, ancak aslında ne olduğunu, ne yaptığını ve neden önemli olduğunu bile bilmeyebilir.
 
Kısaca Alkaliniteyi özetlemek gerekir ise” suyun asidi nötralize etme kabiliyetidir. "Alkalinite” kelimesini "Alkali” kelimesi ile karıştırılmaması gerekmektedir .
 
Kimya dilinde "Alkali”, "Asit” kelimesinin tersi olup, suyun veya başka bir sıvının pH değerinin 7.0'den yukarıda olduğunu ifade eder.
 

Yüzme Havuzun da Yüksek Alkalinite'nin Nedenleri 

PH değerinin bir yüzme havuzu için önerilen seviyenin üzerine çıkmasının başlıca nedenlerinden biri yüksek alkalinitedir.
 alkainite testi
Havuz alkalinitesinin çok yüksek olmasının ana nedenlerinden biri, yükseltmeye çalışırken çok fazla sodyum bikarbonat (kabartma tozu) eklemenizdir.

Yüksek alkaliniteden kaçınmak için, seviyesini ölçerken yavaşça Alkalinite Artırıcı ph yükseltici yavaşça ekleyin ve Toplam Alkalinitenin (TA) her zaman önerilen 80 - 120ppm aralığında olduğundan emin olun, çünkü 120ppm'nin üzerine çıkarsa pH'ınız kesinlikle yüksek olacaktır.

Bir havuzdaki yüksek pH değerinin ikinci nedeni havuz suyunu dezenfekte etmek için kullanılan havuz kimyasalları Kalsiyum Hipoklorit (toz klor) sıvı klor kullanmaktır. Kalsiyum hipoklorit yüksek pH ve Kalsiyum seviyesine sahiptir ve pH'ınızı dengelemek için önceden önlem almazsanız havuzdaki pH'ı önemli ölçüde artıracaktır.

Ayrıca, TA'daki anormal yükselmeye su kaynağı neden olabilir. Havuz doldurma suyunuzun alkalinitesi  yüksek ise havuz bakımında sıvı klor kalsiyum hipoklorti kullanmanız durumunda havuz suyu alkalinite değeri yükselecektir.
 
Su kaynağınızı alkalinite açısından test edin ve yüksek TA'ya sahipse farklı bir kaynak kullanın, çünkü yüzme havuzunuzdaki pH ve TA'yı düşürmek için çok fazla ph düşürücü asit kullanmanız gerekecektir.

Mükemmel bir pH ve alkalinite dengesi elde etmek biraz zordur, çünkü asit her ikisini de düşürür, ancak aynı oranda düşüş olmaz.
 
PH ve TA sorunlarını önlemek için alkalinite seviyenizi yakından izleyin. havuz suyu ph değeri ve alkalinete değerini yükseltmemek için %90 toz klor kullana bilirsiniz 
 
Havuzunuzu sıvı klor kullanarak şok etmenizi şiddetle tavsiye ederim, burada havuz , toz, sıvı veya tablet klor kullanarak nasıl şok edeceğiniz ve havuz şokunu kullanmadan önce bilmeniz gereken birkaç şey hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Bu makale, yüksek toplam alkalinite (TA) ve yüksek pH değerini yüzme havuzu için önerilen seviyelere düşürmesi gereken herkes içindir. Yapmanız gereken tek şey, tamamen alkalinite ve pH'ı düşürmek havuz asiti eklemek, sonra pH'ı dengelemek için havuz filtrasyon sisteminin çalıştırılmasıdır.

Toplam alkalinite ve pH'ın mükemmel dengesini elde etmek genellikle ortalama 48 saat sürer.
 
Bununla birlikte, havuzunuzdaki TA ve pH seviyelerinin ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak bir gün, iki gün, bir hafta veya daha uzun sürebileceğinden bu işlem için sabır gerekir.

Alkalinite ve pH Nasıl Düşürülür

 
Havuzunuzun alkalinite seviyesini düşürmek için kullanabileceğiniz birkaç kimyasal vardır, ancak hidroklorik asit en yaygın olanıdır.

