Havuz bakımı yaparken bilinmesi gerekenler

23-06-2022 09:15
Havuz bakımı yaparken bilinmesi gerekenler

Havuz Bakımı Nasıl Olur? Nasıl Temizlenir? Klor, Robot ve Pompa Fiyatları


İnsanların en büyük eğlence kaynaklarından biri olan yüzme havuzları, insan sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır. Çevresel ve insandan kaynaklanan kirlenmeler büyük küçük herkesin sağlığını tehdit etmektedir. Bunu önlemek adına periyodik olarak havuz temizliği ve bakımı yapılmaktadır. Temizlik için de havuz kimyasalları
kullanılmaktadır.  Sağlık ve hijyen açısından hem kullanılan malzemeler sağlıklı hem de kullanan kişiler profesyonel olmalıdır. 

Havuz Bakımı Nasıl Olmalı?
Yüzme havuzları insan sağlığı için büyük önem arz ettiklerinden temizlik ve bakımlarına dikkat etmek gerekiyor. Sadece kimyasal kullanmak havuzun temiz olduğunu göstermeyecektir. Havuzun temizliğini ve gerekli kimyasalları ekledikten sonra periyodik bakımını yapmanız gerekiyor. Periyodik bakım için şu işlemleri yapmanız gerekiyor

Havuz taban ve duvarları havuz dip temizleme motorlarıyla temizlemelisiniz. Bunun için manüel veya havuz robot süpürge kullanabilirsiniz.
Havuz robotunun ortalama 3 saat havuz içinde kalması yeterlidir. Şayet robotu havuz duvarına tırmanmazsa filtresini kontrol edin. 
Havuz filtrelerini günlük olarak ters yıkama yöntemiyle yıkayın. Ters yıkamayla ne kadar dışarı su attıysanız aynı oranda havuza temiz su eklemeyi unutmayın. 
Havuz devir daim pompası içerisinde bulunan kıl tutucuyu 2 haftada bir boşaltılın. 
Filtrasyon sisteminin sürekli çalışır durumda olmasına dikkat edin. 
Havuz suyunun kimyasal ölçülerini günlük olarak ölçün. Suyun pH derecesinin 7,2-7,8 arasında olması gerekiyor. PH değerini yükseltmek veya düşürmek için basitçe asitler veya bazik havuz kimyasallarından ekleyin. Kimyasalları  teker teker 4 saat aralıklarla ekleyin. 

Havuza günlük olarak 100 metreküp suya 200 gram havuz kloru serpin. PH dengeleyicini de günlük olarak 100 metreküp suya 100 gram atıyorsunuz.
Bu uygulamalar havuz kullanıma açılmadan 3 saat kadar önce veya kapanıştan sonra yapılmalıdır. 
Çöktürücü uygulamasından sonra 8 saat havuzu dinlenmeye bırakın. Eğer şok klorlama uygulaması yapacaksanız havuzun 12 saat kullanılmaması gerekiyor. 
Periyodik olarak havuz suyunu değiştirin. Yaz döneminde havuz suyunun 3 günde bir değiştirilmesi gerekiyor. 

Havuz İçin Mantar Testi Nasıl Yapılır? 
Yüzme havuzları ortak kullanım alanlarıdır. Bu nedenle bulaşıcı hastalıkların bulaşma riskinin yüksek olduğu ortamlardır. Profesyonel yüzme havuzu işletmecileri üyelerinden havuz mantarı bulaşıcı hastalığı olmadığına dair sağlık raporu istiyorlar. 

Mantar testi sağlık ocaklarında yapılmıyor. Bunun için bir laboratuar veya kliniğe başvuruyorsunuz. Sizden duruma göre kan, tırnak, saç, deri örneği alıp test yapıyorlar. Test sonucunda herhangi bir mantar tespit edilmemişse rapora yazılıyor. Siz de bu raporu havuz yönetimine sunuyorsunuz. Mantar testinin her 6 ayda bir yapılması gerekmektedir. 

Havuz Klor Ölçümü Nasıl Yapılır?
Yüzme havuzlarında suyun bakterilerden temizlenmesi için klor kullanılmaktadır. Kişisel havuzlarda 0.4 - 0.6, genele açık havuzlarda azami 1.5 ppm klor kalacak şekilde suyun klorlanması gerekiyor. Klor ölçüm işlemi profesyonel kişilerce yapıldığı gibi hazır satılan havuz klor ölçüm cihazı ile de yapılmaktadır. 

