Havuz Kimyasalları Kullanım Oranı

26-01-2020 01:55
Havuz Kimyasalları Kullanım Oranı

Kimyasal Kullanım Oran ve Miktarları Nelerdir ?

 
Havuz kimyasalları kullanımın Miktarları 
 
Yüzme havuzumuzu temiz ve steril tutmak, özellikle doğru havuz suyu kimyasal ilaçlara sahip değilseniz sizin için zor bir iş olabilir. 
 
Havuz kimyasal bakımını ihmal etmeniz durumunda havuz suyu dezenfeksiyonu ve beklenen su problemlerin yanı sıra havuz suyunu kimyasal seviyesini ideal değerlerine getirmek için daha fazla havuz kimyasal malzemesi kullanılacağı unutulmamalıdır düzenli bakım için havuz suyu testi yapmadan havuz kimyasalları kullanmayınız.
 
Umuma açık alan havuzlarda havuz bakımını için kullanılacak olan havuz kimyasallarını  sadece havuz operatörü yetkili belgesine sahip olan veya mesül müdürler havuz kimyasalı kullanmaya yetkili kişilerdir bu belgelere sahip olmayanlar havuz bakımı ve havuz suyuna kimyasal enjekte edemezler.
 

Havuz kimyasallarının kullanım amacı, havuz kimyasallarının kullanım oranları gibi temel bilgileri sizlerle paylaşacağız. Yalnız unutulmamalıdır ki havuzun tipi, konumu, kullanıcı sayısı, havuz suyu sıcaklığı filtrasyon kapasitesi havuz kimyasal markaları gibi değişkenler havuz kimyasalları kullanım oranını değiştirecektir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ideal havuz kimyasal seviye parametreler arasında havuz kimyasal seviyelerinin tutulmasını sağlamaktır.

 

Önemli uyarı: Liner plastik ve şişme havuzlarda toz klor toz ph düşürücü kullanılması durumunda havuz kloru'nun atıldığı bölgede Liner kaplama malzemesinde ağartma renklerde solmalar oluşmaktadır.
 
Liner kaplama malzemesinin daha uzun ömürlü olması için yüzey sıyırıcı skemmer sepetine dezenfektan olarak klor tablet havuz kloru ve sıvı klor kullana bilirsiniz ph düşündürücüsü olarakta sıvı ph düşürücü kullanmanız önerilmektedir. 
 

Havuz kimyasalları Nasıl Kullanılır ?

Havuz kloru nasıl kullanılır ? 

Havuz kloru Bunlar suyu sterilize etmek ve dezenfekte etmek için kullandığınız kimyasallardır. Suda her zaman 1,5 ppm serbest klor oranı olmalıdır.
%90 toz grannül havuz kloru
% 90 Toz Klor : İçeriğinde %90 aktif klor içeren ve yavaş çözünen dezenfektandır stabilizatörlü bir klor bileşiğidir. Açık yüzme havuzu suyunun dezenfeksiyonunda kullanılır.
 
Kullanım Liner havuz kullanımına uygun değildir suda çözülme süresi iki günü bulabilmektedir tercihen denge deposuna atılır %90 klor ve türevleri asitik ph değerlerine sahiptir ph değeri düşük olan havuzlarda kullanımı önerilmez. 
 
Havuz Kloru Kullanım miktarı  
Havuz klorları kullanım oranları bir çok değişkene bağlı olarak kullanım miktarları değişmektedir havuz suyunu ölçmeden standart her gün belirli bir oranda havuz kloru ilave edemezsiniz havuz test kili ile yapılan ölçümlere göre havuza klor ilavesi yapabilirsiniz tercihen akşam  
 
Örnek: Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuzda 150 gr - 350 gr kullanılır kullanım miktar ve oranları havuz suyu testi yapıldıktan sonra değişim göstermektedir örnek olarak havuz suyu testinde klor oranının 3 ppm üzerine çıktığı durumlarda havuza klor atılmaz klor oranı eğer 0 ppm çıkar ise günlük kullanım oranının 2 katı havuza klor atılmaktadır. 
 
