Yüzme Havuzu Malzemeleri Nelerdir

26-04-2021 12:06
Yüzme Havuzu Malzemeleri  Nelerdir

Havuz yapımında ve bakımında kullanılan malzemeler nelerdir?

Bu blog içeriğinde havuz yapımda kullanılan mekanik tesisat malzemeleri nelerdir havuz temizlik ekipmanları nelerdir ve havuz suyu bakımı için hangi havuz kimyasallarınıza ihtiyacınız olacak gibi temel havuz sorularına cevap vereceğiz.
 

Havuz Yapım Malzemeleri

Havuz kullanımının giderek yaygınlaştığı son yıllarda, kullanım ihtiyaçları sayısız nedene dayanmaktadır. Artık ev tipi kullanım ve ticari işletme bazlı havuz yapımı ihtiyacı gibi iki ana kategorinin yerini sayısız havuz kullanım şekli almıştır. 

Toplu ikamet alanları, siteler, oteller, apartlar, villalar, rezidanslar, konaklama ve turizm işletmeleri gibi sınırsız alanda bir ihtiyaç haline gelen havuzların, yapımı ve bakımına yönelik kriterler de aynı ölçekte farklılık göstermektedir.
Aynı zamanda peyzaj düzenlemelerine yönelik süs havuzu yapımı da kullanımı ve yapımı açısından kendine özgü aşamalar içerir. 

Bu durumda havuz yapımında ihtiyaç duyulan malzemelerin işlevi, gücü, boyutu ve fiyatı da yapılan havuzun çeşidi ve kullanım amacına göre değişmektedir.
Her havuzun teknik değerleri ve kullanım alanlarına yönelik ihtiyaç duyduğu havuz yapım malzemeleri bulunmaktadır. 
İnşaat süreci de dâhil olmak üzere havuz yapımında kullanılan malzemelerin havuz kullanımına yönelik önemi büyüktür.
Havuzun hacmi, kullanım alanı, amacı ve kullanıcı sayısı gibi pek çok etken havuz yapımını yakından ilgilendirmektedir.
Bu nedenle havuz inşasında teknik hesaplamaların ve malzeme kalitesinin hatasız olması gerekmektedir. 

Zemin seçimine yönelik en mühim zorunluluk zeminin düz olmasıdır. Bu şart hem havuz yapımının gidişatını kolaylaştıran, hem de havuz için bakım sistemlerinin işlevsel çalışmasına hizmet eden bir şarttır. 
Ek olarak havuz izolasyonu da yapım aşamasında önemli başlıklardan biridir.

Havuzun ısı dengesinin kimyasal uygulamalardaki yeri büyük olduğundan izolasyon işlemi hem kimyevi dengeye, hem de uzun ömürlü kullanıma hizmet etmektedir.
 

Havuz Yapım Malzemeleri Nelerdir?

Temel anlamda standart havuz yapım malzemeleri ve bakım kimyasallarının varlığı her havuz çeşidi için geçerlidir.
Bu standart sistemin eklerini ve yardımcı unsurlarını ise havuzun niteliği ve kullanım amacı belirlemektedir. 

Havuz kullanımında bilhassa kullanıcı sağlığı bakımından kritik önem taşıyan sistemler, havuz yapım malzemeleri arasında yer almaktadır.
Sürekli olarak, belirli aralıklarla ve özel durumlarda olmak üzere kullanım sıklığı üçe ayrılan bu sistemlerin; filtreleme, koruma ve sirkülasyon özelliği başlıca işlevleridir.
Özellikle filtreleme ve sirkülasyon sağlama özellikleri; hem havuz suyundaki koldial parçacıkların filtrelenme açısından, hem de kimyasal uygulamaların devridaimi açısından son derece önemlidir. 
Öte yandan filtreleme sistemleri kendi içinde farklı boyut, hacim ve işlevlere ayrılmaktadır.
 