Tüp, havuz suyuyla birkaç defa çalkalandıktan sonra işaretli yere kadar havuz suyuyla dolduruyorsunuz. Klor indikatöründen 4 damla damlatıp, iyice çalkalıyorsunuz. Ortaya çıkan rengi, renk kartelasından okuyorsunuz.Krem rengi 0,3; açık sarı 0,5; sarı 1,00; koyu sarı 3,00; kahverengi 5 ppm olarak okunmaktadır. 

Havuz Klor Fiyatları
Havuzlar için kullanılan klorlar, piyasada toz,tablet ve sıvı halinde satılmaktadır. Marka ve gramajlarına bağlı olarak 
havuz kloru fiyatları değişmektedir. Buna göre 10 kg toz havuz klor fiyatı 769-1031, 25 kg havuz sıvı klor fiyatı 268-351, 10 kg havuz klor tablet fiyatı 1038-1161 TL arasında değişiyor. 

Havuz Robotu Fiyatları
Havuz robotlarını bir nevi elektrikli süpürge olarak düşünebilirsiniz. Marka ve modellerine göre havuz robotu fiyatları değişmektedir. Örneğin dolphin havuz robotu fiyatı modeline bağlı olarak 16.000-64.000, zodiac havuz robotu 8.000-32.000 TL arasında değişiyor. 

Havuz Pompası Fiyatları
Havuz pompası, havuz içerisinde bulunan sirkülasyonu sağlayarak, suyu arındırır, temiz kalmasını sağlar. Bu nedenle havuz malzemeleri arasında önemli yere sahiptir. Piyasada farklı marka ve modellerde havuz pompaları bulunmaktadır. Fiyatları da kapasitesine göre 2 ile 20 bin TL arasında değişmektedir. Burada dikkat edeceğiniz husus havuzunuzun kapasitesi ve kullanacağınız pompanın kalitesi olacaktır. 

Havuz Şoklaması Nasıl Yapılır?
Havuz şoklaması; okside edici madde/madde karışımlarının, havuz sularına, kloraminleri ve diğer istenmeyen maddeleri imha etmek için eklenmesi işlemidir. İşleme başlamadan önce şu hususlara dikkat etmelisiniz;
Kullanacağınız klor miktarı havuzun günlük klor ihtiyacının en az 4 - 5 katı kadar olmalıdır. 
Suyun pH değeri 6,8 - 7,2 aralığında olmalıdır. 
Göz ve cilt sağlığı için eski elbiseler, koruyucu gözlük ve eldiven kullanmalısınız. 
Şoklamada kloru daima suya ilave ederek yapmalısınız. Kimyasal sıcak suda daha iyi çözündüğünden her zaman sıcak su kullanın. 

Klor miktarı ile pH değerini belirledikten sonra bir kova sıcak suya kloru ekleyip, iyice karıştırıyorsunuz. Homojen dağılım içinh havuzun etrafını dolaşarak ve eşit miktarda döküyorsunuz. 

Havuz Suyu Nasıl Boşaltılır?
Çeşitli sebeplerden dolayı havuz suyunun boşaltılması gerekebilir. Tahliyesi olmayan havuzlarda hortum pompa ile suyu tahliye edebilirsiniz. Burada önemli olan suyu nereye tahliye edeceğinizdir. Tahliyesi olan havuzlarda ise; öncelikli olarak pompadan ana tahliyeye giden hattı izole ediyorsunuz. Kısaca ana tahliye vanası açık, Skimmer hattının kapalı olması gerekiyor. 

 Pompa kapağını çıkarıp, havalandırma hortumunu süzgeç mahfazasına takıyorsunuz. Üfleyiciyi açıp, ana tahliyeden kabarcıkların çıkmasını bekleyin. Yaklaşık 30 saniye kadar bekledikten sonra -üfleyici hâlâ çalışıyorken-valfi kapatın. Bu bir hava cebi oluşturacak, ana drenaj sudan uzak kalacaktır.