120 ppm'nin altına düşürmek için havuzunuza ne kadar asit ilave edilmesi gerektiğini belirlemek için havuz kimyasalları üzerindeki kullanım talimatları okuyun.

Üreticinizin havuzunuza nasıl ekleyeceğine ilişkin talimatlarını izleyin. hidroklorik asit her zaman biraz seyreltilir, ancak bazı markalar suya eklemeden önce daha fazla seyreltme gerektirir.

Havuzunuzun pompasını açın ve en az 7 saat çalışmasına izin verin.
 
Alkaliniteyi tekrar test edin.

PH seviyelerini test edin.

Havuz suyu kimyasal değerleri uygun seviyede ise havuz kullanımına açıla bilir.

Yüksek alkalinite zararları nelerdir

Bir yüzme havuzunda çok yüksek olan bir alkalinite seviyesi, yüksek kalsiyum seviyelerine katkıda bulunan dengesiz pH seviyesi gibi sorunlara yol açabilir.

Yüksek kalsiyum seviyeleri kireçlenmeye, bulanık sulara ve havuz filtresi kumlarında taşlamasına neden olabilir.
 
Klor etkinliğinde azalma

Havuz suyunda Bulutlu su

Havuz suyunda Kararsız pH seviyeleri

Havuz kullanıcıları için kaşıntılı cilt ve tahriş olmuş gözler!




SSS
 
Umarım bu noktada, havuzunuzun alkalinite seviyeleri normal aralığa geri döner, ancak yine de süreçle ilgili birkaç genel sorunuz olabilir.

Havuzun pH seviyesini etkilemeden alkaliniteyi nasıl azaltırsınız?

PH seviyelerini düşürmeden havuzunuzun alkalinitesini düşürmek zordur, ancak yapılabilir.

İşte bu bir endişe olduğunda takip etmek için iyi bir adım adım öğretici .

Alkalinitesi yüksek bir havuzda yüzebilir misiniz?

Yüksek alkalinitenin kendisi mutlaka güvenli olmayan bir yüzme koşulu değildir.

Bununla birlikte, potansiyel olarak güvensiz hale getirebilecek bazı su sorunlarına neden olabilir, örneğin:

Başka bir deyişle, dikkatli olun.

Devam etmek ve güvenli olmayan veya kirli su riskinden daha iyi, havuzunuzun seviyelerini dengede tutmak daha iyidir.

Alkaliniteyi düşürmek için kabartma tozu kullanabilir misiniz?

Sodyum bikarbonat, yani kabartma tozu, havuzunuzun alkalinitesini arttırmak için kullanabileceğiniz bir kimyasaldır .

Bununla birlikte, hidroklorit   asit alkalinite seviyelerini düşürmek için kullanılacak en iyi kimyasaldır. 

Sonuç olarak

Düşük alkalinite yüksek alkaliniteden daha yaygın bir sorundur, ancak her iki problem de havuzunuzun kimyasında dengesizliğe neden olabilir .

Tüm havuz suyu seviyelerinizi haftada en az bir kez test etmek için iyi bir havuz suyu test kiti kullanmak her zaman en iyisidir, çünkü denge dışı seviyelerden herhangi birine sahip olmak havuzunuz ve yüzücüleriniz için ciddi sorunlara neden olabilir.

Havuz suyu alkalinitesini düşürme sürecinin diğer seviyelerin dengelenmesinden daha uzun sürebileceğini unutmayın.

Sadece sabırlı olun ve test etmeye devam edin!

Ve suyunuz ideal koşullara ulaştığında, orada tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. İşiniz uzun vadede çok daha kolay olacaktır!

İdeal Havuz Kimyasal Seviyeleri

• Hedef TA'nız 100 ppm olmalıdır. 80-120 ppm içindeki TA dengeli kabul edilir.

• Hedef pH seviyeniz 7,4 veya 7,6 civarındadır




PH'ınız yüksek ve aynı suda alkalinite düşükse, pH değerini düşürmek ve alkaliniteyi artırmak için havuzunuza pH düşürücü / eksi ve ardından alkalinite arttırıcı eklemeniz gerekebilir.

Çok nadir durumlarda, toplam alkaliliğiniz yüksek olabilir, ancak aynı havuzda düşük pH değerine sahip olabilir.
 
