Hamileyken Yüzülür mü?

09-06-2021 10:03
Hamileyken Yüzülür mü?
Özellikle yaz dönemlerinde hamilelik geçiren kadınların aklına hamilelikte yüzülür mü gibi sorular geliyor. Denizde ve havuzda bakteriler bir enfeksiyona yol açabilir mi ya da bebeğe bir zararı var mı gibi soru işaretleri kafa karıştırıcı olabiliyor. Vücut gebelikte normalde olduğundan daha hassas olduğu için bu gibi düşüncelerin olması normal bir durumdur. Uzmanlar hamilelikte yüzmenin zararlı olmadığını belirtiyor. Belirli bir dönemlerde ve belirli pozisyonlarla yüzmenin faydalı olduğunu da ekliyorlar. Sırt üstü ve kurbağalama yüzüş stilleri hamilelikte önerilen stiller arasında gelir. Gebelikte yapılan diğer egzersizler gibi yüzme de ağrıları azaltmakta oldukça etkilidir. Sadece fiziksel olarak değil, anne adayını zihinsel olarak da rahatlatan yüzme sporu hamileliğin son ayına kadar düzenli olarak sürdürülmesi de öneriliyor. Doğumdan sonra kilo vermeyi ve eski forma kavuşmayı da kolaylaştırır.

Hamilelikte Yüzmenin Faydaları


Hamilelik döneminde yüzmenin zihinsel ve fiziksel olarak pek çok faydası bulunmaktadır. Stresi azaltması, fiziksel ağrılara iyi gelmesi ve kasları çalıştırması ve daha birçok olumlu etkisi vardır. Vücudun daha düzgün şekillenmesine de fayda sağlar. Yüzmenin çeşitli faydaları vardır. Bunlar arasında;

Fiziksel ağrıları azaltır. Gebelik döneminde özellikle sırt ağrıları olur. Yüzme annenin omurgalarına baskı yapan bebeğin ağırlığını azaltarak ağrıyı fark edilir şekilde geçirir. Suyun kaldırma kuvveti anneyi hafiflemiş hissettirir. Suda yapılan egzersizler kas ve eklem ağrılarına iyi gelmekle beraber sıkılaşmaya da yardımcı olur.

Vücuda pek çok faydası vardır. Düzenli ve dozunda yapılan yüzme hamilelikte istenmeyen kilolardan kurtulmanın bir yoludur. Vücudun rahatlamasını ve şekillenmesinin kolaylaşmasını sağlar. Kasları da geliştirir.

Hamilelikteki stresi ve gerginliği azaltır. Gebelik döneminde duygusal olarak daha hassas olan anne adayları gevşemeye ve sakinleşmeye ihtiyaç duyar. Yüzme esnasında kas hareketleri ve suyun dalgaları kişiyi sakinleştirir ve rahatlatır.

Ödem ve şişkinliği azaltır. Özellikle vücudun alt kısımlarında ayak ve ayak bileklerinde ödem birikir. Hareketsizlik ödemi arttırır. Düzenli olarak yüzme kan dolaşımını düzenler ve hamilelikten dolayı oluşan şişkinliklerin azalmasını sağlar.

Psikolojik olarak etkilidir. Yüzme kan basıncını düzenler, zihinsel fonksiyonları düzene sokarak zihni rahatlatır. Suyun kaldırma kuvveti ile anne adayı kendini rahatlamış hisseder ve hafifler. Yüzerken anne adayı günlük stresten ve yüklerden uzaklaşır. Sadece fiziksel sağlık için değil zihinsel sağlık için de oldukça faydaları bulunur.
 
hamileyken-yuzmek-yararlimi

Uyku kalitesini artırır. Gebelik dönemindeki fiziksel değişimler anne adayının uyku düzenini de etkiler. Bebeğin gelişimi için büyük önem taşıyan uyku ve dinlenme yeterli sağlanmalı. Yüzme sporunu düzenli yapmak fiziksel aktiviteleri geliştirir ve anneyi dinlendirdiği için gece uykularını daha verimli uyumalarını sağlar. 

Hamilelikte ilk üç ayda oluşan mide bulantısını azaltır. Kusma ve bulantı gibi rahatsızlıkları azaltmaya da faydaları vardır.
Yüzme, hayatın her döneminde faydalı bir spordur. Gebelik döneminde doktorunuzdan onay alarak yüzebilirsiniz. Herhangi bir terslik hissetmeniz durumunda doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.

Hamileliğinin Hangi Döneminde Yüzülür?


Yüzme, hamileliğin her döneminde yapabileceğiniz bir spor dalıdır. Hekiminize danışarak hamileliğinizin riskli bir durumu olmadığını teyit ederek yüzebilirsiniz. Beden sağlığına ve hareketliliğe oldukça faydalı olan yüzmenin her dönem düzenli olarak yapılması tavsiye edilir. Beden sağlığının yanı sıra sakinleşmeye, nefes alışverişlerini düzenlemeye ve zihne de pek çok faydası vardır. Hamile iken yüzeceğiniz alanların temiz ve hijyenik olması gereklidir. Denizlerde yüzmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Yüzeceğiniz havuzun temiz, hijyenik ve çok fazla klorlanmamış olması gerekir. Peki hangi dönemlerde ne kadar yüzülür? Uzman kadın doğum doktorları bu konuda açıklamalarda bulunmuştur;

İlk 3 ay: bu dönemde yüzme süreniz ideal olarak günde yarım saat olacaktır. Yarım saatten fazla yüzme bedende ve kasıklarda yorgunluğa sebep olacağından önerilmez. Sabah saatlerinde yüzmeniz güne daha zinde başlamanıza yardımcı olacaktır.
3 – 6 ay arasında: Bu süreçlerde beden ağırlaşırken ve hareket imkanları azaldığı için çoğu anne adayı yüzmeyi bırakır. Fakat doğumun kolaylaşmasına ve kişinin gevşemesine yardımcı olan yüzmeye hamilelik boyunca devam edilmesi önerilir. Uygun ve rahat bir mayoyla yüzmeye devam edebilirsiniz. Günde 45 dakika yüzmek yeterli olacaktır. 