Not: Kullanım Önerileri Üründen yüksek performans almak için havuz suyunun pH’ını mutlaka 7-7,2 aralığında tutulması önerilir. %90 toz klor kullanılan havuzlarda mutlaka CYA (siyanürik asit) ölçümü yapılmalıdır. 
 
  
% 56 Toz Klor : İçeriğinde %56 aktif toz klor içeren ve hızlı çözünen stabilizatörlü bir klor bileşiğidir.
 
Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuzda 200 gr - 500 gr kullanılır. 
 
Kullanım Suda çözülme süresi hızlıdır Türkiye de en çok tüketilen havuz havuz suyu dezenfektanı ürünlerin başında yer almaktadır Solüsyon olarak dozaj ekipmanlarıyla veya granül olarak denge tankında kullanılabilir.
 
Dezenfektan Havuz Kloru Kullanım Miktarı

Havuz kloru kullanım oranları bir çok değişkene bağlı olarak kullanım miktarları değişmektedir havuz suyunu ölçmeden standart her gün belirli bir oranda havuz kloru ilave edemezsiniz havuz test kili ile yapılan ölçümlere göre havuza klor ilavesi yapabilirsiniz tercihen akşam  
 
Örnek: Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuz suyuna 200 gr - 500 gr kullanılır kullanım miktar ve oranları havuz suyu testi yapıldıktan sonra değişim göstermektedir örnek olarak havuz suyu testinde klor oranının 3 ppm üzerine çıktığı durumlarda havuza klor atılmaz klor oranı eğer 0 ppm çıkar ise günlük kullanım oranının 2 katı havuza klor atılmaktadır. 
 
Not: Kimyasal Klor Kullanım Önerileri Üründen yüksek performans almak için havuz suyunun pH’ını mutlaka 7-7,2 aralığında tutulması önerilir. %90 toz klor kullanılan havuzlarda mutlaka CYA (siyanürik asit) ölçümü yapılmalıdır.  

Sıvı Klor Kullanım : Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılır. Suda bulunan bakteri, mantar vb organizmaların üremesini ve çoğalmasını engelleyerek bunları yok eder. Aktif klor oranı %12-%14 civarındadır.
 
Ürün Özellikleri : Klor bazlı bir üründür. Bakterisit etkili bir üründür. Legionella’ya karşı etkindir. Formülasyonu gereği sıvı ve kullanımı kolay bir üründür.
 
Kimyasal Kullanım Alanları : Sıvı klor Stabilizatör içermediğinden dolayı Açık , Kapalı Yüzme Havuzlarında liner plastik polyester havuzlarda en çok kullanılan dezenfektan ürünlerin başında yer almaktadır olarak kullanılır.
 
Kullanım Şekli ve Dozu : Açık yüzme havuzlarında 1-3 ppm ; Kapalı yüzme havuzlarında 1-1,5 ppm ;serbest klor seviyesi korunacak şekilde kullanıl malıdır.
Ürünün hem havuz suyu otomatik kontrol sistemiyle kullanılması önerilir havuz suyu şok lamasında en sık kullanılan üründür sıvı klor.
 
Kimyasal Kullanım Önerileri : Üründen yüksek performans almak için havuz suyunun pH’ını mutlaka 7-7,2 aralığında tutulması önerilir. Ürünün raf ömrü sınırlı olmasında rağmen , raf ömrü geçmiş ürünler kullanım miktarı arttırmaktadır.

 
Örnek: Mikroorganizmalara karşı doğru etkiyi elde edebilmek için 1-3 ppm serbest klor düzeyi oluşacak şekilde 100 m3 havuz suyuna 900 gr - 4 kg kullanılır kullanım miktar ve oranları havuz suyu testi yapıldıktan sonra değişim göstermektedir örnek olarak havuz suyu testinde klor oranının 3 ppm üzerine çıktığı durumlarda havuza klor atılmaz klor oranı eğer 0 ppm çıkar ise günlük kullanım oranının 2 katı havuza klor atılmaktadır.
 