Eğer öyleyse, doğrudan TA'yı düşürmek için hidroklorik asit kullanmak iyi bir fikir değildir, çünkü bu pH'ı bir yüzme havuzu için çok tehlikeli seviyelere düşürecektir.
 
Bu durumda, ilk yapılacak en iyi şey, TA'nizi yükseltmeden pH seviyesini yükseltmek için PH arttırıcı daha iyi bir seçenektir, çünkü havuzdaki diğer kimyasalları etkilemez, sadece pH'ı arttırır.

Alkalinite soruları


PH'ı Artırmak İçin Soda Külü ve Karbonat Kullanmalı mıyım?

Geçen ay, alçı havuzu olan yakın bir arkadaşım pH'da büyük bir sapma olduğunu bana bildirdi. Tavsiye edilen seviyenin altına düştüğünde pH'ı arttırmak için soda külü ve TA'yı yükseltmek için kabartma tozu kullandığını fark ettim. İnternetin bazı bölümleri bunu hızlı bir düzeltme olarak tavsiye eder, ancak yapma!

Soda külü ve kabartma tozu alkaliniteyi anormal seviyelere yükseltir, bu da pH'ı orantısız bir miktara yükseltir. Arkadaşımın havuz kontrol ederken, pH 8.2 idi ve gün geçtikçe daha yüksek ölçeklendirme oldu. Toplam alkalinite, önerilen değerlerin 80 ppm ile 120 ppm arasında olması gerektiğinde 280 ppm'nin üzerinde bir değer okuyordu. Neyse ki, kalsiyum doyum indeksi nedeniyle kalsiyum seviyesi beklendiği gibi ölçeklenmedi - beklenen 250 ppm aralığındaydı. Kalsiyum ölçeklemesi bulanık havuz suyuna neden olur.

Eğer bir varsa bulutlu yüzme havuzu suyu ya da yosun havuzu koparma, o zaman muhtemelen yüksek TA ve yüksek pH düzeyleri neden ve tekrar denge her şeyi dışarı havuza şok gerekir edilir.

Yüksek Alkalinite Havuzunuza Nasıl Zarar Verir?

Yüksek TA seviyesi, bir havuzdaki tüm kimyasalların nasıl işlediğini etkileme potansiyeline sahiptir. Örneğin, havuzdaki en önemli kimyasallardan biri olan pH, toplam alkalilikten büyük ölçüde etkilenir. Alkalinite çok yükseldiğinde, pH daha yüksek olana kadar sürüklenir ve bu, klor dahil tüm kimyasalları işe yaramaz hale getirir.
Öte yandan, TA çok düşük olduğunda, pH düşecektir. Bu, havuzun yapısı ve ekipmanları için çok yıkıcı olduğu kadar insan sağlığına da zararlıdır.
Yüksek toplam alkalilik, kalsiyumun ölçeklenmesine neden olan ve yüksek pH seviyelerinin bir sonucu olarak gelen bir işlem olan kalsiyum doygunluk indeksi (CSI) ile de ilişkilidir.
 
Yüksek Alkaliniteli Bir Havuzda Güvenle Yüzebilir misiniz?

Havuzunuzda yeterli klorunuz olduğu sürece (toplam klor için yaklaşık 2 ppm) ve pH seviyesi dengelidir (7.4 ila 7.8 arasında), o zaman yüksek toplam alkaliniteye sahip bir havuzda yüzmek hala güvenlidir. TA mümkün olduğunca çabuk kalsiyum skalasına ve bulutlu suya yol açabilir - bakteriler için üreme alanı.

Kilit Noktaların Özeti

Toplam alkalinite sadece pH seviyelerinde önemli bir artışa neden olduğunda veya CSI yoluyla kalsiyum ölçeklenmesine neden olduğunda azaltılmalıdır
.
PH ve toplam alkaliniteyi düşürmek için, hepsi pH ve TA'yı düşüren fakat farklı oranlarda hidroklorit asit, sülfürik asit veya sodyum bisülfat gibi güçlü bir asit kullanın.

Size doğru değerleri verebilecek doğru bir su test kiti kullanmanız gerekir. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.