Çocuklarda Yüzme Hakkında Her Şey

Çocuklarda Yüzme Hakkında Her Şey

Çocuklarda yüzme

Yüzmenin insan vücuduna birçok faydası vardır. Zihinsel ve bedensel gelişim için oldukça yararlı bir spor dalıdır. Suyla temas vücudu ve zihni dinlendirir. Vücut daha zinde olur. Yüzme eğitimi çocuklarda küçük yaşlardan verilebilir ve alışkanlık kazandırılabilir. Gelişime oldukça katkısı bulunmasının yanı sıra çocuklarda yüzme oldukça eğlenceli ve rahatlatıcı bir aktivitedir.

Aslına bakılırsa çocuklarda yüzme anne karında başlar. Anne karnında kesenin içinde bulunan suda yaşarlar. Aynı zamanda günümüzde suda doğum çok yaygın bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Suyun rahatlatıcı etkisi doğum sancılarını rahatlatır ve suya doğan bebekler konforlu bir doğum anı yaşar. Bu da bize çocuklar ve bebekler için suyun ne kadar önemli olduğunu gösterir.

Çocuk Havuzlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüzerken sağlıklı, keyifli ve güvenli bir ortamın oluşması çocukların yüzme aktivitelerinin kalitesini artıracaktır. Havuz kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalara hassasiyet gösterilirse etkinlikten maksimum verim alınacaktır. Çocuk yüzme havuzlarında dikkat edilmesi gerekenler;

·Çocuk havuzlarında en önemli nokta hijyen kurallarına uymaktır. Özellikle halka açık yüzme havuzlarında hijyen kurallarına uyulması sağlık açısından büyük önem taşır. Havuzu kullanmadan önce duşa girilmeli, ayaklar dezenfekte edilmelidir. Bebeklerin havuza sokulmadan önce su geçirmeyen havuz bezleri mutlaka olmalıdır. Çocuklar suya idrar bırakmamaları konusunda uyarılmalıdır. Suyun temiz tutulmaması pek çok hastalığı beraberinde getirecektir.

·Mutlaka yüzme bilen bir yetişkin ve cankurtaran gözetiminde havuza girilmelidir. Yüzme eğitimi olsun olmasın çocuklar havuza girerken her hareketleri izlenmelidir. İstenmeyen bir durum anında müdahale edebilecek kişilerin gözetimleri olmalıdır.

·Havuz seçimi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Havuzun temiz olması, bakımının düzenli yapılıyor olması ve hijyen kurallarına uyuluyor olması gerekir.

·Havuz derinliği çocukların boyuna uygun olarak seçilmelidir. Çok derin ve büyük havuzlar çocuklar için uygun olmayabilir. Alıştırma ve eğitimlerde daha az derin olan çocuk havuzları tercih edilmelidir.

·Yaz aylarında açık havuz ve denizlerde güneş koruyucu kullanılması gerekir. Güneşin dik açılarla vurduğu saatlerde çok uzun süreler su içerisinde kalınması önerilmez.

 

Çocuklarda Yüzme Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda yüzme eğitimi 3-6 aydan itibaren başlanabilir. Bu aylar çocukların gelişim dönemleri olduğu için suyla temasları onların gelişimlerini olumlu bir şekilde etkiler. Yüzme eğitiminde başlangıç çok önemlidir. Bebeklerin kalabalıktan rahatsız olmamaları için özel eğitimciler eşliğinde küçük bebek havuzlarında başlamaları daha iyidir.

Bebeklerde yüzme eğitimleri anne, baba ve eğitimciler ile yüzmeye başlamalıdır. İlk pozisyonları sırt üstüdür sırt üstü suda durmaları onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Güven oluştuktan sonra eğitmen ile yalnız çalışmalara devam edilir. Bebek ve çocukların suya alışmaları, güvenle hareket edebilmeleri ve yüzmeyi sevmeleri için zaman tanınmalıdır.

Bebekler ile yapılan yüzme eğitimlerinde havuz bezi kullanmak hijyen ve sağlık açısından önemlidir. Havuzun sağlıklı bir şekilde kullanılması için önem arz eder. Suyun temiz kalması, bebeklerin herhangi bir bakteriye maruz kalmaması için hijyen kurallarına uyulması gerekir.

Yüzme eğitimleri çocuğun güvenini kazanmak için oyunlarla pekiştirilir. Bu sayede çocukla daha iyi bir iletişim kurulmuş olur. Su içinde kollarını ve bacaklarını nasıl kullanması gerektiği anlatılır ve gösterilir. Güvenli ve sağlıklı yüzme eğitimi için çocuğa neler yapması nelere dikkat etmesi gerektiği anlatılır. Suyun içerisinde nasıl nefesini kontrol edeceği öğretilir. Havuza atlama çalışmaları yaptırılabilir fakat bu esnada çocuk zorlanmamalıdır.

Çocuklarda Yüzmenin Faydaları

Çocuğun zihinsel ve bedensel gelişimi için yüzme kursları önemli bir faaliyettir. Küçük yaştan başlanan yüzme eğitimleri, havuz ve denizlerde geçirilen süre çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerine olumlu fayda sağlar.

·Seretonin hormonu salgılanmasını hızlandırır bu da mutluluk verir.

·Motor becerilerini geliştirir.

·Kalp kaslarını geliştirerek küçük yaşta kalp krizi riskini önler.

·Kas ve kemik yapısını geliştirerek yaşıtlarından daha dinç ve zinde görünmesini sağlar.