Dikkatinizi Çekebilir :  Hazır Havuz Kimyasalları Setleri 


 
Kalsiyum Hipoklorit : Cal Hypo havuz şoku havuz suyunu hızlı bir şekilde sterilize etmek, klor seviyelerini arttırmak ve yosunları öldürmek için kullanılır. 7,2 civarında düşük bir pH seviyesi ile en iyi şekilde çalışır. 
 
Kalsiyum hipoklorit kullanımdaki sorun ise suyun alkalinite değerine bağlıdır.

Eğer suyun alkalinite değeri 120 ppm den yüksek ise kalsiyum hipoklorit suya beyaz bulanık bir havuz suyu oluşmasına sebebiyet verir

Buna karşın sıvı klorda bu tarz sorunlar (stabilizatör miktarı ve alkalinite) olmadığı için kullanımı daha yaygın ve kolaydır.

Genel olarak yapılan klorlamadaki uygulama ise günde 1 defa (sabah veya akşam) havuza klor atılması şeklindedir.

Burada klor un atıldığı zamanda suda yaklaşık 3 ppm seviyesinde klor oranı ile dezenfeksiyon işlemi başlar ve kullanılan klorun muhteviyatına bağlı olarak zaman içinde sudaki klor miktarı sıfır değerine kadar düşebilir.

İşte sorunlarda burada başlar. Klorsuz bir havuzda bakteri üremesi çok hızlı ve etkilidir.
 
Havuz suyunda brom kullanımı : Brom tabletleri tipik olarak bir flatör veya bir brom besleyici aracılığıyla suya uygulanır. Uygun dağıtım sistemi seçilirken dikkat edilmesi gereken nokta, iki farklı tipte brom tabletinin farklı oranlarda çözünmesidir. Tipik olarak, BCDMH, karıştırılmış BCDMH, DCDMH, DCEMH tabletlerden daha yavaş erir.

Suya eklendiğinde, brom tabletleri erir ve HOBr, HOCI ve dimetilhidantoin (DMH) kalıntısı üretmek üzere reaksiyona girer. HOBr bu sistemde birincil dezenfektan haline gelir. HOBr reaksiyona girerek bromit iyonları üretirken, klor ve diğer oksitleyicilerin mevcudiyetinde HOBr, baskın dezanfektan olarak yeniden üretilecektir. Bu nedenle, bromin tabletlerinde klor olsa bile, sudaki baskın dezanfektan bromdur.

Brom tabletlerinin pH seviyesi genellikle 4 civarındadır. Bu demek olur ki, uygun bir su pH dengesi için pH ayarlaması gerekli olacaktır. Brom geniş bir pH aralığında etkili olsa bile pH dengesi, ANSI / APSP / ICC-11 tarafından,  pH için 7,2 ila 7,8 ve alkalinite için 60 ila 180 ppm olarak belirlenen aralıkta tutulmalıdır.

Klorlu dezenfektanlarda olduğu gibi, bromlu tabletleri kullanırken de suyu düzenli olarak şoklamanız tavsiye edilir. Ek oksidasyon uygulama türünü ve sıklığını belirlemek için ürün etiket yönlendirmeleri okunmalıdır.
 
Tablet klor nasıl kullanılır?

Klor bazlı bir üründür Bakterisit etkili bir üründür Legionella’ya karşı etkindir. İçeriği ve formülü gereği , geç çözünür.Tablet formda olduğu için kullanımı kolay ve pratiktir. Her tablet 200 gramdır

Kullanımı son derece kolaydır. skimmerli havuzlarda skimmer sepetine ve klanüratör sepeti pompa sepetine uygun miktarda tablet klor konulmak suretiyle suyun içine veya haznelere bırakılır.
 