Katı ve sıvı maddelerin filtrasyonu sonrası havuz suyunun temizlenme işlemini gerçekleştiren bu sistemlerin, havuz yapım malzemeleri arasında ayrı bir yeri vardır. 
Su pompaları ve filtreleme tesisatının yerleştirilmesi ile tamamlanan havuz yapımında başlangıçtan son aşamaya değin dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar şunlardır:
havuz yapı mekanik tesisatı malzemeleri

1.Havuz yapımında öncelikli önem yapının inşa edileceği alandır. Havuzun yapılacağı alanın kullanım açısından uygun olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

2.Açık veya kapalı yüzme havuzlarında, süs veya gölet havuzlarda kullanılan tesisatlar farklılık arz edeceğinden kullanım malzemelerinde uygunluk göz önüne alınmalıdır.

3.Sıva ve izolasyon işlemlerinin uzun ömürlü kullanıma hizmet etmesi için kullanılan inşaat malzemeleri ve ustalık havuz yapımının en mühim iki unsurudur.

4.İç tesisata yönelik alımlar yapılırken, havuzun dizaynı ve kullanım amacına uyumlu tesisat ve bakım sistemleri alınmalıdır.

5.Kurulum aşamasında iyi hesaplanmamış değerler söz konusu olduğunda havuzun bakım sistemleri düzgün çalışmayacağından, sistemler arası hesaplamalara dikkat edilmelidir.

6.Havuz inşaatı sonrasında kurulacak olan filtreleme sistemleri ile su pompalarının birbiriyle uyumlu olması şarttır.

7.Havuz su pompasının aşırı basınca sebep olması filtreleme işlemlerinde sorun yaratacağından, su içi basıncın dengede tutulması gerekmektedir.

Bilhassa çoklu kullanıma yönelik dizayn edilen havuzlarda uzun ömürlü kullanıma uygun, bakım işlemleri ile uyumlu ve sistemsel bakım maliyeti düşük malzemeler tercih edilmelidir. 
Maliyet açısından uzun vadeli kazançlar hedefleyenlerin, havuz kurulum malzemeleri satın alırken kalite ve garanti açısından dikkatli olması gerekmektedir.
 Sürekli olarak sistemsel bakıma ihtiyaç duyan, kronik kullanım sorunları teşkil eden malzemeler, havuz bakımında işlevsel beklentiyi karşılayamayacağı gibi, mali açıdan da zararlara sebebiyet verebilmektedir. 

Ticari işletmelere yönelik havuz yapımında uzun süreli yüksek maliyet gerektiren malzeme kullanımı istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Bu nedenle havuz yapımı için ihtiyaç duyulan teknik teçhizat ve kurulum malzemelerinin titizlikle temin edilmesi gerekir. 

Havuz yapımı için sorumlu olan profesyonel kişi ve kuruluşların tercih ettiği malzeme özelliklerini, fiyatlarını ve uygulama şekillerini takip etmek de havuz yapımından fayda sağlayan bir durumdur.
Havuz mekanik tesisatı malzemelerinin kullanım alanı, kullanım amacı ve kullanım süreleri gibi özellikler bakımından birbirinden ayrılması sebebiyle, her malzemenin kendine özgü niteliklerini değerlendirerek satın almak ve kullanmak, havuz bakım ve yapım işlemleri açısından son derece önemlidir. Çünkü uyumsuz malzeme seçiminin orta – uzun vadede çeşitli işlevsel ve mali sonuçları doğabilir. 

Özellikle filtreleme ve pompalama sistemlerinin uyumu için maksimum özen gösterilmesi; hem havuz bakımının üst düzey gerçekleşmesini, hem de oluşabilecek mali kayıpların engellenmesini sağlamaktadır. 
Havuz yapımı için kullanılan ve inşaatı sonrası, şap izolasyon ve seramik yerleştirme işleminin ardından yerleştirilmesi gereken standart kurulum malzemeleri; su pompaları, otomatik su pompaları, filtreleme tesisatı ve otomatik filtreleme sistemlerinden oluşmaktadır.
 
Havuz Su Devridaim Pompaları
Yüzme havuzu kullanıma yönelik temel bakım uygulamalarını fiziksel ve kimyasal olarak iki kategoride değerlendirmek gerekmektedir.
Kimyasal boyutta suyun sağlıklı ve dezenfekte olması sağlanırken, fiziksel kategorideki işlemler hem kimyasal işlemleri destekler, hem de kimyevi uygulamaların çözemediği büyük ölçekli temizlik ve filtreleme işlemlerini gerçekleştirirler. 

