Havuz Kenarında Hangi Bitkiler Kullanılır

19-05-2021 09:02
Havuz Kenarında Hangi Bitkiler Kullanılır

Havuz Kenarında Kullanabileceğiniz Bitki Türleri Nedir

Kişisel havuzlarınızın ya da işletmelerinizin havuzlarını daha estetik bir görüntüye kavuşturmak isteyebilirsiniz.

Havuzlarınızın görüntüsünü güzelleştirmek ve estetik bir hale getirmek için yapabileceğiniz çeşitli şeyler vardır. Havuz başına konulan heykeller, çeşitli şekillerdeki dekoratif çeşmeler, taşların üst üste getirilerek yapılan şelaleler gibi.

Dekoratif dokunuşların daha doğal ve bütün durması için eklemeler yapmalısınız. Bunlardan biri de havuzun kenarına ekebileceğiniz bitkiler ve çiçekler kullanmaktır.

Doğal görüntüsü ile ortama renk katacaktır ve göze hitap edecektir. Çiçeklerin güzelleştirebileceği alanlardan biridir havuz kenarları.

Suyun ve çiçeğin görüntüsü ile daha doğal ve ferah bir görüntü sunacaktır. Ayrıca doğal bir duvar ve çit olarak da büyük işlevleri olan bitkiler ile atmosferi bozmadan ihtiyacınız olan mahremiyeti sağlayabilirsiniz.

Her mevsim yeşil olan ve yapraklarını dökmeyen bitkiler havuz kenarında kullanıma en uygun türlerdendir. İstediğiniz her bitki havuz kenarında ekilmeye uygun olmayabilir.

Yetiştirildiği ortam ve hava durumu çiçeklerin gelişiminde büyük rol oynar. Her bitkinin yetiştirilme alanı bulunmaktadır.

Bulunduğu yerin hava koşullarına göre canlı durabilir veya yetiştirilebilir durumda olmaktadır.

Havuz türleri de bitki fikirleri ve kullanabileceğiniz bitki türlerinin farklılıklarını etkiler. Üç tür havuz vardır.

havuz kenarı bahçe tasarım bitki fikirleri

Süs havuzu,

Yüzme havuzları,

Jakuzi türleri.

Her bölgede havuz kenarında kullanabileceğiniz bitkiler değişiklik gösterebilir. Ayrıca nasıl bir peyzaj istediğinizi de göz önünde bulundurarak bitki çeşitlerine karar vermelisiniz.

Havuzunuzun modeline veya rengine göre çiçek seçimleri yapabilirsiniz. Daha güzel bir görüntü oluşturabilmesi açısından bir uyum içinde olabilirler. Sade veya daha gösterişli çiçekler tercihi tamamen sizlere kalmıştır.

Havuzun ve bulunduğu alana uygun modelde çiçekler tercih edebilirsiniz. Genel olarak havuz kenarında verim alabileceğiniz bazı çiçekli bitkiler;

 havuz kenar bitkileri nedir

Akasya (Fabaceae),

Açelya (Orman gülü),

Fırça çalısı (Callistemon),

Bambu (Bambusa),

Mazı (Mazı orientalis),

Begonvil (Nyctaginaceae),

Hanımeli (Lonicera),

Çiçekli kiraz ağacı (Prunus),

Hibiscus,

Zebra çimeni (Strictus).

Büyük çoğunluğu havuz kenarında ve bahçede yetiştirilmeye uygundur. Orada bulunan hava koşullarına uyum sağlayarak daha çok verim almanızı sağlar. Hava koşullarını uyumu sayesinde düzenli bir bakım ve özenle uzun ömürlü bir yapıda olabilirler.

Bakımı açısından çok fazla zorluk çıkarmadan rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Rengarenk çiçekleri ve güzel kokuları ile bahçenize hareket katar. Renkli çiçekler ile daha canlı ve göze hitap eden bir görüntü yakalayabilirsiniz. Çiçek açma ve tomurcuklanma mevsimleri birbirlerine yakındır.

Fazla sulamadan kaçınarak bitkilerin bakımını sağlayabilirsiniz. Her çiçeğin kendine has bir görüntüsü ve kokusu vardır. Çiçekleri bir arada kullanarak havuz kenarında oldukça göz alıcı bir görüntü yakalayabilirsiniz. Esen rüzgarla birlikte gelen çiçek kokuları da havuz keyfinizi katlayacaktır.

