Havuz Aydınlatmaları

Havuz Aydınlatmaları

Havuz Aydınlatmaları

Süs ve yüzme havuzlarının en önemli parçalarından biri aydınlatmalardır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kalitesi ve kullanımı artan havuz aydınlatmaları havuzlara bambaşka bir boyut katar. Gece kullanımı için hazır hale getiren aydınlatmalar kullanışlı olmasının yanı sıra dikkat çekici bir görüntü de sağlar. Özellikle olimpik havuzlarda ve yüzme havuzlarında akşam kullanım açısından gereklilik gösterir. Led havuz aydınlatması en sık tercih edilen ve en iyi aydınlatma çeşitleridir.

Havuz aydınlatmaları havuzun kullanışlılığını artırır. Suyun içini net göstererek özellikle işletme ve ticari havuzlarda güvenliği yükseltir. Aynı zamanda havuzun kullanım süresini artırır. Aydınlatmalar sayesinde havuz güneşin olmadığı saatlerde de kullanıma uygun halde kalacaktır. RGB renk seçenekleri ile havuzun kırmızı, mavi, sarı, yeşil gibi pek çok renkte aydınlatılmasını sağlayarak görüntüyü güzelleştirir. Kolay montajı, uzun kullanım ömrü ve tasarrufu led havuz lambalarının kullanımının yaygınlaşmasının sebepleri arasında yer alır.

Led Havuz Lambaları

Havuz içi aydınlatma ürünleri farklı yapıda malzemeleri bulunur. Su içinde kullanıldığı için ekstra olarak dikkat edilmesi gereken havuz içi aksesuar ve aydınlatmaları dikkatli seçilmelidir. Elektrik ile çalışan lambalar kaliteli ve dayanıklı malzemeden üretilmiş olmalıdır. Aynı zamanda uzun ömürlü kullanıma da dayanıklı olmalıdır. İşletme ya da bireysel havuzlar için seçilecek aydınlatmalar normal aydınlatmalardan değil, özellikle havuz içinde kullanıma uygun ürünlerden seçilmelidir.

Led teknolojisi aydınlatma alanında büyük yeniliklere ve avantajlara yol açtı. Işık kalitesi, renk fazlalığı ve uzun ömür gibi çeşitli avantajlara sahip havuz içi led aydınlatmaları ile havuzların kullanımı ve görüntüsü oldukça iyileşti. Aynı zamanda led aydınlatmalar eski tip halojen lambalardan %90 daha fazla tasarruf sağlar. Led havuz aydınlatmaları da kendi içlerinde farklı ürünlere ayrılır. Her ürün farklı işleve ve özelliğe sahiptir. Görüş açısının fazla olmasını sağlayan havuz lambaları can güvenliği sağlarlar. Görüş mesafesini arttırırlar. Havuzun tasarımını ve peyzajını belirginleştir.

 

Sıva Altı Led Havuz Lambaları

Sıva altı led lamba çeşitleri adından da anlaşıldığı üzere sıvanın altından, betonarme içine kovan tekniği ile uygulanarak havuz inşaatında montajı sağlanır. Sıva altı led kullanımı tercih edildiği zaman kullanılacak lambaya uygun armatür kasasının montajı yapılmalıdır. Elektrik kabloları da inşaat esnasında çekilmelidir. Sıva altı led lambalarının izolasyonu dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Su kaçakları çok ciddi sorunlara yol açabilir.

Sıva Üstü Havuz Lambaları

Montajı oldukça kolay bir aydınlatma çeşididir. Renk seçeneği zengindir. Montajı için lamba kovanına gerek yoktur. Seramik btb üzerine direkt olarak montaj yapılabilir. En sık tercih edilen havuz lambası çeşitlerinden biridir. Yüksek kalite ve uzun ömürlü kullanım gibi avantajlar sunar.

Led Havuz Aydınlatması Kullanım Avantajları

Havuzlar ticari ya da bireysel olarak kullanılabilir. Her iki kullanım türünde de havuzun kullanılabilirliği ve estetik görüntüsü büyük öneme sahiptir. Hem işlev hem de görsellik açısından gerekli olan bir unsur de havuz ışıkları ve aydınlatmadır. Bir havuzun olmazsa olmazı led aydınlatmalar eski tip aydınlatmalara oranla çok daha fazla avantaja sahiptir. Eski tip halojen havuz aydınlatmaları yüksek enerji tüketimi yaparlar ve yüksek ısı yayarlar. Aynı zamanda kullanım ömrü de düşük olan halojen lambalar günümüzde tercih edilmemektedir. Halojen lambalarının yerini daha estetik, kaliteli ve tasarruflu bir seçenek olan led lambaların pek çok avantajı bulunur.

Havuz aydınlatmaları havuz içinde, havuz dışında ve havuz kenarlarında kullanıma uygun olarak üretilmiştir. Led aydınlatmanın avantajları;

· Led havuz aydınlatmaları uygun fiyatlıdır.

· Elektrik tasarrufu sağlar.

· Su altında aydınlatma performansı oldukça yüksektir.

· RGB renk seçenekleri ile renk skalası oldukça geniştir.