Yani bir havuzun kimyasal değerlendirme sonrası klorlama işlemine tabi tutulması kimyasal uygulamaya, klorlama işlemi için devridaim ihtiyacının teknik sistemler tarafından yapılması fiziksel uygulamaya örnektir. 
Görüldüğü üzere her iki işlem de havuzun bakımı için hayati önem taşıyan ve birbirleriyle ilişki içinde olan özelliklere sahiptir.
Fiziki bakım uygulamalarında havuz tesisatının temel yapı taşı havuz sirkülasyon pompalarıdır.
 
Otomatik Su Pompaları
Otomatik su pompaları; havuz yapım malzemeleri arasında tüm teknik ve kimyasal işlemlerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan, havuzun devridaim işlemini yürüten, elektrikli çalışma düzeneği ve pervaneli yapısıyla suyun filtreleme sistemlerinden geçmesinden sorumlu olan teknik ekipmanlardan biridir. 

Fiziksel ve kimyasal bakım uygulamalarından temel ihtiyaçlar arasında yer alan su pompaları; hacim, güç ve kullanım işlevi açısından havuz tipiyle uyumlu değişiklikler göstermektedir. 
Havuz yapım malzemeleri tercihinde dikkat edilmesi gereken en mühim unsurlardan biri havuz tipi ve kullanım amacı ile su pompası uyumudur.
Ev tipi kullanıma uygun bir havuz pompası süs havuzu pompalama işleminde kullanılamayacağından, her havuz tipine ait uygun özellikle su pompaları havuz yapımında kullanılmaktadır.
 
Havuz Filtreleme Sistemleri
Havuz yapımında kullanılan teknik teçhizat ekipmanları arasında iki temel kategoriden biri su pompaları, diğeri filtreleme tesisatıdır. 
Havuz filtreleme sistemleri; yapım aşamasında bakım uygulamalarına uygun olacak şekilde dizayn edilen ve yerleştirilen; suyun tortu, atık ve yosun gibi maddelerden arındırılarak kullanıma uygun hale gelmesini sağlayan sistemlerdir. 

Filtreleme sistemlerinin kimyasal uygulamalara zemin hazırlamak da dâhil olmak üzere havuz yapım malzemeleri arasında büyük önem taşıması, tercih edilen malzemelerin kaliteli ve güvenilir olmasını gerektirmektedir.
Çünkü sağlıklı filtreleme işlemlerinin gerçekleşmesi kullanılan filtreleme tesisatının işlevine bağlıdır.
 
Otomatik Filtreleme Sistemleri
Havuz suyunda pompaların sağladığı devridaimle filtrelere ulaşan atık ve tortuların ayrıştırma işlemlerini yürüten tesisatlar; filtreleme tesisatı adı verilmektedir. 
Havuz yapım malzemeleri arasında kritik öneme sahip olan bu sistemlerin otomatik tanıma özellikli yeni nesil modelleri havuz yapımından en çok tercih edilen modellerdir. 
Manuel müdahale gerektirmeyen ve hazne bakımından en geniş kullanım özelliğine sahip olan otomatik filtreleme sistemleri, ayrıştırma işlemlerini en kısa sürede ve en opsiyonel şekilde gerçekleştirebilmektedir.

Havuz mekanik tesisat malzemeleri nedir?

100 m3 su hacmine sahip olan havuzların mekanik flitrasyon tesisatı için gerekli olan havuz ekipmanları
100 m3 havuz yapımı için gerekli olan havuz malzemeleri
Havuz kum fitresi 920 plastik kum filtresi 

Q63 Praher altı yollu vana

2 hp 220 volt mono blok havuz sirkülasyon pompası 

Havuz merdiveni 4 basamak 304 model standart 

Kuvars kum 450 kg

Pim taş D63 çek valf 

Pim taş D63 vana  

Süpürge nozulu yapıştırma tip 

Besleme nozulu yapıştırma tip 

Tangit pvc yapıştırıcı 1 kg 

Kare dip emiş süzgeci 25X25 

20cm sava ızgarası 

20/90 savak köşe parçası 

Sıva üstü beyaz ışık Led havuz lambası 

Havuz trafosu 12 volt 300 what 

Er kalıp pompa sehpası 

D63 pvc temiz su borusu boru 

Elektrik Panosu Mono (1 motor+1 lamba)

D63 muhtelif fitinx malzemeler dirsek,manşon,te,redüksiyon 

Havuz temizlik malzemeleri nedir ?