Kaktüs ve Sukulent Familyasından havuz kenarında kullanabileceğiniz bitkiler;

havuz kenarı kaktüs bitkileri tasarımı uygulama

Sukulent,

Aslan kuyruğu (Agave attenuata)

Buz çiçeği (Aptenia cordifolia)

Yeşim bitkisi (Crassula)

Dudleya sukulent,

Eçeverya (echeveria),

Sütleğen (Euphorbia),

Kalanşo (Kalanchoe)

Plumeria,

Fil ağızı (Portulacaria afra),

Damkoruğu (Sedum),

Sempervivum,

Tespih sukulent (Senecıo)

Etli bitki anlamına gelen ve kaktüs familyasından olan sukulentlerin çok farklı türlerini bulmanız mümkündür. Farklı renk ve boylarda bulunan sukulentler hoş bir görüntü sağlar. Sade veya gösterişli çeşitleri ile zevkinize uygun modeller seçebilirsiniz.

Büyük çoğunluğu koyu yeşil renktedir. Havuzunuzun kenarında yeşil ve çok çeşitli bir görüntü isterseniz sukulentlerin havuz kenarında kullanabileceğiniz türlerini ekebilirsiniz. Tek renk oluşuyla göz yormadan sade bir görüntü olanağı sunar. Fazla su istemezler ve çok soğuğu sevmezler. Bakımını ve ekimini kendiniz yapabileceğiniz gibi bir uzmandan da yardım alabilirsiniz.

Süs havuzu, doğal havuzlar ve spa jakuzi tarzında bir havuzunuz varsa ya da görüntü olarak bu tarzı yakalamak istiyorsanız;

havuz kenar peyzajı nasıl yapılır

Dev kamış (Arundo Donax),

Zebra çimen,

Kore otu (zoysia),

Bambu türlerinden invaziv,

Tüy çim (Stipa),

Limon otu (Cymbopogon citratus),

Rush (Juncus),

Phormium,

Japon kanı (Imperata cylindrica 'Rubra'),

Sarı tilki kuyruğu çim (Alopecurus pratensis 'Aureus'),

Çeşme çimen

Bu bitkiler ve çimenlerin büyük çoğunluğu uzun ve ince yapılıdır. Doğal görünüm, çay yakını bitkileri gibi şekilleri egzotik bir çağrışım yapacaktır. Her birinin bakımı farklıdır. Peyzajını yaparken bilgili kişilere danışmalısınız. 

Kaplıca ve sıcak su havuzları için dekoratif ve etkili bitki türleri arayışında iseniz;

Tutku çiçeği,

Lady banks gül,

Carolina jessamina,

Hanımeli,

Yasemin, 

Trompet asma seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Bu bitkiler güzel kokuları ve görüntüleri ile huzur verici bir ortam oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Uzun boylu, geniş yapraklı bitki ve sarmaşıklar havuzun etrafında doğal bir duvar oluşturmada da oldukça başarılıdır.

Havuz kenarında kullanabileceğiniz bitkileri ağaçlar ile zenginleştirebilirsiniz. Ağaçlar ile daha dolu ve hoş bir görüntü yakalayabilirsiniz.

Havuz kenarında kullanacağınız ağaçları seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı unsurlar vardır. Bunlardan en önemlisi ağacın ne kadar yaprak döktüğüdür. Çok fazla yaprak, çiçek ya da polen döken bir ağaç havuz kenarında problem oluşturabilir. Havuzu hızlı kirletebilir. Kirlenen havuzun temizliği de uğraştırabilmektedir.

Çok fazla uğraş gerektirmeden daha kolay ve konforlu bir görüntü yaratabilmek için bu gibi durumları göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca süs ve görüntü güzelliği dışında yüksek ağaçlar ve geniş yapraklar doğal gölge alanlar katacaktır. Güneşin çok fazla yakıcı olabildiği zaman dilimlerinde ağaç gölgeleri imdadınıza yetişebilir. Böylece doğal havuz şemsiyeniz olacaktır. Havuzun belirli uzaklıklarına ekebileceğiniz ağaç türleri;

havuz bahçe bambu tasarımları

Palmiye ağaçları: Bu ağaçlar havuz kenarında tercih edebileceğiniz en doğru ağaçlardandır. Yaprak dökmez, poleni ve çiçeği havuzu kirletmez. Bakımı kolaydır ve geniş yaprakları gölge alan oluşturmaya oldukça müsaittir. 