· Kolay monte edilir.

· Model ve boyut seçenekleri fazladır.

· Kullanım kolaylığı sağlar. Uzaktan kumanda ile kontrol, RGB renk değişimi, ışık miktarını ayarlama gibi çeşitli işlemler yapılabilir.

·Normal havuzlarda 300 l. aydınlatma yeterli olacaktır. Fakat müsabaka yapılacaksa 500 l. aydınlatma seviyesi yapılır.

·Havuz üstüne kullanılacak aydınlatma elemanlarının bakımı zor olacağı için bakım ve kurulum masrafı az olan led lambalar önerilir.

·Havuzlar nemli ortama sebep oldukları için armatürler nemden etkilenmeyecek olanlardan seçilmelidir.

· Uzun ömürlü kullanım avantajı sağlar. Bir led ampülün kullanım ömrü ortalama olarak 50.000 saattir.

· Led aydınlatmalarda ışık rengini değiştirmek için renk filtresine ihtiyaç yoktur. Işık rengi içerisinde bulunan kimyasallar ile değişir. Böylelikle farklı renklerde aydınlatma için ekstra maliyet gerekmez.

· Boyutları diğere lambalardan küçüktür. Tasarım olarak şık görünür ve daha az yer kaplayarak daha fazla alan aydınlatır.

· Açma kapama hızı yüksektir. Led lambalar tam parlaklığa mikro saniyeden daha hızlı ulaşarak lambanın ömrü açma kapama hızından etkilenmez.

· Işık seviyesi ayarlanabilir. Akım düşürülerek ışık yoğunluğu azaltılabilir. İstenilen loşlukta kullanım sağlanabilir.

· Soğuk ışık teknolojisi kullanılır. Diğer lambalarda olduğu gibi enerjinin belli bir oranı ısıya dönüşmez. Böylelikle verimli olarak aydınlatmaya devam eder.

· Dış etkenlere karşı oldukça dayanıklıdır. Darbeye dayanıklı oldukları için havuz içerisinde kullanıma uygun yapıya sahiptir.

Havuz Aydınlatması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havuz aydınlatmaları havuzun içine, havuzun dışına ve dekoratif olarak havuzun çevresine yerleştirilebilir. Havuzun inşaatı sırasında ya da sonrasında yapılacak aydınlatma işlemleri sırasında süreç dikkatli bir şekilde sürdürülmeli ve kullanılan malzemeler dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Yapılan yanlış tercihler elektrik kaçağı gibi ciddi sorunlara ya da ışık yetersizliği gibi teknik sorunlara neden olabilir. Havuz aydınlatmalarında birinci öncelik güvenli ortam yaratmaktır. Bu yüzden yapılacak aydınlatmanın çok büyük önemi vardır. Armatürlerin dikkatli seçilmesi ve armatürlerin konumlandırılmasına özen gösterilmelidir. Yüzme havuzlarında genel olarak 300 lüks aydınlatma seviyesi yeterli görülür. Aydınlatmalarda ışık yanlış açıyla düşerse parlama ve yansıma yapar ve bu da istenmeyen bir durumdur. O yüzden tasarımın ve konumlandırmanın doğru planlanması gerekir. Olası elektrik kesintilerine karşın acil aydınlatma sistemleri kurulmalıdır. Böylece sorun çıkma ihtimali de düşecektir. Bir diğer yapılabilecek seçenek de su altı aydınlatmadır. Su altı aydınlatmalar yansıma etkisini azaltarak su altında da net ve kaliteli görüş sağlar. Bu da güvenli bir ortam sunacaktır. Yüzme havuzlarının bulunduğu ortamlar nemli olduğu için armatürlerin korozyona dayanıklı olması çok önemlidir. Yüzme havuzlarında kullanılacak aydınlatma armatürleri en az IP54 korumalı olmalıdır ama su altında kullanılacak armatürler minimum IP68 korumalı olmalıdır. Kullandığınız aydınlatma lambaları ve armatürler yeterli kalitede olsa da can güvenliği sağlamak adına kaçak akım rölesi kullanılmalıdır. Bunun da sağlıklı çalışabilmesi için iyi bir topraklamaya ihtiyacınız olacaktır.

Havuzun derinliğine göre yapılacak olan aydınlatma da değişecektir. Havuz derin oldukça kullanılması gereken led lambaların güçleri de artar. Havuzunuz küçük ve sığ ise küçük led lambalar kullanılabilir. Görüş alanınızı netleştirmek ve güvenli bir ortam oluşturmak adına ledlerin kalitesine, rengine ve gücüne dikkat edilmelidir. Su altı aydınlatması yaparken ışığın kırılma hesaplamaları doğru yapılmalıdır. Aydınlatma mesafesi asla göz ardı edilmemelidir.

Havuz aydınlatması seçerken dikkat etmeniz gereken temel konular şu şekildedir;

· Tercih edeceğiniz ürünlerin özelliklerini ve işlevlerini incelemelisiniz: Led, Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltımıdır. Türkçesi ise ışık yayan diyottur. Gerilim uygulanması ile elektronlar harekete geçerek led ışını yayar. Diğer aydınlatmalardan farklı olarak led lambalar belirli bir düzeyde akıma ihtiyaç duyar.