Hazneler sepetlere bırakılan klor belli bir süre sonra eriyip suya karışacaktır. Belirli periyotlarda kontrol edilerek klorun tamamen eriyip suya karışması durumunda  tekrar aynı adette tablet klor konulur havuz devir daim çalışma süresine bağlı olarak erime hızı değişkenlik göstermektedir havuz suyunda serbest klor oranını erime hızındaki değişkenler sebebi  ile aynı oranda tutmak güçtür
 
Tablet klor Kullanım alanları: Açık havuzların dezenfeksiyonun'da kullanılmaktadır en çok tercih edilen ise skimmerli Liner havuzları kullanımında birinci tercih sebebidir.
 
Toz pH Düşürücü : pH düşürücü havuz kimyasalı inorganik asit formatında bir bileşiktir. Bu bileşik genelde pH değeri yüksek olan suların, klorun daha aktif çalışabilmesi için pH değerini düşürmek için kullanılır. Havuz suyu pH değeri 7.0-7.4 değerleri arasında olmalıdır. alkali oranına bağlı olarak havuz suyu ph değerin de düşmeye karşı direnç göstere bilir. 

Sıvı pH Düşürücü : pH düşürücü havuz kimyasalı inorganik asit formatında seyreltilmiş sıvı bir bileşiktir. Bu bileşik genelde pH değeri yüksek olan suların, klorun daha aktif çalışabilmesi için pH değerini düşürmek için kullanılır. Havuz suyu pH değeri 7.0-7.4 değerleri arasında olmalıdır.
 
pH Yükseltici : pH Ve Alkaliniteyi yükseltmek için kullanılan sodyum bikarbonat içerikli bir kimyasaldır. 
 
Havuz suyu ph degeri 7,2 ppm'in altına düştüğünde kullanılır. 
 
Kimyasal Kullanım Alanları :Havuz suyunda Alkalinite ve pH değerini yükseltmek için kullanılır.
Kullanım Şekli ve Dozu : pH’ı 0,1 derece yükseltmek için 100 m3 havuz suyunda 1.000-1.500 gr kullanılması önerilir.
Alkalinite için kullanıldığında firma temsilcisinin önerdiği şekilde kullanılmalıdır.
Kullanım Önerileri : Her uygulama sonrası filtrasyon tam turu tamamladıktan sonra , ölçümler tekrarlanıp , gerekli durumlarda ikinci uygulama yapılmalıdır.
Havuz suyu tam bir çevrim   turu tamamlamadan yapılan ölçümlere güvenmeyiniz.
 
Yosun Önleyici : Yosun öldürücü havuz kimyasalı yüzme havuzu suyundaki çeşitli alg, mantar ve bakterilere doğrudan toksik etki ederek onları yok etmek amacıyla kullanılır. Haftada rutin olarak bir defa olarak havuza direk atarak  uygulanır. 100 m3 Havuz göre 1000 gr-2000 gr uygulama yapılmalıdır havuz taban ve duvarların yosun oluşumunda miktar ve oranlar degişmektedir. 

Havuz Suyu Parlatıcı : Havuz parlatıcı kimyasalı çöktürücü ile karıştırılmaması gerekmektedir parlatıcı topaklayıcı yüzer halde bulunan ve kirliliğe sebep olan partiküllerin çaplarını büyüterek filtre tarafından daha rahat tutulmasını sağlayan polimerik yapıda güçlü bir bileşiktir. Havuz koşullarına göre 100 m³ havuz suyu için haftada 1 defa 600-900 gr ürün, denge deposuna atılarak uygulama yapılır. 

Havuz suyu Çöktürücü:  Çöktürücü havuz kimyasalı havuz suyunda askıda kalan ve kirliliğe sebep olan partiküllerin  topaklayarak caplarını büyütür havuz tabanına çökmesini sağlar çöktürücü kullanımı 100 m3 havuz suyu için 400 gr havuz içine atılı havuz sirkülasyon pompası 30dk-60 dk sonra kapalırı bu sürede çökeltici kimyasalının havuza karışması sağlanır süre sonunda filtrasyon sistemi durdurulur sah havuz tabanına çöken partiküller havuz süpürgesi yardımı ile havuz temizliği yapılarak havuz kullanıma açılır. 