Sabal avuç içi,

Akdeniz fan palmiye, 

Kraliçe avuç içi,

Yel değirmeni palmiye, 

Kamışı avuç içi,

Sago hurması palmiye türleri arasında havuz kenarında sık tercih edilen ağaçlardandır.

Doğal çit ve duvar görünümü istiyorsanız ağaçlardan yararlanabilirsiniz. Etrafı çitler ile zenginleştirebilir, daha dolu ve güvenli bir yer oluşturabilirsiniz. Çok fazla yaprak dökmeyen ve mevsim geçişlerinden etkilenmeyen ağaç türleri havuz kenarında kullanabileceğiniz bitkiler arasında en uygun seçenekleri sizlere sunar. Çit olarak kullanabileceğiniz ağaç türleri;

havuz kenar bitkileri nedir

Sahte servi ağacı: Adı yanlış selvi olarak da bilinir. Yaprak renkleri değişik tonlarda olabilir. Farklı boydaki ağaçlar yan yana gelerek doğal bir paravan olacaktır.

Japon kurtbağrı: Oldukça uzun ömürlü yaşayabilen bu bitki de sık yaprakları ile yol kenarı ve çit olarak kullanabileceğiniz türler arasında.

Şimşir: Her mevsim yaprakları ile sizlere koruma sağlayacaktır. Gerekli uzunluğa geldikten sonra dilediğiniz şekilde budama yapabilirsiniz.

Alev ağacı: Sadece yeşil bir görüntü olmasın istiyorsanız alev ağacı renkli ve doğal çit için aradığınız ağaçlardan. Yapraklarının üst kısımlarındaki kırmızılıklardan aldığı adı ile kırmızı yeşil bir renk cümbüşü sunuyor.

Mazı: Kökleri çok güçlüdür ve oldukça dayanıklıdır. Yaz kış yeşil yapraklarını korur ve en sık tercih edilen çit ağaçlarındandır.

Ayrıca bambular da doğal çit olarak sık tercih edilir. Fakat her ortamda yetiştirilemez. Bakımı ve büyümesi kolay olan ağaçları bahçe ve havuz kenarında kullanabilirsiniz.

Havuzunuzun bulunduğu bahçeye, havuzdan bir miktar uzakta meyve ağaçları da ekebilirsiniz. Hem güzel ve renkli bir görüntü elde edebilir hem de sıcak aylarında meyvelerin ferahlığından yararlanabilirsiniz. Böylece yaprakların direkt olarak havuza gelmesini engellemiş olursunuz. Mevsiminde dalından meyvelerin tadına varabilirsiniz. Narenciye ağaçları hem yaydıkları güzel kokuları hem de her alana uyum sağlamaları ile tercih sebebiniz olabilir. Narenciye ağaçları;

Mandalina,

Portakal,

Limon,

Kamkat,

Greyfurt,

Misket limonu olabilir. 

Havuzunuzu tropikal bir temada süslemek ve öyle bir görüntüye ulaşmak için dekoratif objelerden, dev saksı bitkilerinden yararlanabilirsiniz. Hem bitkilerin saksılarda daha hoş bir görüntü oluşturmasını hem de havuz kenarlarında dekoratif bir alan yaratabilirsiniz. Bunun yanı sıra havuz başında bazı bitkiler ile kendinizi tropikal bir alanda hissedebilirsiniz. Bu bitkiler;

Ebegümeci,

Canna,

Cennet kuşu,

Papirüsler,

Palmiyeler olabilir. 

Havuz kenarlarında uzun boylu kaktüsler kullanarak da güzel bir görünüm yakalayabilirsiniz. Kaktüslerin bakımı kolay ve görüntü açısından güzel bir yapıda olduklarından rahatlıkla tercih edilebilirler. Farklı bitki türlerini ve farklı familyalardan bitkileri bir arada kullanarak bir botanik bahçe görüntüsü yakalayabilirsiniz. Zengin çeşitlilikleri ile görenlerin beğenisini toplayacaktır.

havuz kenarı uzun kaktüs bitkileri

Havuzunuzun peyzajını ve tasarımını değiştirirken önceden yapılan projeleri inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. Dekoratif dokunuşlar ile havuzunuzun görünümünü güzelleştirebilirsiniz.

