Havuz Kimyasalları Nelerdir

28-05-2020 22:54
Havuz Kimyasalları Nelerdir

Havuz İçin Hangi Kimyasallara İhtiyacınız Var?

Yüzme havuzu bakımı ilk başlarda karışık ve zahmetli görünmesine rağmen ögrenmesi sonderce basit ve kolaydır önemli olan adım adım gitmek .

Eger bu içerigi okuyorsanız ya yeni bir havuzlu eve sahipsiniz yada havuz bakıcınız işten çıktı iş size kalmış olabilir.

Havuz dezenfeksiyonun'da tuz klor jeneratörü kullanılmıyor ise havuz bakımında genelde 4 çeşit havuz kimyasalları kulllanılmaktadır havuz suyunun karakteristik özelliklerine baglı olar kullanılacak olan havuz kimyasalı çeşitleri artmaktadır.

Tuz klor jeneratörü kullanıyor iseniz 3 ad havuz kimyaslı ürünü yeterlidri havuz bakımın için.

Genellikle ihtiyacımız olan havuz kimyasalları 4 ad kimyasal

1-) Dezenfektan: toz klor -sıvı klor tablet klor brom ürünleri kullanılmaktadır.

Liner havuzlarda toz klor türevleri kullnımı önerilmemektedir sebebi ise toz klor liner üzerine düşdügünde renk agarması gibi sorumların uluşmasını önlemek için liner havuzlarda genlikle sıvı klor tablet veya tuz klor jeneratörleri kullanılmaktadır.

Betonarme seramik btb mozaik olan havuz larda dezenfektan olarak Toz klor tablet klor sıvı klor brom ürünlerini kullana bilirsiniz.

2-) Yosun önleme biosit: Yosun önleyici  liner ve betonarme seramik btb mozaik olan havuz larda sıvı yosun önleyici kullana bilirsiniz.

3-) Ph- Düşürücü: Havuz suyu  ph degeri çogunlukla yükselme egilimindedir onun için genelde ph düşürücür kullnılmaktadır toz ve sıvı olarak 2 çeşit ph düşürücü vardır

Liner kaplama olan havuzlarda toz ph düşürücü kullnılmaz liner ürüne zarar verebilir liner havuz için sıvı ph düşürücü kullanılabilir betonarmeseramik ve btb cam mozaik kaplamaı olan havuzda sıvı phdüşürücü ve toz ph düşürücü ayrı ayrı kullana bilirsiniz 

4-) Havuz suyu parlatıcı- Çöktrücü: Bu iki havuz kimyasalıda farklı fakat birbirlerine yakın olan ürünler olması sebebi ile 2 üründe 4 düncü sırada yer almaktadır siz artık hangisini kullanmak isterseniz.

Havuz suyu parlatıcının görevi nedir? Havuz içende koldial hanlinde bulunan mikron bazlı parçacıkların çaplarını büyü terek havuz filtre içerisinden geçer iken kuma takılması sonucu havuzdan uzaklastırma ve daha berrak kristal bir havuz suyuna sahip olmanızı sağlar kısaza özetlemek gerekir ise Havuz filtresi süzme kapasitesi arttırmakta kullanılmaktadır.

Havuz suyu çökeldici çöktürüc görevi nedir ne işe yarar ?  Çöktürcü hemem hemen havuz parlatıcı kimyasalına yakın bir işlem yapar aslında oda havuz suyunda bulunan koldial durumdaki çok küçük parcacıkların çaplarının büyütülmesini ve havuz zeminine çökmesini saglar havuz parlatıcı filtrede tutunmasını saglar iken çöktürcü tamaman havuz tabanına blug gibi çökmetedir bu urunu bizler havuzcular pek sevmez veya ben sevmiyorum olabilir :-)) ben veya bizler neden sevmiyoruz onu anlatmak isterim çöktürücü attık havuza karıştı 2 saat sonra sistemi kapadık gece boyunca tüm parçacıklar thavuz tabanına çöktü havuz sabah süpürge yaparken havuz tabanında bulunan toz bulutu gibi olan çöktürücü bir kısmı havuza dagılır ve bunun sonucunda havuz süpürme işlemi 2 ila 4 gün daha devam eder bunun sebebi ise havuzu süpürür iken çöktürcünün dagılması vs ben çöktürücüyü bunun içimi sevmiyorum hayır ehavuza çökeltici attının sabaha karsı ve gece havuz birisi kullanır ve çökeltici dagılır ise havuzunuz rakı rengi alabilir bunun sonucunda havuzun berraklaşma süresi uzayacaktır.