Havuz Süpürgesi Nasıl Çalışır?
Havuz dibinin ve duvarlarının temizlenmesi için manüel ve elektrikli havuz robotları bulunuyor. Manüel olanda hortumun ucuna süpürge aparatını takıp, kendiniz yönlendirerek temizlik yapıyorsunuz. 

Otomatik olarak çalışan havuz robotları herhangi bir yönlendirme gerektirmeden havuz dibini ve duvarlarını temizlemektedir. Robotu yavaşça havuza bıraktığınızda dibe çökecektir. Fişini taktığınızda robot çalışmaya başlayacaktır. 

Havuz Derzleri Nasıl Temizlenir?
Yeni sezona hazırlık amacıyla boş havuzun temizliğinde derz kontrolü, tamiratı ve temizliği yapılacak işlemler arasındadır. Fayanslar için olduğu gibi derzlerin temizliği için de temizlik kimyasalları bulunmaktadır. Önerilen orana sadık kalarak suyla seyrelttikten sonra fırça veya spreyle duvarlara sıkıp, fırçalayın. Kimyasal artıkların kalmaması için bol suyla durulamayı unutmayın.
 
Havuz Çökertici Nasıl Kullanılır?
Havuzun yüzeyindeki kıl, toz vb. kirleri gidermek için havuz çökertici kullanımı gerekiyor. Bu işlemi gece yapmanız daha doğru olacaktır. 100 metreküp havuz suyuna bir litre havuz çökertici ekliyorsunuz. Çökerticiyi serperek ilave ettikten sonra makineleri iki saat çalıştırıyorsunuz. Bu süre sonunda motorları kapatıp, partiküllerin, kirlerin dibe çökmesi için sabaha kadar bekliyorsunuz. Sabahleyin havuz süpürgesiyle havuzun dibini süpürüp, ters yıkamayla havuzun temizliğini tamamlıyorsunuz. 

Havuz Tuzu Nasıl Kullanılır?
Havuz dezenfeksiyon işleminin çalışması, tuz elektrolizi için öncelikle çok seyreltilmiş bir tuzlu su çözeltisi hazırlıyorsunuz.  Havuza, metreküp başına 4 - 6 kilogram arasında havuz tuzu  döküyorsunuz. Böylece  %0,4'lük bir tuzluluk oranı elde ediyorsunuz. Havuz için ideal tuz seviyesini elde etmek istiyorsanız -havuz tuzsuz ise- her 4 bin litre için 16 kg tuz uyguluyorsunuz. Tuz cinsi olarak kalsiyum klorür kullanmayınız. Onun yerine saflığı en az %99.8 olan saf NaCl  (sodyum klorür ) kullanın. 

Havuz Yosun Önleyici Nasıl Kullanılır?
Havuzun dibinde, kenarlarında zamanla yosun oluşabilmektedir. Bunu önlemek adına yosun önleyici kimyasal kullanmanız gerekiyor. Yani, yosun önleyicinin amacı havuzda yosun oluşmasını önlemektir. Bu nedenle yosun bağlamış bir havuzda kullanmanız boşuna olacaktır.

100 metreküp havuz suyu için 1-1,5 lt yosun önleyici kullanıyorsunuz. Daha güzel sonuç almanız için parlatıcı ile birlikte kullanmanız tavsiye edilmektedir. Yosun önleyiciyi kullandıktan bir saat sonra parlatıcıyı döküyorsunuz. Bu işlemi gece yapıyorsunuz. Sabaha kadar motorları çalıştırıp, kimyasalların iyice karışmasını sağlıyorsunuz. 

Havuz Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Havuz bakımı ve temizliği ihmale gelmeyecek işlemlerdir. Sadece kimyasal atmak, havuzun yüzeyindeki görünen kirleri temizlemek yeterli değildir. Bunlarla birlikte günlük ve periyodik olarak temizliğin yapılması şarttır. Günlük olarak yapmanız gereken işlemler;
Havuz kullanıma açılmadan önce pH, klor,siyanürik asit değerlerini ölçüyorsunuz. 
Skimer sepetlerinin/taşma kanallarının, havuz yüzeyinin, havuz çevresinin temizliğini yapıyorsunuz. 
Havuz giriş bölümündeki ayak havuzunun temizliğini yapıp, ayak dezenfektanıyla dolduruyorsunuz. 
Motor ön sepetlerini temizleyip, kum filtresi, elektrik tesisatı ve mekanik tesisatı kontrol ediyorsunuz. 
Denge deposundaki su seviyesini kontrol ediyorsunuz. 