Betonarme yüzme havuzları bakımlarında kullanılan havuz temizlik ekipmanları 
havuz temizlik malzemeleri nedir
1-) Havuz taban temizliği için gerekli olan havuz süpürgesine ihtiyacınız bulunmaktadır  iki çeşit havuz süpürgesi bulunmaktadır liner plastik havuz süpürgeleri ve betonarme havuz süpürgeleri betonarme havuz süpürgesi havuz süpürgesi tekerlekli alüminyum gövdeye sahip süpürge hortum çıkış ağızları 38 ve 50 mm süpürgenin büyüklüğüne bağlı değişmektedir önerimiz küçük havuzlar için 38 mm çıkışa sahip havuz süpürgesi secimi yapabilirsiniz büyük havuzlar için 50 mm çıkışa sahip havuz süpürgesi secimi yapılabilir unutulmaması gereken konu ise süpürge çıkış vakum ağzına göre havuz süpürgesi hortumu ve hortum adaptörü seçilmesidir. 

Liner plastik havuz süpürgeleri ise tekerlekli ve fırçalı modellere sahip havuz süpürgeleridir süpürge çıkış agızları standart 38 mm çapa sahiptir liner plastik kaplı olan havuzlarda betonarme havuz süpürgesi kullanmanız durumunda havuz içi kaplama malzemesi olan linere zarar vere bilirsiniz.

2-) Havuz süpürgesi hortumu havuz süpürgesine uyumlu hortum uzunluğu hesaplanır iken havuz uzunluğundan 2 metre daha uzun alınmasında fayda var havuz 10 metre ise hortumu 12 metre almalısınız.

3-) Havuz temizleme filesi  havuz kepçesi önerimiz derip tip kepçe modelidir.

4-) Havuz taban ve duvarlarını fırçalamak için fırça 3 tip fırça modeli bulunmaktadır 1 kıvrık plastik fırça 2 düz model havuz fırçası 3 krom havuz fırçası not krom havuz fırçaları bazı seramikleri çize bilmektedir bilginiz olsun

5-) Havuz süpürgesi hortum adaptörü havuz süpür ge hortumuna uyumlu

6-) Teleskopik sap hem havuz süpürgesi hem de havuz kepçesine aynı teleskopik sapı kullana bilirsiniz ölçüleri ise 2x2 dört metreden başlayarak 12 uzunluğuna kadar çıka bilmektedir.

Yukarıda belirtilen havuz temizlik ekipmanları hazır set olarak satın alabilirsiniz.
 

Havuz Robotu

havuz robotu secimi 
Havuzunuzun elle temizlenmesi hızlı bir şekilde uzun ve günlük olarak kısıtlayıcı hale gelebilir. Havuz robotu , sizin herhangi bir çaba harcamadan havuzunuzu tamamen bağımsız bir şekilde temizlemek için özel olarak tasarlanmıştır.
 
Havuzunuzun özelliklerine ve aynı zamanda imkanlarınıza bağlı olarak doğru havuz robotunu seçmek önemlidir . Bunun için e havuz market size çok çeşitli havuz robotları sunmaktadır:  

Elektrikli yüzme havuzu robotu nedir?

Yüzme havuzunun temizliği, bahçesinde yüzme havuzunun bulunmasının kısıtlayıcı noktasıdır. Görevi kolaylaştırmak için elektrikli robot ideal bir yüzme havuzu robotudur! Pek çok avantajı vardır, ancak dezavantajları da olabilir, bu yüzden satın almadan önce elektrikli yüzme havuzu robotu hakkında her şeyi bilmek önemlidir .

Hangi yüzme havuzu için hangi robot ? 