Alanınız uygun ve müsaitse havuza kaydıraklar ekleyebilirsiniz. Bu kaydıraklar hem havuz keyfinizi artıracak hem de dekoratif olarak güzel duracaktır. Havuzunuzun mermer rengine uygun bir atmosfer yakalayarak bütünlüğü sağlayabilirsiniz.

Şezlong ve şemsiyeleri havuz ve etrafının renginde tercih ederek modern bir görüntü elde edebilirsiniz. Fıskiyeler ve heykeller havuz başlarında oldukça dikkat çekici ve güzel parçalar olacaktır. Havuz kenarında kullanabileceğiniz bitkiler ile ortama hareket katabilirsiniz. Rengarenk çiçekleri bir araya getirerek görsel cümbüş yaratabilirsiniz.

Her mevsim yapraklarını koruyan ağaç ve bitkileri tercih edebilirsiniz. Bakımlarına dikkat ederek çiçeklerin ve bitkilerin sağlıklı kalmalarını sağlayabilirsiniz. Unutmayın her bitkinin ihtiyaç duyduğu güneş ve su miktarı birbirinden farklıdır.

Bakımlarını yaparken bir uzmandan yardım alabilirsiniz ya da detaylı bir araştırma yaparak doğru bakım yöntemlerini bulabilirsiniz. Budama zamanlarında bitkilerinizi istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Ayrıca zaman zaman gübre ve bitki besinleri kullanarak havuz kenarında kullanabileceğiniz bitkileri canlandırıp güçlendirebilirsiniz. 

Havuz kenarında farklı renkte çiçekler ile süsleyebilirsiniz. Havuz kenarına uygun birçok farklı renkte çiçekler bulunmaktadır.

Öncelikle havuzunuzla bir bütün olmasına dikkat etmelisiniz. Farklı renklerde ve birbirine uymayan renkler tercih ettiğinizde çok da hoş bir görüntü yakalayamazsınız.

Havuzunuza ve bulunduğu alana göre renkte tercihler yapabilirsiniz. Renkli çiçekler ile daha canlı bir ortam yaratabilirsiniz. Yaz aylarında daha cıvıl cıvıl bir alan yaratmak isteyebilirsiniz.

Güneşli havalarda daha ferah ve göz alıcı renkler seçmek daha doğru olabilir. Renkli çiçeklerde en çok sevilen meyve tarzı ağaçlar olmaktadır. Havuzun biraz uzaklığında bulunan renkli meyve ağaçları ile süsleyebilirsiniz. Farklı meyve ağaçları ve renkleri;

 √ Yaz aylarının en sevilen renklerinden olan turuncu ile portakal ağaçları çok farklı bir hava katabilir.

√ Kırmızı renklerin arada dans ettiği kiraz ağaçları ile daha göze çarpan bir görüntü yaratabilirsiniz.

√ Limon ağaçlarında bulunan sarı renkler ile havuzunuzun çevresine daha ferah bir hava oluşturabilirsiniz.

Bu gibi renkler ile havuzunuzu daha canlı tutabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize uygun tercihler yapmanıza bağlıdır. Havuzunuzun mermerlerine uygun renk tercihi de yapabilirsiniz. 

havuz kenar peyzajı nasıl yapılır

Sukulentler ile de daha sade ve düzenli bir görüntü elde edebilirsiniz. Sukulentler genellikle yeşil renktedirler. Farklı modellerdeki sukulentler ile havuzunuza farklı hava katabilirsiniz.

Belirli bir dizayna uygun yerleştirildiğinde çok düzenli ve bütünleşmiş hale gelebilir. Düzenini ve yerleştirme şekillerini kendiniz zevkinize uygun oluşturabilirsiniz. Daha önceden bu tarzda yapılan çiçek düzenlemelerini araştırarak bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Dizaynı gerçekleştirirken edindiğiniz fikirlere göre şekillendirebilirsiniz. Bir diğer yeşil renkli çiçeklerden olan kaktüs tercihleri de oldukça yaygın olmaktadır. Kaktüsler her alana şık ve güzel bir görüntü bırakmaktadır.