· Seçeceğiniz lambaların kullanım alanlarını doğru belirlemelisiniz: Farklı havuz aydınlatmaları havuzun çeşitli bölgelerinde kullanım için tasarlanmıştır. Örneğin sıva altı kovanlı tip havuz lambaları havuz içi aydınlatmalarda kullanıma uygundur. Havuz merdivenlerinde kullanmak için boru tipi sıva altı merdiven basamak lambaları kullanılır. Süs havuzlarında ve havuz ışıklandırmalarında genellikle ayaklı spot lamba kullanılır. Fıskiyelerde de RGB armatürler tercih edilir.

· Havuz boyutuna uygun aydınlatma yapılmalıdır: Havuz aydınlatmaları monte edilmeden önce ortalama ölçüler alınmalı, havuz basamakları, köşeler ve çıkıntılar gön önüne alınarak lambalar monte edilmelidir. Işık yayılımı düzgün olarak sağlanacak şekilde dizayn edilmelidir.

Havuz Aydınlatmasında Renklendirme

 

Yüzme havuzlarının aydınlatılmasında kullanılacak ledlerin rengi de can güvenliği sağlama hususunda çok önemlidir. Beyaz renk ledlerin kullanılması güvenlik ve görüş kalitesi için mükemmel bir seçenektir. Her ne kadar klasik bir seçim olsa da güvenli bir görüş sağlar. Su altına belirli aralıklar ile yerleştirilen beyaz ledler akşam havuz kullanımı için gerekidir.Farklı seçenekleri de olan havuz led lambalarında istediğiniz renklerle aydınlatma yapılabilir. Açık renk led lambalar kullanılması daha iyi bir görüş sağlayacağı için daha çok tercih edilir. Renkli aydınlatmalar ise daha çok dekorasyon için tercih edilir. Havuz içine, etrafına ve merdiven kenarlarına renkli ledler yerleştirilerek havuzun görüntüsü dikkat çekici hale getirilebilir. RGB renk seçeneklerine sahip led aydınlatmalar ile farklı renk kombinasyonları ve renk geçişleri sağlayabilirsiniz.

 

Havuz Aydınlatma Fiyatları

 

Havuz aydınlatmalarında fiyatlar kullanacağınız led lambaların kalitesine ve gücüne değişiklik gösterir. Havuz lambası fiyatları ürünlerin model, işlevi kullanım alanı ve özelliklerine göre değişiklik gösterir. Düşük kalite led lambalar düşük fiyatlarda olacağı gibi kalite arttıkça havuz için kuracağınız led aydınlatma sisteminin fiyatı da doğru orantılı şekilde artacaktır. Led lambaların gücü de fiyatlandırmayı değiştirir. Burada da led lambaların gücü arttıkça fiyatlandırması artacaktır. Led lambalar kurulacak aydınlatma sistemi için uygun bir seçenek olacaktır. Led lambaların enerji verimliliği yüksek ve uzun süreli kullanabilme imkanı sunduğu için bütçe dostu olacaktır. Enerji tasarrufu sağlayan led lambalar uzun ömürlü kullanımda avantaj sağlar. Verimlilik, kolay kullanım ve modern görünüm ile led lamba fiyatları kullanıcıları memnun eder.

 

Led Lambaların Konumlandırması

Havuz içinde olduğu gibi havuz etrafına da aydınlatma yapılabilir. Merdivenlere, yürüme bölgelerine, oturulacak yerlere, havuzun çevresine led lambalar takılır. Buralara yapılacak led lamba montajları aydınlık bir görüş sunacağı için çok önemlidir. Led lambaların yanlış konumlandırması ışığın havuzda yansıma ve parlama yapmasına sebep olacağı için tehlike oluşturacaktır. Can güvenliği sağlamak adına merdivenlere, oturulacak bölgelere, havuzun kenarlarına ve havuz içine led lamba ile aydınlatma yapılmalıdır. Özellikle gece kullanıma açık ticari havuzlarda aydınlatma konumlandırmaları net ölçümler yapılarak yapılmalıdır. Havuz içinde ve havuz dışında yapılacak aydınlatmalar farklıdır. Bu sebepten her iki alana da uyumlu aydınlatma türleri seçilerek kutulum ona uygun yapılmalıdır.

 

Havuz Lambalarının Değiştirilmesi

Havuz ışıklandırmasının güvenli ve sağlıklı çalışması için bakımı yapılmalı ve gerektiğinde değişimi yapılmalıdır. Öncelikle havuz ışıklandırmasıyla bağlantılı olan tüm elektrik kapatılmalıdır. Lambaların değişimleri alanında uzman elektrikçiler ile yapılmalıdır. Gerekirse havuzdaki su boşaltılmalı ve güvenli bir alan oluşturulmalıdır. Havuz tesisatı ve aydınlatmaların bağlanma şekilleri lambaların değişim süreçlerinde farklılıklara yol açar. Alanında uzman kişilerden yardım alınarak gerekli durumlarda lambalar değiştirilebilir.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.