İyi elektrikli havuz robotu, teknik kapasitesi sayesinde yüzme havuzunu özelliklerini dikkate alarak temizleyebilecek olan robottur.
Pek çok model vardır, bazıları sadece tabanı temizler, bu da yarı sert duvar üstü havuzlar için yeterli olabilir.
Diğerleri duvarları ve / veya su hattını temizler, bazıları batık plajlar, elmas uçlu tabanlar gibi zorlu alanları mükemmel hale getirmek için uzaktan kontrol edilir ...

Elektrikli yüzme havuzu robotu kiri bir, kendi ön filtre haznesinde depolar, bu nedenle filtrasyon türünden bağımsız olarak kullanılabilir.
Öte yandan derinliği 3 metreden fazla olan yüzme havuzları elektrikli robotla uyumsuzdur. 
Çok sayıda engel, adalar, köprüler varsa, kablosuz bir elektrikli yüzme havuzu robotu idealdir!

Elektrikli havuz temizleme robotu avantajalar nedir ?

Elektrikli yüzme havuzu robotunun kullanımı çok kolaydır ve kurulumu çok hızlıdır. Bir elektrik prizine bağlanan ve bir anahtarla donatılmış bir alçak gerilim transformatörü ile çalıştırılır. Başlatıldıktan ve elektrik şebekesine bağlandıktan sonra, insan müdahalesi olmadan tek başına çalışır.
Elektrikli robot, hareketlerinde pompanın gücünü veya atıkları depolamak için filtreyi kullanmaz; işleyişinde özerktir.  

Kirleri emer, fırçaları duvarları ovalar ve kiri gevşetir.
Elektrikli robot, az çok karmaşık havuz zeminlerini temizleyebilir. Bazıları sadece düz veya hafif eğimli tabanlar yapar, diğerleri ise bileşik eğimli veya elmas noktalı tabanlar için bile etkilidir. 
Modele veya programlamaya bağlı olarak, sadece tabanı, tabanı ve duvarları veya tabanı, duvarları ve su hattını temizleyebilir. 
Havuzun kirlilik derecesine göre temizlik zamanını seçmek mümkündür. Hafif kirli bir havuz için bir saat, daha kirli olan için iki buçuk saat ...
Elektrikli yüzme havuzu robotu uzaktan kumanda edildiğinde, zor bölgelere veya ihmal edilecek alanlara yönlendirilebilir. 

Havuz temizleme robotu dezavantajları nedir ?

Elektrikli robot, ne kadar karmaşık olursa olsun, rastgele hareketlere sahiptir, bu da belirli alanları terk edebileceği anlamına gelir.
Merdivenlere, açılara ve sular altında kalan sahillere yerlere erişmek zor olabilir. Uzaktan kumandalı bir robotunuz olmadığı sürece, temizliği manuel olarak tamamlamanız gerekecektir.
10 ° C'nin altındaki soğuk sular (modele bağlı olarak) onun için değildir! Bu nedenle sezon başında ve sonunda veya kışlama aktif ise motorun bloke edilmesi cezası altında kullanılmamalıdır.
Su dengesi, özellikle pH değeri, robotun doğru çalışması üzerinde etkilidir. Bu, özellikle dikey duvarların yükselmesi için yapışması için temel bir koşuldur.

Elektrikli bir yüzme havuzu robotunun satın alınması, önemli bir finansal maliyeti temsil eder.
Motorun karmaşıklığı ve içerdiği elektronik aksam nedeniyle diğer havuz robotlarına göre daha kısa kullanım ömrüne sahiptir. 

Elbette, havuzun özelliklerine ve sahibinin gereksinimlerine uygun bir elektrikli havuz robotu olması zorunludur.
 
Havuz robotu fiyatları'na buradan ulaşa bilirsiniz.
 

Neden havuz suyu bakımı yapılır?

Su, yosun, mantar gibi  gelişen mikroorganizmaları içeren doğal bir elementtir ... İklim koşulları ve yüzücülerin getirdiği kirleticiler gibi yüzme havuzundaki suyun kalitesini etkileyen ve değiştiren çok sayıda unsur vardır veya Tabiat Ana.

Yüzme havuzundaki suyun bir kültür ortamı haline gelmemesi için, virüslerin ve bakterilerin çoğalmasını önlemek için kimyasal veya daha doğal bir işlem gereklidir.