Bakımı kolay olan kaktüsler havuz çevresi için uygun olabilecek çiçeklerdir. Belli bir mesafe uzaklığa yerleştirilmeleri tavsiye edilmektedir.

Dikenli olan kaktüsler temas edemeyeceğiniz alanlarda bulunması sizler için daha iyi olabilir. Dikkatli bir şekilde kullanmanız önerilmektedir. Kaktüslerin yeşil ve tek renk oluşu ile daha sade ve otantik bir hava yaratmaktadır. Renk tercihiniz sade tonlardan yanaysa kaktüs ve sukulentler tam sizlere göre olacaktır.

havuz kenarı çim

Çiçekleri kullanırken dikkat etmeniz gereken durumlar bulunabilir. Çiçeklerin konumuna ve yapısına dikkat etmelisiniz.

Çiçekleri yapısına göre havuzun belli yerlerine yerleştirme işlemi yapmalısınız. Bazı çiçeklerin havuzun çok da yakınında bulunmaması gerekebilir. Belli bir mesafe uzaklığında tutularak çiçeklere daha iyi bakılabilir.

Çiçeklerin ömürlerinin uzun olmasını ve daha kullanışlı bir yapıda olmasını sağlamak için özen göstermeniz ve dikkat etmeniz gerekmektedir. Toplu bir şekilde çok fazla çiçek yerleştirme yapacaksanız eğer belli bir düzene göre yapmalısınız.

Çiçeklerin birbiriyle uyumlu bir şekilde görüntü oluşturmasını sağlamak için belli bir dizayna uygun yerleştirmelisiniz. Farklı alanlarda birbirinden çok ayrı bulunan çiçekler dağınık bir görüntü yaratabilir. Daha düzenli bir alan yaratmak istiyorsanız çiçeklerin konumlarına özen göstermelisiniz. 

Çiçekleri sadece toprağa ekerek dekor oluşturmaya bilirsiniz. Saksılarda bitkiler kullanarak istediğiniz zaman zevkinize göre yer değişimleri de yapabilirsiniz.

Çok fazla güneş sevmeyen bitkileri gölge yerlere taşımanıza ya da yağışlardan etkilenmemeleri için yer değişmenize de olanak sağlayabilir. Çiçekleri yerleştireceğiniz saksıların daha özenli ve göze hitap eden bir şekilde olmalıdır.

Çiçeklerin öneminin yanında konulacak saksıların da görüntüsü bir o kadar önemlidir. Çiçek rengine veya tarzına göre saksı tercihleri yapabilirsiniz. Çiçeğin büyüklüğüne göre de saksının boyutu değişmelidir.

Saksıların orantılı ve çiçeği sıkmadan bir şekilde durması önemlidir. Eğer büyüyebilecek bir çiçek tercihi yaptıysanız ona göre büyüklükte saksı tercihi yapmalısınız. Bu sayede büyümesini engellemeden rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Eğer saksı kullanmak istiyorsanız bu gibi durumlara dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir.

havuz kenar peyzajı nasıl yapılır

Çiçek ekimini bir profesyonel yardım alarak gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bilginiz varsa kendiniz de bu işlemi yapabilirsiniz. Çiçeklerin büyüklüğüne ve yapısına göre yardım alabilirsiniz.

Ekim işlemi sizleri zorlayacak büyüklükte çiçekler için yardım almanız daha iyi bir sonuç almanızı sağlar. Kendiniz bu işlemi yapacaksanız eğer yerleştireceğiniz çiçek ile ilgili araştırmalar yapabilirsiniz.

Araştırma yaparak işlemi daha kolay halledebilirsiniz. Bu konu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kullanacağınız bitki türünün özelliklerine dikkat etmelisiniz. Yapısına ve ihtiyaçlarını bilmeniz gerekebilir. Hangi koşullarda yetiştiği, ona uygun toprak seçimini ve su ihtiyaçlarını göz ününde tutmanız gerekmektedir.

Çiçekleri daha sağlıklı ve daha iyi bir şekilde yetiştirmek için özelliklerini bilmelisiniz. Bitkilerin ömrünü uzatmak için düzenli bir şekilde bakım yapılmalıdır. Bu bakımı belirli zamanlarda uzmanlardan alabileceğiniz yardımlar aracılığı ile halledebilirsiniz. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.