Ayak Dezenfektanı : Umuma açık olan Havuz girişlerinde kullanılan ayak dezenfektanı sayesinde dışarıdan havuz suyuna karışabilecek mantar, mikroorganizma ve zararlı bakterilerin öldürülmesi sağlanır. Böylece havuz suyunun dışarıdan kirletilmesi engellenerek daha uzun süre sağlıklı kalması sağlanır.
 
Havuz kimyasal Kullanım miktarı: Havuz kenarının dezenfeksiyon ve temizlik işlemi için kullanıma uygundur. Ayrıca formülü gereği ayak havuzlarında da kullanıma uygundur. Havuz kenarı temizliğinde %7,5’lik solüsyonla paspas yapılıp kuruması beklenir. Ayak havuzlarında günlük olarak değiştirilerek %5’lik solüsyonun kullanılması önerilir. Ürün yapısı gereği kayganlık vericidir.

İyon Tutucu Havuz Kimyasalı : Organik esaslı iyon tutucu bir havuz kimyasalıdır. Yüzme havuzu ham suyunda bulunan demir vb. gibi ağır metallerin giderilmesi, bu iyonların yol açabileceği leke ve renkli su ile sertlik yapıcı tuzların oluşturduğu kireçlerin giderilmesinde kullanılır. Ham suda mevcut sertlik ve ağır metal iyonuna bağlı olarak 10 m³ havuz suyu için 4 - 20 litre kullanılmalıdır. 
 
İyon bağlayıcı kimyasal Kullanım Şekli ve Dozu :Rutin kullanımda 100m3 havuz suyu için haftada 1 kez 1000 mL kullanılması önerilir.
Kalsiyum bağlama kapasitesi ;66 mg CaCO3/g pH: 11 RT dür.
Sezon başı kullanımında yapılan ölçümlere göre firma yetkilisinin önerdiği şekilde kullanılmalıdır.
Kullanım Önerileri : Ürünün pH düşürücü özelliğinden dolayı , rutin kullanımlar dışında uygulama sonrası mutlaka pH ölçümü ve ayarlaması yapılmalıdır havuz suyu ph değeri 7,2 arasına getirilmelidir. 


Filtre Temizleyici kimyasalı: Yüzme havuzu ve filtrelerde oluşan ve sertleşen kirliliklerin temizlenmesinde kullanılan asidik bir bileşiktir. Kirlilik durumuna göre su ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Yüzeye uygulandıktan sonra kirlerin çıkma durumu takip edilerek bol su ile durulanarak yüzey temizlenmelidir. 
 
Ürün Özellikleri :Asidik , toz bir üründür.Toz olduğundan kullanımı ve depolaması rahattır.
Kullanım Alanları : Yüzme havuzu filtrelerinde kum temizliğinde kullanılır.
Kullanım Şekli ve Dozu : Kum dolu filtredeki su miktarının %10’u kadar ürün filtrenin kapağı açılarak ilave edilir. 12 saat beklendikten sonra filtre içindeki ürün dışarı atılarak , ters yıkama yapılır. Ve sistem devreye alınır.
Kullanım Önerileri : Uygulama esnasında filtre kapağı veya filtre kapağındaki hava çıkışı açık bırakılmalıdır.
 
Not: Kalsiyum sertliğine bağlı olarak havuz kum filtresinde taşlamalarda taşlaşma yoğun ise fitre kumlarının yenisi ile değişimi önerilmektedir rutin yıllık kullanımlarda fitre temizleyici ürünü sezon başlangıcında kullanmanız fitre süzme kapasitesini önemli oradan da arttırmaktadır.  
 
 
Havuz Kış Bakım Kimyasalı: Açık havuzlarda , havuz yüzeylerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak , kış boyunca kireç çökelmelerini , kirlenmeyi ve yosun oluşumunu engelleyen, havuzlarda ilkbahar temizliğini kolaylaştıran kış bakım ürünü kullanılmalıdır.
 
Kış kimyasalı kullanımının ardından sistem takribi 4 saat kadar filtrasyon konumunda çalıştırılıp ürünün tüm havuz suyuna karışması sağlanır.
 