·Yüzme sporu kas ve iskelet sisteminin gelişiminde fayda sağlarken aynı zamanda çocuklar için eğlenceli bir faaliyet haline gelir.

·Boy ve kilo dengesini sağlayan yüzme sporunu her mevsim açık ve kapalı havuzlarda rahatlıkla yapabilirler.

·Yüzme öğrenen çocuklar yaz aylarında ise denizin tadını rahatlıkla çıkarırlar.

·Yüzme dersleri çocuklara farklı duyu organlarını aynı anda kullanmalarını öğretir.

·Çocuklara hem geliştirici hem eğitici bir aktivite sağlar.

·Çocuklara yüzme eğitimi vermek hayati önem taşır. Deniz ve havuzlarda ilerleyen yaşlarda boğulmaları en aza indirger.

Bebeklerde Yüzmenin Faydaları

Bebekler anne karnında suda oldukları için suyu severler. Altıncı aydan itibaren bebeklerde yüzmeegzersizlerine başlanabilir. Bebekler suyu sevdiği için yapılan bu aktiviteler hele bir de ebeveynleri ile olursa onlar için daha da eğlenceli bir hal alır. Bebeklerde yüzmenin faydaları oldukça fazladır. Bu faydalardan bazıları;

·Suyla temas bebeklerin sancı ve gaz problemlerinin giderilmesine fayda sağlar.

·Yüzme bebeklerde denge koordinasyonunu geliştirir.

·Kas gelişimlerini artırır.

·Efor sarf ettikleri için iştahları artar.

·Öz güvenleri artar.

·Suyun enerjisi sayesinde vücutları rahatlar ve uykuları daha düzenli olur.

Çocuklarda Yüzmeden Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüzmenin çocuklar üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Düzenli aralıklarda yüzme pek çok faydayı beraberinde getirir. Fakat her aktivite ve spor dalında olduğu gibi yüzme etkinliklerinin de dikkat edilmesi gereken noktaları vardır. Bunlar;

·Yemeklerden sonraki ilk 30 dakikada suya girilmesi önerilmez. Sindirimin başlaması için vücuda izin verilmedir. Yüksek efor gerektiren yüzme gibi sporların yemeklerden en az 30 dakika sonra yapılması önerilir.

·Çok açken de yüzülmesi önerilmez. Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılaması için gerekli besinlerin vücutta olması gerekir.

·Deniz ve açık havuzlara girmeden önce mutlaka güneş koruyucuların kullanılması ve düzenli aralıklarda yenilenmesi gerekir.

·Havuza girmeden önce uygun giysiler tercih edilmelidir.

·Özellikle halka açık havuzlarda, havuz kullanılmadan önce duş alınmalı ve özel dezenfektanlar ile ayaklar dezenfekte edilmelidir.

·Havuzdan ya da denizden çıkıldıktan sonra mutlaka havlu ile kurulanmalıdır.

·Havuz kullanımından sonra duş alınmalı ve vücut temizlenmelidir.

·Her yüzme sonrası havlu ve giyilen mayolar yıkanmalıdır.

·Yüzme sonrasında bol su içilerek vücudun su ihtiyacı giderilmelidir.

Bütün bu maddelerin dışında havuzda ya da denizde yorgunluk, kasılma ve halsizlik gibi durumlar yaşanırsa yakınınızdaki kişilerden destek istemelisiniz. Su içerisinde yalnız iseniz kendinizi zorlamadan en hızlı şekilde sudan çıkmanız ve dinlenmeniz önerilir.

 

Yüzme Etkinliklerinde Kullanılması Gereken Çocuk Ürünleri Nelerdir?

Havuzda veya denizde yüzmek için herkesin edinmesi gereken çeşitli ürünler vardır. Bu ürünler hijyen ve güvenlik açısından önem taşır. Yetişkinlere oranla daha hassas bir bünyeye sahip olan çocuk ve bebeklerde bu ekipmanların kullanımı hassasiyet gösterilmesi gereken unsurlardır.

Yüzme faaliyetlerine başlarken edinilmesi gereken ürünlerin ilk sırasında havuz kıyafetleri yer alır. Bunlar suyla temas ettiğinde ağırlaşmayan ve suya dayanıklı kumaşlardan üretilen kıyafetler olmalıdır Mayo, deniz şortu, bikini gibi havuz ve deniz için özel üretilen giysiler tercih edilmelidir. Çocuk mayoları tercihi yapılırken bedenlerinin tam uymasına, rahat hareket edilebilir olmasına özen gösterilmelidir. Hareketlerini kısıtlayan çok büyük ya da çok küçük mayolar istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Yüzme havuzları ve denizlerde dikkat edilmesi gereken ilk konulardan biri güvenliktir. Özellkle yüzme eğitimine yeni başlamış ya da hiç eğitim almamış küçük çocukların su içerisinde güvende olması gerekir. Çocuklar için üretilen şişme yüzme kollukları, can yelekleri ve simitler onların su içerisinde kendilerini emniyette hissetmelerini sağlar. Suyun yüzeyinde kalmalarına yardımcı ekipmanlar ile su içerisindeki güvenliği sağlayabilirsiniz.

Havuz kullanımı sırasında havuzun temiz kalması için havuz bonesi kullanımı önemlidir. Bu boneler aynı zamanda çocukların saçlarını havuzun klorlu suyunun zararlarından korur.

Havuz kullanımında gözlük, burun ve kulak tıkacı gibi ürünler de kullanılabilir. Bu ürünler isteğe bağlı olarak tercih edilebilir.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.