Havuz ve Deniz Kazalarında Yapılması Gerekenler

Havuz ve Deniz Kazalarında Yapılması Gerekenler

Havuz ve Denizde Yaşanabilecek Yaralanmalar

Su sporları ve eğlenceleri insanlar için oldukça hoş ve rahatlatıcı aktivitelerdir. Yüzme ve suda yapılan aktiviteler oldukça eğlencelidir. Yüzmenin ve tabi güneşlenmenin insan sağlığına da büyük faydası vardır. Bu güzel ve eğlenceli aktivitelerin bazı istenmeyen kazaları da yaşanabiliyor. Bu istenmeyen kazaların birçoğu ise dikkatsizlikten meydana gelir. En sık yaşanan su kazaları ve yaralanmaları;

·Boğulma: Deniz mevsiminde özellikle haberlerde boğulma haberlerini daha sık duyarız. Deniz kazalarında boğulmalar baş sırayı almaktadır. İyi yüzme bilmeden fazla açılmak, denizin dalgalı olması bunların sebeplerindendir. Boğulmaların çok çeşitli sebepleri de vardır. Denizde kramp girmesi sonucu yaralanma ve boğulma gibi.

·Düşme, kayma: Havuz kazalarında dikkatsizlik sonucu kayıp düşmeler sıklıkla yaşanır. Islak zeminde kaymalar havuz kenarlarında sıkça rastlanan kazalardandır. Bunlara ek olarak havuza atlarken yapılan hatalar sonucu havuz kenarına çarpma veya dibe kafayı çarpmada eklenebilir. Bu düşmeler sonucu burkulma kafa travmaları, çıkık ve kırık gibi yaralanmalara sebep olabilir.

·Güneş yanıkları:Özellikle açık havuzlarda ve denizde güneşin yoğun olduğu saatlerde uzun süre kalındığında ciltte yanıklar oluşabiliyor. Omuz ve kol bölgesinde sıklıkla görülen yanıklar önlem alınmadığı takdirde ciddi sorunlara yol açabiliyor.

·Dikkatsizlik ve Tehlikeli Hareketler: Açık veya kapalı yüzme havuzlarında bulunan kaydıraklarda da yapılan yanlış ve hatalı hareketler sonucu insanlar yaralanabiliyor. Hatalı ve dikkatsizce yapılan bu hareketler birçok kalıcı veya geçici yaralanmalara sebep olabilir. Örneğin kafa travmaları, omurilik zedelenmeleri, kırıklar ve çıkıklar gibi.

Ayrıca su kaydıraklarında ters düşmeler, kayarken veya suya düşerken kenarlara çapmalar masum gibi görünse de hız yüzünden ciddi yaralanmalara yol açmaktadır. Her 10.000 kaymanın 8,1’inde kazalar meydana gelmekte bunlarında yarıya yakını doktor müdahalesi gerektirmektedir.

Güneş ışınlarının direkt olarak vurduğu saatlerde çok uzun süre güneşlenmek ve hareketsiz kalmak da başa güneş geçmesine ve güneş çarpmasına sebep olabilir. Bu saatlerde dikkatli olunmalı ve havuz kullanımı aralıklı olmalıdır.

Yaralanmaların çoğu çocuklar ve gençler tarafından yaşanıyor. Bu yaralanmalar basit kesik, çizik, incinmeler olduğu gibi tehlikeli kırık ve kafa travmalarına kadar büyüyebiliyor. Bu kazaları en aza indirgemek alınacak bazı basit önlemlerle mümkündür.

Yüzme bilen ve bu konuda oldukça deneyimli kişilerin de dikkatli davranması ve risk almaması gerekir. Ters bir hareket, kramp ya da büyük bir dalga gibi çeşitli faktörler herkesin başına gelebilir ve hayati tehlikeye sebebiyet verebilir. Yüzme sırasında dikkatli olunmalı ve riskten kaçınılmalıdır.