Örnek vermek gerekirse 100 m3 lük bir havuz için kış sezonu girişinde ve ortasında 10 lt kullanılmak üzere toplam 20 lt ürün yeterli olacaktır takip eden aylar da havuz suyuna klor ilavesi yapılarak 6 ila 8 saat çalıştırılması önerilmektedir.

 
Siyanürik Asit Stabilizatör : Sıvı  klor kullanan havuzlarda genellikle kullanılır.
 
Stabilizatör maddesi, klorun havuz suyu içinde, güneş ışınlarından etkilenmeden daha uzun süre kalarak, havuz suyunda daha etkin bir oksidasyon ve dezenfeksiyon sağlamasında önemli bir görev üstlenir.

Güneş ışınlarından kaynaklı UV, klorun bağlarını kırarak, klorun gaz haline gelip oksidasyon ve dezenfeksiyon işlevlerini yapmadan havuzdan uçmasına neden olur.

Stabilizatör, klor ile dezenfeksiyon işlemi için oldukça önemli bir madde olmasına karşın, zaman içinde kullanılan stabilizatör maddesinin su içindeki yüksek konsantrasyonu, klor kilitlenmesine, suda puslu bir görüntü oluşmasına ve klor tüketiminin artmasına sebep olmaktadır.
 
Stabilizatör miktarı 25-75 ppm olmayan bir suya verilen klor max 4-6 saat dayandıktan sonra geri kalan zaman diliminde havuz klorsuz kalacağı için bakteri üremesi başlar ve bir sonraki klor uygulamasına kadar her türlü bakterinin üremesi için mükemmel bir ortam sunar.
 

Bir Çok Havuz Kimyasalları Var Hangisini Kullanmalıyım ?

Evet haklısınız bir çok havuz kimyasalları bulunmakta bireysel havuz kullanıcılara havuz bakımı için gerekli olan kimyasalları sizler için 4ad  başlık altında topladık. 
 
1-Dezenfektan:  Havuz suyu dezenfektanı olarak %56-%90  toz klor tablet klor sıvı klor kloru kullana bilirsiniz.
 
2-Havuz suyu ph düşürücü:Ph devamlı yükselme eğilimde olduğu için ph düşürücü kimyasal ( nadirde olsa havuza alınan suların ph değerleri asitik olmaktadır havuz suyu ph degeriniz 7,2 civarında sabit kalıp yükselmiyor ise ph düşürücü kullanmanız gerek yoktur.
 
3-Havuz suyu parlatıcı topaklayıcı: Havuz kum filtresinin süzme kapasiteni arttıracağı için daha kristal berrak bir havuz havuz suyu için kullanımı önerilir
 
4-Yosun Önleyici: Yardımcı havuz suyu dezenfektanı olarak yüzme havuzu suyundaki çeşitli alg, mantar ve bakterilere doğrudan toksik etki ederek onları yok etmek amacıyla kullanılır.
 
Diğer havuz suyu kimyasalları ise havuz suyunda problem olması ve ihtiyaç olması durumlarında kullanılmaktadır yukarıda 4 madde haddinde verilen havuz suyu kimyasal bakım ilaçları kimyasalları müstakil villa havuz bakımları için %90 yeterlidir.

Havuz kimyasalları Havuza Ne zaman havuz suyuna katılır ?

Havuz makine odasında otomatik dozaj lama sistemleri var ise gün boyunca havuza küçük dozlarda kimyasal enjekte etmektedir otomatik havuz kimyasal ölçüm cihazlarınız yok ise manüel havuz suyuna kimyasal ilaveleri eksik olan havuz suyu kimyasalları akşam havuza katılması önerilmektedir.
Havuz kimyasalları havuz suyuna  akşam saatinde katılması önerilmektedir.
 
Not: Havuz bakımında kullanılan tüm havuz kimyasal ilaçları sağlık bakanlığı onaylı olmalıdır sizlerin ve havuzu kullanan diğer kullanıcıların sağlıkları açısından sağlık bakanlığı onayı olmayan ürünleri kullanmayınız.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.