Peki çöktürücü hangi zamanda kullanılır ben havuz suyunda demir olması durumumunda umuma açık havuzlarda ve havuzun bulundugu yer yol kenarı ve çok toz yaprak polen alan bölgede ise ve ticari havuzlarda kullnılması önerilmektedir.

Tabiki çöktürücü kullanım tercihi size kalmış siz bilirsiniz .

Havuz bakımında kullanılacak olan temel havuz kimyasalları'nı özetlemek gerekir ise Klor-Yosun-Parlatıcı-Ph düşürücü (Havuzda tuz klor jeneratörü var ise ayrıca dezenfektan kullanmanıza gerekyoktur) 

Havuz kimyasalları ürünlerini burada bulunan linkten set olarak alabilirsiniz. https://www.e-havuzmarket.com/kategori/havuz-kimyasallari-seti


Bu 4 çeşit havuz kimyasaları havuz bakımı için yeterlimidir?

Öncelikle buraya kadar içerigi ukudunuz için teşekkür ederim, Öncelikle havuz suyu bakımında %90 oranda  4 çeşit havuz kimyasalı kullnılmaktadır gerikalan kısım ise havuz suyunun baştada söyledigim karakteristik özelliklerine göre degişim göstermektedir.

5-) Havuz suyunde demir ve agır metaller olması durumunda iyon baglayıcı havuz kimyasalı kullana bilirsiniz 

6-) Ph+ Havuz suyu ph yükseltici havuz sunnun ph degerinin 7.0 ppm aldına düştügünde pg degerini 7 ve üzerine atmak için kullanılan havuz kimyasallarında bir tanesidir burada şöyle bir soru gelebilir aklınıza neden ph düşürcü aldım yükselticidemi alıcam içerigin başında ph degerinin %90 her daim yükselme egeliminde oldugunda bahsetmiştim çok enterasan durumlarda veya havuza alınan suyun asitik 7,0 ppm derinin altında oldugu durumlarda nadirende olasa ph yükselticiye ihtiyacınız olabilir.

7-) Havuz suyu alkalinite düşürcü kimyasal

8-) Havuz suyu alkalinite arttırıcı kimyasal

Evet sizleri daha fazla yazılara bogmak istemiyorum havuz kimyasalları nelerdir? sorusuna cevap vermeye çalıştık.

 havuz suyu kimyasalları nelerdir

Havuz kimyasalları nasıl kullanılır ?

1-) Havuz kimyasalları kullnımında dezendektan olan klor ve türevleri var bunlar için 56lık toz klor 90lık toz klor sıvı klor tablet klor multi tablet klor hangi dezenfektabn ürünü kullanıyor iseniz hergün havuz suyu testi yapılmalı ve ihtiyaç duyulan klor miktarı  havuz suyuna ilave edilmelidir.

2-) Yosun önleyici haftada 2 defa kullanımı yeterlidir.

3-) Havuz parlatıcı kullanımı haftada 2 gün yeterlidir.

4-) Ph düşürücü havuz suyu nu teskit ile ölçümden çıkan sonuca göre ph degeri 7,6 üzerinde ise ph düşürcü kimyasal kullana bilirsiniz (Lütfen ph düşürcü kimyasalı kullanır iken kademili azar azar kullanmanızı ve kademeli ph ı düşürmenizi öneririm ph degerinin hızla 7,00 altına gelmesi asitik ortam oluşturacagı için önce bizlerin gözleri vucudda tahrişe ve havuz kaplama malemelerinde aşınmaya sebebiyet verebilmektedir.

 

İdeal havuz suyu kimyasal degerleri nedir ?