Havuz ve Deniz Yaralanmalarında Yapılması Gerekenler

Her spor dalında ve aktivitelerde olduğu gibi havuzlarda ve denizlerde de çeşitli kazalar ve yaralanmalar olabiliyor. Bu durumlar karşısında neler yapılması gerektiğini bilmek tedavi sürecinde kritik rol oynar. Özellikle boğulma durumunda ilk anda ciğere kaçan suların doğru şekilde çıkarılması hayat kurtarır. Boğulma ve deniz yaralanmalarında neler yapılır;

İlk yardım: Deniz ve havuz kazalarında ilk yardım yapan kişilerin bu konularda eğitimli olması kazayı geçiren kişinin hayati tehlikesi açısından önem taşımaktadır. Temel ilk yardım kurallarını bilmeli ve doğru müdahalelerde bulunmalıdır. Boğulmalarda ilk yardım yapılırken öncelikle kişi su dışına olabildiğinde hızlı çıkarılmalıdır. Ardından solunum kontrolü yapılmalı ve başka bir yaralanmanın olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kişi sırt üstü yatırılarak yapay solunum verilerek ağız açık tutulur. Kalp masajı yapılar ve solunum normale döndüğünde oturur pozisyonda tutularak vücuttaki suların atılması sağlanır. Ayrıca ambulans çağırılmalı ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak tedavi uzmanlar tarafından devam ettirilmelidir. İlk yardım bir tedavi değildir. Boğulmalar ciğerlerde kalıcı hasar bırakabilir. Bu sebepten doktor kontrolü gereklidir.

Havuz ve Denizlerde Can Güvenliği Nasıl Sağlanır?

İstenmeyen kazaların yaşanmaması ve güvenli bir şekilde yüzülmesi için su içinde ve dışında güvenliğin sağlanması gerekir. Bu güvenlik ziyaretçiler ve görevlilerin bir arada kurallara uyması ile sağlanır. Özellikle dikkatli davranılması ve yüzme bilinse de kazaların yaşanabileceği ihtimali ile hareket edilmesi gerekir. Denizlerde can güvenliğinin sağlanması için rüzgarın ve dalganın yoğun olduğu günlerde yüzülmemesi önerilir.

Havuz ve denizlerde kişilerin alması gereken önlemler

·Yüzme bilmeyen kişilerin çok açılması köşe ve kıyılardan uzaklaşması tehlikelidir. Can güvenliğini sağlamak için yüzme bilinmiyorsa dikkatli davranılması gerekir.

·Can yeleği, kolluk, deniz simidi gibi güvenlik önlemlerinin başta çocuklar olmak üzere ihtiyaç duyan herkesin edinmesi ve kullanması gerekir.

·Havuza atlamak, havuz ve deniz kenarında şakalaşmak gibi tehlikeli hareketlerden kaçınılmalıdır.

·Uygun kıyafetler ile yüzülmeli, hijyen kurallarına uyulmalı ve güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır.

·Çok aç ya da tokken yüzülmemeli ve suda kötü hissedildiğinde hızlı bir şekilde çıkılmalı ve yardım istenmelidir.

 

Havuz ve denizlerde görevlilerin alması gereken önlemler

Havuz ve deniz kullanımında güvenliği ve hijyeni sağlamakta görevli kişiler vardır. Cankurtaranlar bu kişilerin başında gelir. Sahillerde ve havuzlarda cankurtaran olması oldukça önemlidir. Bu kişilerin görevi güvenliği sağlamak, kurallara uyulmasını sağlamak ve olası kazalarda müdahale etmektir.

Havuz işletme sahiplerinin de güvenli havuz kullanımında yapması gerekenler bulunur. Yerlere ıslak zemin levhası koymak, havuzu güvenlik kurallarına uygun olarak yönetmek, havuz kenarlarını kaydırmayan malzemeler ile kaplamak bunlardan bazılarıdır.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.