Havuz suyunun temizliğini, berraklığını koruması adına haftalık olarak şu işlemleri yapıyorsunuz;
Manüel veya otomatik olarak havuz süpürgesiyle havuzun dibini, duvarlarını temizliyorsunuz. 
Yosun önleyici, çökertici, şoklama kimyasallarını dörder saat arayla ekliyorsunuz. Çökertici kullandıktan sonra 8 saat havuzun dinlenmesi gerekiyor. 

Günlük ve haftalık havuz bakımıyla birlikte 3-6 aylık periyotlarda havuz ve denge tankını boşaltıp, temizlemeniz gerekiyor. Havuz ve denge tankı temizliğini alanında uzman, profesyonel bir ekibe yaptırmanız doğru olacaktır. 

Bulanık Havuz Nasıl Temizlenir?
Havuz suyu çeşitli nedenlere bağlı olarak berraklığını kaybedip, bulanık hale gelmektedir.  Suyun bulanık hale gelmesini en sık ve yaygın nedeni düşük serbest klor seviyeleridir. İlk olarak serbest veya kombine klor seviyesini ölçüyorsunuz. 

Suyun klor ve pH değerlerini belirledikten sonra şoklama yapıyorsunuz. Havuzun ihtiyacı olan klor miktarının 45 katı kadar kloru sıcak suda çözdürdükten sonra homojen şekilde havuza yayıyorsunuz. 

Havuz Bakımı Nasıl Olur?
Günlük olarak havuzun yoğunluğuna göre bir veya iki defa klor, pH değerleri kontrol edilmelidir. PH değeri 7,2-7,8 en ideal değerler arasıdır. Klor ise 1-1,5 ppm arası olmalıdır. Ölçüm sonucunda havuz suyu bu değerler dışındaysa klor eklemesi yapıyorsunuz. Havuz kimyasalları ile haftada iki defa ilaçlayıp, dibi süpürüyorsunuz. 

Havuz içindeki skimmerleri (filtreler) günlük olarak ters yıkama yöntemiyle temizliyorsunuz.  Haftalık olarak da yosun önleyici, çökertici kimyasalları havuz suyu miktarınıza göre belirlenen oranda ekliyorsunuz. 

Yoğun ve kalabalık kullanılan havuzların suyunu 3 günde bir değiştirmeniz gerekiyor. 2-3 bin ton suyun boşaltılıp, yeniden doldurulması zahmetli ve maliyetli olduğundan birçok işletme ancak 100-150 ton kadarını değiştirip, taze su ekliyorlar. Bu durumda günde iki defa suyun pH değerini ölçerek hijyeni sağlamanız gerekiyor. 

Havuz Robotu Nasıl Çalışır?
Havuz robotları, elektrikli süpürge mantığıyla çalışmaktadır. Havuz tabanında ve yan duvarlarında bulunan kirleri, partikülleri temizliyorlar. Marka ve modele göre programları değişiklik göstermektedir. Havuzunuzun temizliğini optimize etmek için kendi kendine öğrenen bir program seçerek, robotun havuz zemininde gezmesini sağlıyorsunuz. 

Robotu çalıştırmak için havuza bırakın, 1-2 dakika içinde dibe inecektir. Güç kablosunu prize taktıktan sonra, güç kaynağından gücü açın. Belirlenen programa göre robot havuz zeminini gezerek temizleyecektir. Modeline bağlı olarak havuz duvarına da tırmanmakta, yüzeyi de temizleyip, öyle aşağıya inmektedir. Şayet robotunuz yüzeye çıkmazsa filtresini ve teker aralarını kontrol ediniz.  

Program sonunda robot görevini bitirip, otomatik kapanmaya geçecektir. Önce gücü kapattıktan sonra robotu havuzdan çıkarabilirsiniz. 

Yüzme havuzları insanların en büyük eğlence ortamlarından biridir. Bununla birlikte sağlık ve hijyen açısından bakımının özenle yapılması gerekiyor. Havuz bakımı ve temizliği günlük, haftalık, aylık olarak periyodik şekilde yapılmaktadır. Günlük olarak klor, pH değerleri kontrol edilmelidir. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.