70lik kalsiyum hipoklorit sok klor nedir

17-05-2022 20:17
70lik kalsiyum hipoklorit sok klor nedir

Kalsiyum Hipoklorit Nedir?

Kalsiyum hipoklorit, formülü Ca(CIO)2 olan bir hipoklorittir. Günlük hayatta kullanımı oldukça yaygındır.

Su arıtımı ve havuz temizliğinde %70’lik kalsiyum hipoklorit asit kullanılır.

Kalsiyum hipoklorit, aynı zamanda kalsiyum oksiklorür, klorlu kireç ve ağartıcı olarak da bilinen, tekstil ve kağıt hamuru endüstrilerinde ağartma maddesi ve dezenfektan olarak kullanılan, eriyen beyaz bir tozdur .

18. yüzyılın sonlarında, Charles Tennant ve Charles Macintosh, kireç klorürün işlenmesi için endüstriyel bir yöntem icat etti. 1799'da patentli hale geldi ve siperleri ve yaraları dezenfekte etmek için I. dünya savaşı süresince yakından kullanıldı.

Zehirlidir, gözeneklere ve cilde zarar verir. Yanmaz, ancak yanıcı maddelerin yanmasını hızlandırır.

Kalsiyum hipoklorit, esasen, içme suyunu arıtmak gibi dağıtım havuzlarını temizlemek için ölmekte olan bir uzman veya dezenfektan olarak kullanılır.

Ayrıca mutfak ve tuvalet yüzeylerinin ve ekipmanlarının dezenfekte edilmesinde de kullanılır. Ateşe veya sıcaklığa geç giriş, malzemenin coşkulu bir şekilde parçalanmasına ve bölmenin patlamasına neden olabilir. Ayrıca, yosun öldürücüler, herbisit ve giysi temizleyicileri olarak kullanılma eğilimindedir.

Kalsiyum hipoklorit popüler bir oksitleyici ajandır ve sonuç olarak doğal kimyada birkaç kullanım gösterir. % 60 ila altmış beşi klordan oluşur; parçalanmış aldehitler veya karboksilik asit elde etmek için glikollerin, keto asitlerin bölünmesi için standart bir oksitleyici ajan olarak hareket edebilir.

Aynı şekilde kloroform işleme için de kullanılabilir. Kalsiyum hipoklorit, tiyol ve sülfit yan etkilerini oksitlemek ve buna göre kokularını azaltmak ve atılmalarını güvenli hale getirmek için doğal bir karışımda kullanılabilir. 

Ayrıca sıvı çamaşır suyunun içerisinde de hipoklorit asit yer alır. Rengi beyazdır ve katı formdadır.

Dezenfektan olarak da tercih edilen bir kimyasaldır.

%70’lik Kalsiyum Hipoklorit Asit (Şok Klor) Kullanım alanları

Klor, havuz temizliğinde en sık kullanılan kimyasallardan biridir. Dezenfektan özelliği ile öne çıkan kimyasal kolay kullanımı ve hızlı çözümü ile temiz bir havuz için en iyi alternatifler arasındadır.

Farklı türleri olan klor genellikle kimyasal yüzdesi ile ifade edilir. %70’lik kalsiyum hipoklorit asit şok klor olarak adlandırılır. Havuzlarda şoklama havuz suyu ilk doldurulduğunda, yeni su eklendiğinde ya da suyun çok kirli ve yosunlu olduğunda yapılır.

Kalsiyum hipoklorit asit, hemen hemen her evde bulunur. Temizlikte kullanılan çamaşır suyu içeriğinde bu kimyasalı barındırır. Ağartıcı bir özelliği bulunduğundan dolayı fabrikalarda da kullanılır.

Kalsiyum Hipoklorit Asit %70’lik Şok Klor Nasıl Kullanılır

Havuz suyunun temiz olması için çeşitli işlemlerden geçmesi gerekir. Bu işlemlerin bir kısmı kimyasal temizleyiciler ile gerçekleştirilir. Havuzlarda kullanılan kimyasalların en önemlilerinden biri klordur. Klor havuzu dezenfekte ederek bakteri ve organizmaları yok eder. Düzenli aralıklarla klorlama yapılan havuzların kullanımı güvenlidir.

Klor, havuzlarda farklı şekillerde kullanılmak üzere çeşitli yüzde oranlarında üretilir. %70’lik klor, şok klor olarak adlandırılır ve normal klor gibi günlük olarak kullanılmaz. Adından da anlaşılabileceği gibi havuzda bir şoklama gerektiğinde bu kimyasaldan yararlanılabilir.

Havuzlarda klor şoklaması yapılması gereken 4 durum bulunur.

·Havuzun yeniden doldurulması.

·Havuz suyuna dışarıdan çok fazla su eklenmesi, yağmur suyunun havuza karışması gibi.

·Suda yosun, renk değişmesi ve aşırı kirlilik bulunması.

·Uzun süreden sonra havuzun tekrar kullanıma başlanması.

Şoklama, havuza yoğun bir klor takviyesi yaptığından sürekli kullanımda havuzun dengesini bozacaktır. Gerekli olmadıkça kullanılması önerilmez.

Havuzlarda Klor Şoklama

Klor şoklama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan ilki havuzun ph derecesidir. Öncelikle bir ölçüm kiti ile havuzda bulunan klor, ph gibi değerler ölçülmelidir. Bu ölçümlerin yapılması doğru miktarda kimyasal kullanımı için oldukça önemlidir. Genellikle klor şoklamada kullanılan miktar havuzun günlük ihtiyacının 4 katı olarak hesaplanır.

Havuz ph seviyesi 7.0 ila 7.4 aralığında ayarlanması gerekir. Gerekli miktarda şok klor havuza eklenmelidir. Ardından klorun tamamen çözülüp suya karışarak işlevini gerçekleştirilmesi beklenmelidir. Şoklama yapılan havuzlar en az 1 gün dinlendirilmeli ve kullanılmamalıdır.

Şoklamanın üzerinden 1 gün sonra tekrar test kiti ile gerekli ölçümler yapılmalıdır. Havuz suyunda yapılan ölçüm gerektiği gibi çıkması durumunda havuz güvenle kullanılabilir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.