Son 3 ay: Hamileliğin son aylarında stresi azaltmak ve gevşemek için yüzebilirsiniz. Bu dönemde hareket etmek daha da zorlaşacağı için her pozisyonda yüzmeniz tavsiye edilmez. En uygun pozisyon kurbağa stili yüzmedir. Yüzerken boynunuzda bir gerginlik hissederseniz şnorkel kullanarak bu gerginliği engelleyebilirsiniz. 

Hangi Durumlarda Yüzmeyi Bırakmalısınız?


Gebelik döneminde beden normalde olduğundan daha hassastır. Herhangi bir terslik olduğunu hissettiğiniz zamanlarda yüzmeyi bırakmanız önerilir. Bu durumları yaşarsanız yüzmeyi bırakanız ve hekiminiz ile iletişim kurmanız önerilir;

  1. 1. Vajinal kanama,
  2. 2. Göz kararması,
  3. 3. Düzensiz nabız,
  4. 4. Karında ağrı,
  5. 5. Sıvı gelmesi,
  6. 6. Rahimde kasılmalar,
  7. 7. Nefes daralması,
  8. 8. Yorgunluk.

Bunların nedeni yüzme olmayabilir fakat önlem almanız gerekecektir. 
 
hamilelik-ve-yuzme

Yüzmeye Başlamadan Yapmanız ve Dikkat Etmeniz Gerekenler;


  1. - Yüzme süreniz 30 dakikanın üzerine çıkacaksanız mutlaka sıvı ve glikoz alımına dikkat etmelisiniz.
  2. - Havuza atlamamalısınız ve derin dalışlar yapmamalısınız.
  3. - Aşırı soğuk suda yüzmemeniz önerilir. 
  4. - Temizliğinden ve hijyeninden emin olmadığınız havuzlarda yüzmemeniz önerilir.
  5. - Tek parça mayolar baskı yapabilir. İki parça halinde yüzme kıyafetleri tercih etmelisiniz.
  6. - Yüzme bilmiyorsanız gebelik dönemlerinde öğrenmeye başlamanız doğru bir tercih olmayabilir.
  7. - Islak mayoyla durmamanız gerekir. Yüzdükten sonra kıyafet değişimi yapmayı ihmal etmemelisiniz.
  8. - Akıntısı ya da dalgası yoğun olan denizlerde yüzmeniz tavsiye edilmez.
  9. - Çok güneş altında ve aşırı sıcaklarda güneşlenmeniz ve yüzmeniz önerilmez. 
  10. - Vücudu sıkmayan giysiler ile yüzmeniz rahat hareket etmeniz açısından önem taşır.
  11. - Çok derin yerlerde yüzülmemeli ve denizde çok açılmamalısınız.
  12. - Eğer havuzda yüzecekseniz havuzun temiz ve çok fazla kimyasal içermemesine dikkat etmelisiniz.
  13. - Yemek yedikten hemen sonra yüzmeniz önerilmez.
  14. - Aç karnına yüzmeniz de önerilmez.
  15. - Güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
  16. - Ters ve fazla efor gerektiren hareketler yapmaktan kaçınmalısınız.
  17. - Yorgun hissederseniz havuzdan ya da denizden hemen çıkmalısınız.
  18. - Çok sıcak su da tansiyon düşürebilir. Gebelik döneminde çok uzun süre aşırı sıcak suda durmanız da önerilmez.

Hamileyken Hangi Pozisyonlarda Yüzmeniz Önerilir


Yüzme her ne kadar gebelikte önerilen bir spor olsa da dikkat etmelisiniz ve vücudunuzu fazla zorlamamalısınız. Gebelik döneminde annenin vücudunu fazla zorlamaması gerekir. Her pozisyonda yüzmek bebeğin gelişimine iyi gelmeyebilir. Doğru pozisyonlarda yüzme sporu hamileliği olumlu yönde etkiler.

hamilelikte-yuzme-pozizyonlari

Önerilen yüzme pozisyonları;

Kurbağalama stili: Yüzücünün el ve ayaklarını daireler çizerek su içerisinde ilerlemesidir. Yükselme, küçülme, uzanma olarak 3 hareketten oluşur. Ayaklar her zaman daire çizerek yüzmeye devam eder.
Sırt üstü yüzme: Hamilelikte önerilen bir diğer yüzme stili de sırt üstü yüzmedir. Sırt üstü yüzmenin avantajı, vücudun ağırlığının eşit dağılması ve vücut ağırlığını azaltır. Bu sebepten dolayı anne adaylarının sırt ve kasık ağrılarını da azaltmaya yardımcı olur. 
Bu iki yüzme stili hekimler tarafından en sık önerilen pozisyonlardır. Düzenli olarak yüzmenin pek çok faydası vardır. İmkanlarınıza göre denizde ya da havuzda yüzebilirsiniz. Yüzdükten sonra güneş altında durmanız önerilmez. Doğumdan sonra da yüzmeye devam etmeniz vücudun kendini toparlamasına yardımcı olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.