Havuz Suyunda Bakteri

30-06-2021 15:04
Havuz Suyunda Bakteri

Bakteri Olan Havuz Nasıl Anlaşılır


Hepimiz içgüdüsel olarak yeşil veya çok bulanık su içeren bir havuza girmenin güvenli olmadığını biliyoruz . Hoş olmayan kokular, köpük, yosun veya böcek gibi yüzen maddeler ve dipte biriken kalıntılar varsa, su ne kadar sıcak olursa olsun sudan uzak durmaya karar vermek daha da kolaydır!
 
Bununla birlikte, kristal berraklığında su ile görünüşte temiz bir havuz bile, sağlığımız için çok tehlikeli olan diğer mikroorganizmaların yanı sıra serbest yaşayan bakteriler, protozoa ve amipler içerebilir.


Havuz severlerin ve profesyonellerin şansı, bu mikroplarla teması önlemenin nispeten kolay olmasıdır. Bunu yapmak için, bu gönderide daha sonra açıklanacak olan iki prosedürü gerçekleştirmeniz yeterlidir.

Yüzme havuzları boş zaman, dinlenme, fiziksel  aktiviteler için yerlerdir.
 
Özellikle umuma açık olan yüzme havuzları çok kişi tarafından ziyaret edildiğinden, bazılarının suya bakteri (dışkı kaynaklı olanlar dahil) ve çeşitli hastalıklara neden olan diğer organizmaları salması beklenir.
 
 
 
Bunun zaten olması beklendiğinden, havuz uygun şekilde işlendiği sürece, özellikle de bu mikroorganizmaları yıkananlara bulaşmadan önce oksitlemek ve ortadan kaldırmak için mevcut serbest klora sahip olduğu sürece, bu patojenlerin salınması bir sorun değildir.

Şunu düşünüyor olabilirsiniz: Bu nasıl beklenir? Evet, herkes, ne kadar "temiz" olursa olsun, çıplak gözle görülemeyen ve ilk dalışlardan hemen sonra havuza atılacak olan çok sayıda organizmayı yanlarında taşır.
 
Bu nedenle havuza girmeden önce her zaman hızlı bir duş almanız önerilir. Bu tutum yardımcı olur ve çoğu, bakteri ve diğer mikroorganizmaların birikmesini tamamen ortadan kaldırmaz, çünkü bunlar genital ve anal bölgeler gibi duş sırasında temizlenmeyecek bölgelere yerleşebilirler.

Bu nedenle, patojenlerin çoğalmasını önlemek için ilk prosedür, sudaki serbest klor konsantrasyonunu sıkı bir şekilde kontrol etmektir.
 
Ultraviyole ve ozon gibi yardımcı dezenfeksiyon yöntemleri olsun ya da olmasın, 1 PPM'den daha az serbest klor içeren bir havuzu iyi bir bakıcı asla kullanıma bırakamaz!

Artık serbest klor kalıntı seviyesini kontrol etme ihtiyacını anladığımıza göre, çözünmüş klorlu herhangi bir havuzun patojen içermediğini söyleyebilir miyiz?

Cevap hayır.

Bir havuzda klor olsa bile, pH'ı düzenlenmemişse, azotlu bileşiklerin miktarı yüksektir, aşırı bulanıklık, diğer olası sorunların yanı sıra mikrop içerebilir.
 
 
 
Bu nedenle, bir yüzme havuzunda hastalığa neden olan mikroorganizmaların bulunup bulunmadığını belirlemenin tek %100 etkili yolu, nitelikli bir laboratuvarda suyun mikrobiyolojik analizini yapmaktır.

Bir slaytta bakteri kolonisi, havuz suyunun laboratuvar analizi

Fotoğraf Freepik

 
 
Bu nedenle mikrobiyolojik analiz, tüm fiziksel ve kimyasal arıtmanın yanı sıra banyo yapanların duş ve ayak yıkama gibi önleyici tedbirlerin suyu dezenfekte etmede etkili olup olmadığını bilmenin tek yoludur.

Bu önlem Organlar denetim organları tarafından tüm konut havuzlarında dağıtılır, yani bu tür laboratuvar analizlerine yatırım yapıp yapmama havuz sahibinin kararıdır. Ancak, yalnızca toplu ve genel kullanıma yönelik yüzme havuzları için bu gereklilik ülkenin çoğu eyaletinde mevcuttur.