Serbest Klor 05 - 2ppm

pH7.2 - 7.6

Toplam alkalilik      120 - 150ppm

Kalsiyum Sertliği    200 - 250ppm (Beton Havuzlar)

Kalsiyum Sertliği   175 - 225 ppm (Vinil Havuzlar)

Serbest Brom      3 - 5ppm

Metaller: Bakır     0ppm

Metaller: Demir   0ppm

Not: Havuz sahibi veya havuz bakıcısı olabilirsiniz bu içerigi okuyor iseniz kimyasal olarak havuz bakımını ögrenmek istiyorsunuz demektir lütfen kendinizin ve havuz kullananların sağlıkları için özellikle havuz suyu selbest klor ph degerlerini ölçmeden havuza kimyasal ilavesi yapmayınız.

Havuz suyu sıçaklıgı toz toprak taze su alımı vs gibi bir sürü degişkene baglı olarak ph ve klor kullnım oranı degişmektedir ezbere lütfen havuz kimyasalı eklemeyiniz.

Havuz suyu test kiti çeşitleri ve modellerini bulabilirsiniz.

Diğer Havuz Kimyasalı Türleri nedir ?:

 Siyanürik asit :Güneşin ultraviyole ışınları, sudaki klorun ayrışmasını hızlandırabilir. Klor için güneş kremi olarak da bilinen siyanürik asit, kloru dengeleyerek veya koruyarak bu süreci yavaşlatmaya yardımcı olur. Ancak havuzda bulunabilecek siyanürik asit miktarının bir sınırı vardır: çok fazlası bakterilerin yok edilmesini de yavaşlatabilir.

Bazı klor ürünleri siyanürik asit eklenmiş olarak gelir; siyanür asidi ayrıca eklemeden önce kontrol ettiğinizden emin olun.

Su dengesi tipik olarak nötr 7.0 seviyesinde test edildiğinde elde edilir. Bunun altında, su asidik tarafta demektir; yukarısı alkali olduğu anlamına gelir.

Bir havuzda ideal pH değerleri 7,4-7,6 arasında olmalıdır. Havuz kimyasalları suyun pH seviyesini etkileyecektir, bu da onu mümkün olduğunca nötre yakın hale getirmek için bir pH dengeleyici kullanılmasını gerektirir.

Serbest Klor Nedir?

Havuz suyunda uygun klor seviyelerini belirlemek için serbest klor test edilir. Suyunuzu sterilize etmek için hala mevcut olan klor miktarıdır. Serbest klor, herhangi bir kirletici ile etkileşime girmemiş klorlu sudur.

Kombine Klor Nedir?

Birleşik klor, serbest klor nitrojen ve amonyak gibi kirletici maddeleri oksitlediğinde ortaya çıkan bir yan üründür. Mevcut klor, kirletici maddelerle birleştiği için kullanılır ve bu da birleşik klorla sonuçlanır.

Toplam Klor Nedir?

TC olarak da bilinen Toplam Klor, havuz suyunuzdaki serbest klor ve kombine klorun toplamıdır. Klor testleri genellikle toplam kloru test eder çünkü test etmek serbest klor veya kombine klordan daha kolaydır.

Muriatik Asit Nedir?

Muriatik asit, seyreltilmiş bir hidroklorik asit çözeltisidir. Çoğu ev geliştirme mağazasında ve havuz mağazasında satın alabilirsiniz. Havuz pH'ınızı düşürmek, kartuş filtreleri temizlemek ve havuz yüzeylerindeki pas lekelerini çıkarmak için muriatik asit kullanabilirsiniz. 

Toplam Çözünmüş Katılar (TDS)

Bu terim, doğal olarak oluşan minerallerden enkaz ve toza ve günlük kullanımdan kaynaklanan organ birikimine kadar her şeyi içeren bir yakalamadır.

Yüzme havuzu suyunuz buharlaşarak geride konsantre, çıkarılması zor TDS birikintileri bırakarak havuz kimyasallarını daha az etkili hale getirebilir ve lekeler oluşturabilir. 3000 PPM veya daha fazla TDS'niz varsa, biraz su tahliye etmeniz ve taze su eklemeniz gerekebilir.