Havuz suyu bakımında kullanılan kimyasal ilaçlar nedir ?

Evet en can alıcı kısma geldik bunu söylememin sebebi ise havuz kimyasalları yanlış kullanımdan doğan sonuçların önce kendimize ve sevdiklerimize zarar vereceği unutulmamalıdır havuz bakımında genelde dezenfektan olarak klor ve türevleri kullanılmaktadır .

havuz bakim kimyasalları nedir 

1-) Dezenfektan klor  

2-) Havuz suyu ph düşürücü

3-) Çöktürücü 

4-) parlatıcı topaklayıcı

5-) Yosun önleyici biosit

Genelde havuz bakımı için gerekli olan kimyasallar 5 ad kimyasal yeterlidir olan dışı durumlarda diğer havuz kimyasal ilaçlarına ihtiyacınız buluna bilmektedir 

Kaç çeşit havuz kimyasalı vardır ?

1-) Dezenfektan olarak olarak klor ve türevleri kullanılmakladır

%56 toz klor,

%90 toz klor

%90 Tablet klor

%90klor parlatıcı yosun içeriğine sahip multi tablet klor 

Sıvı klor sodyumhipoklorit

%70 Kalsiyum hipoklorit

2-) Havus suyu ph değerini düşürmek için

Toz ph düşürücü

Sıvı ph düşürücü

3-)Havuz suyu ph değerini yükselmek için

Toz ph yükseltici

Sıvı ph yükseltici

4-) Yosun önleyici havuzda oluşmuş ve oluşacak olan yosunlarda  kullanılmaktadır

Havuz yosun önleyici kimyasal biosit sıvı formda

5-) İyon bağlayıcı

Organik esaslı iyon tutucu bir havuz kimyasalıdır. Yüzme havuzu ham suyunda bulunan demir vb. gibi ağır metallerin giderilmesi, bu iyonların yol açabileceği leke ve renkli su ile sertlik yapıcı tuzların oluşturduğu kireçlerin giderilmesinde kullanılır

6-)Havuz suyunda askıda bulunan veya çözülmüş halde bulunan demir ve koloidal parçacıkların çapları büyüterek havuz tabanına çökelmesine yardımcı olan havuz kimyasalıdır

Çöktürücü flock sıvı toz ve tablet formda

7-)Havuz suyu filtresi süzme kapasitesini arttıran havuz suyu parlatıcısı 

 Parlatıcı topaklayıcı sürekli temizleyici sıvı tablet ve toz formda

8-)Sıcala asitk yüzey temizleyici

Genelde havuz temizliğinde kullanılır

Diğer Kimyasal Türleri:

Serbest Klor nedir?

Havuz suyundaki uygun klor seviyelerini belirlemek için serbest klor test edilir. Suyunuzu sterilize etmek için hala mevcut olan klor miktarıdır. Serbest klor, herhangi bir kirletici ile etkileşime girmemiş klorlu sudur.

Kombine Baglı Klor nedir?

Kombine klor, serbest klor nitrojen ve amonyak gibi kirletici maddeleri oksitlediğinde oluşan bir yan üründür. Mevcut klor, kirleticilerle birleştikçe tükenerek birleşik klor elde edilir.

Toplam Klor nedir?

TC olarak da bilinen Toplam Klor, havuz suyunuzdaki serbest klor ve kombine klorun toplamıdır. Klor testleri genellikle toplam kloru test eder çünkü test etmek serbest klor veya kombine klordan daha kolaydır.

Muriatik Asit nedir?

Muriatik asit, seyreltilmiş bir hidroklorik asit çözeltisidir. Çoğu ev geliştirme mağazasından ve havuz mağazasından satın alabilirsiniz. Havuz pH'ınızı düşürmek, kartuş filtreleri temizlemek ve havuz yüzeylerinizden pas lekelerini çıkarmak için muriatik asit kullanabilirsiniz. Muriatic Acid hakkında daha fazla bilgi edinin.

Siyanürik Asit nedir?

Siyanürik Asit, havuzdaki kloru güneşin UV ışınlarından koruyan bir kimyasal olan klor stabilizatörünün başka bir adıdır. Bu, daha uzun süreli klor ile sonuçlanır.







IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.