"Madde 1: Nüfusun ortak kullanımına açık yüzme havuzlarının yöneticileri, suyun bakteri kontrolü için ayda en az bir kez, her zaman birden fazla organizmayı indikatör olarak kullanarak testler yapmaktan sorumludur.

Madde 2: Yüzme havuzlarında yosun, maya ve serbest yaşayan amiplerin aranması yılda en az iki kez zorunludur.”

Görüldüğü gibi, sağlık bakanlığı , serbest yaşayan amipler gibi diğer olası patojenlerin araştırılmasına ek olarak, yılda iki kez, aylık bakteriyolojik analiz için "birden fazla organizmanın gösterge olarak” kullanılmasını belirler.
 
Türkiye sağlık bakanlığı havuz yönetmeliğinde açık ve objektif olarak ortak kullanımlı yüzme havuzlarının yöneticilerini - kat mülkiyeti yöneticileri gibi - sorumlu tuttuğunu vurgulamak da önemlidir. Yani, herhangi bir sakin, toplu kullanım için bir havuzda kirlenirse ve yönetici, havuzun uygun şekilde dezenfekte edildiğini bir laboratuvar analizi ile kanıtlayamazsa, mahkemede ihmalden sorumlu olabilir.

Bununla birlikte, 2016 tarihli NBR ABNT 10818, 4.1.1 - Biyolojik Kalite maddesinde, su örneğinin "koliform grubu bakterileri ve/veya stafilokok aureus'u içeremeyeceğini " belirler.

Aynı yönetmelikte ayrıca aşağıdaki tespitler de yer almaktadır:

"Salgınlar meydana geldiğinde veya durum gerektirdiğinde, aşağıdaki patojenlerin yokluğu gibi diğer parametrelerin doğrulanması tavsiye edilir:

a) pseudomas aeruginosa : kulak ve göz enfeksiyonları ile ilgili organizmalar (otitis, konjonktivit vb.);

b) Candida albicans : Deri enfeksiyonları (mikozlar) ile ilgili organizmalar.”

Ek olarak, yönetmelik şunları önermektedir: "Heterotrofik bakteri sayısı, esas olarak tedavinin etkinliğini değerlendirmek için doğrulanabilecek başka bir parametredir."

Zaten, Santa Catarina Sıhhi Gözetiminin 24/05/2016 tarih ve 003 No.lu Normatif Kararı, II. Maddesinde - Bakteriyolojik Kalite:

"d) Toplam koliformların (koloniler), termotolerant koliformların (koloniler) ve heterotrofik bakterilerin (CFU) analizini içeren suyun bakteriyolojik analizi aylık olarak yapılacaktır.
 
Analizin sonucu, kullanıcıların kolayca görebileceği ve erişebileceği bir yere gönderilmelidir.”
 


Yukarıda vurgulanan bu alıntılarla, otel ve umuma açık havuzların toplu ve kamusal kullanım için yüzme havuzlarında aylık bakteriyolojik analizlerin zorunlu olduğu açıktır.

Ülkenin diğer eyaletlerinde de bu yasalar yaygındır. Koliform grubu ve/veya stafilokok aureus bakterilerinin yokluğunu düzenleyen 2016 tarihli normatif NBR ABNT 10818'in ulusal geçerliliğe sahip olduğunu vurgulamak önemlidir .

Son olarak, özellikle toplu ve halka açık havuzlar gibi insan akışının yüksek olduğu havuzlarda çalışanlar olmak üzere havuz görevlilerinin serbest klor kalıntı seviyesini sıkı bir şekilde izleme ve ayarlama sorumluluğu konusunda tavsiyelerde bulunmak isteriz. Ayrıca, bu profesyoneller, yüzme havuzlarının yöneticilerine ve sahiplerine, sonuçlarının yıkananların görebileceği bir yere asılması gereken bir bakteriyolojik inceleme yapma ihtiyacı konusunda rehberlik etmelidir.


Yüzme havuzları eğlence, spor ve sağlık alanlarıdır. Hiçbir mikroorganizmanın kullanımına müdahale etmemesi, hastalıkları yaymaması için suyun mikrobiyolojik analizi ihmal edilemez, çünkü bir yüzme havuzunun sağlıklı olup olmadığını bilmenin tek yolu budur.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.