Havuz Kimyasalları Nasıl Güvenle Kullanılır?

Koruyucu ekipman giyin ve dumanı solumayın

Vücudunuzun herhangi bir havuz kimyasalıyla temas eden herhangi bir bölümünü hemen yıkayın.

HİÇBİR KİMYASALI BAŞKA BİR HAVUZ KİMYASALLARIYLA BİRLEŞTİRMEYİN çünkü bu zehirli kimyasal dumanlara ve hatta patlamalara neden olabilir.

Farklı üreticilerin aynı tür kimyasallarını birleştirmeyin. Her üreticinin kendi spesifikasyonları olacaktır ve birbiriyle iyi oynamayabilecek katkı maddeleri olabilir veya olmayabilir.

Diğer kimyasallardan kalan kalıntılar yine de tehlikeli kimyasal reaksiyonlara neden olabileceğinden, her bir kimyasal türü için ayrı ölçüm kapları kullanın.

Nem kimyasal reaksiyona neden olabileceğinden, herhangi bir kimyasal üzerinde kullanmadan önce kaşıklarınızın ve ölçüm kaplarınızın tamamen kuru olduğundan emin olun.

DAİMA suya havuz kimyasalları ekleyin ve asla tersini yapmayın

Kullanmadan önce üretimi / Best by etiketlerini kontrol edin. Süresi dolmuş kimyasalların istenmeyen sonuçları olabilir. Süresi dolmuş herhangi bir kimyasal bulursanız, yerel düzenlemelere göre atın.

Solmaya başlayan etiketleri kontrol edin ve değiştirin, böylece hangi kabın ne içerdiğini her zaman bilirsiniz.

Bir etiket soluksa ve bir kimyasalın ne işe yaradığını bilmiyorsanız, onu uygun şekilde atın.


Havuz kimyasalı Depolamak:

Tüm kimyasalları serin ve karanlık yerlerde elementlerden uzak tutun

Kimyasallar hava geçirmez kaplarda saklansalar bile duman çıkarabileceğinden, depolama alanının uygun şekilde havalandırıldığından emin olun.

Kimyasalları evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzak tutun

Oksitleyicileri asitlerden uzakta saklayın. Bu ikisi karışırsa zehirli klor gazı üretebilir.

Asla kapları istiflemeyin

Sıvı kimyasalları asla kuru kimyasalların üzerinde saklamayın

Ürünleri asla erişilemeyecek yerlerde (yukarı vb.) ve ulaşmak için ilave yardıma ihtiyaç duyulan yerlerde (merdivenler, merdivenler, kutular) saklamayın. Ya da düşme tehlikesi olan herhangi bir yer.

Kimyasal kapları asla tekrar kullanmayın. Havuz kimyasal kaplarının iyi göründüğünü ve oldukça sağlam olduklarını (olmaları gerekir) biliyoruz, ancak kimyasallar zaten plastiğe sızdığından bunları asla herhangi bir amaçla tekrar kullanmayın.

 

Kazalar İçin İlk Yardım

Daha fazla kontaminasyonu azaltmak için kontamine olmuş olabilecek herhangi bir giysi parçasını çıkarın.

Alanı en az 15 dakika akan suyla yıkayın (bir bahçe hortumu yeterli olacaktır). Bunu geciktirmeyin çünkü ne kadar çok zaman geçerse, alan o kadar "yanmış” olacaktır.

Durum düzelmezse, tıbbi yardım çağırın ve uygun tedavinin uygulanabilmesi için kontaminasyonun kaynağını belirlediğinizden emin olun.

Lütfen her zaman kimyasalların çocuklardan ve hayvanlardan uzakta ve ayrı olarak saklanması gerektiğinin farkında olun.

Havuz kimyasallarının uygun kullanımı ve kullanımı/dozajı için lütfen uygun üretici talimatlarına bakın. Sorularınız varsa, her zaman havuz hizmeti şirketinizi arayın

Havuzunuz için gerekli olan tüm havuz malzemeleri'ni burada ulaşa bilirsiniz.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.